Devino Patron!

Experiențe inedite: cu caiacul pe Nistru și Răut

Experiențe inedite: cu caiacul pe Nistru și Răut

Ce poate fi mai frumos, decât un weekend petrecut pe Nistru sau Răut, plutind pe caiac și admirând peisajele pitorești? Indiferent de faptul că nu poți vâsli, acest mijloc acvatic de deplasare îți garantează securitatea, și în plus mai primești și o vestă de salvare.

În ultima perioadă kayaking-ul (din fr. kayak, cu terminația eng. - ing) a devenit o activitate mai populară și tot mai multe familii optează pentru  o astfel de metodă de a petrece weekendul. De asemenea, caiacul oferă experiențe memorabile, ce permit să admiri natura dintr-un alt unghi de vedere. Iar când obosești să vâslești, este suficient să te oprești și să admiri peisajul din jur.

De acest lucru s-au convins participanții la Festivalul dedicat Zilei Mediului, organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, care, după două acțiuni de salubrizare pe malurile râurilor Nistru și Răut au primit ca răsplată câte o tură cu caiacele, oferită de echipa Kayakingtours.md.

Ar putea fi o imagine cu lac şi natură

 

Nistrul inspiră sentimentele de recunoștință față de natură
Aventura a început cu o instruire privind siguranța pe apă și reguli pentru utilizarea caiacului: cum intri și ieși în caiac; cum vâslești corect; cum manevrezi la stânga-dreapta. După acest instructaj, echipele și-au ocupat caiacele și au pornit într-o aventură cu totul nouă pentru ei.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Înainte să ajungem la Nistru, meteorologii au prognozat ploi, dar spre marea noastră uimire, timpul ne-a fost aliat. Expediția a început de la Hidrocentrala Dubăsari, iar destinația finală a fost satul Coșnița.

Ar putea fi o imagine cu corp de apă

Parcurgând o distanță de circa 14,5 km pe apele Nistrului, am rămas fascinați de natura și peisajele spectaculoase, de localnicii ce pescuiau în liniște pe malul fluviului, de păsările observate - cocostârci, rațe sălbatice, două lebede care pluteau în căutarea hranei - dar și multe alte viețuitoare acvatice.

Emoțiile au cuprins toți participanții, chiar dacă unii nu se cunoșteau, au legat prietenii – pe apă altă opțiune nu-i, ori faci echipă, ori eșuezi. Mihaela Peștereanu, una dintre colegele de drumeție, avea să exclame: „Am admirat priveliști splendide de-a lungul râului, care ne inspiră sentimentele de recunoștință pentru faptul că natura ne dăruiește atât de multe!”.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, natură şi corp de apă

Plimbarea cu caiacul a fost experiență memorabilă și pentru altă membră a echipei, Irina Goncearenco, care a rămas impresionată de peisajele unice și apa cristalină. O combinație frumoasă de efort fizic, meditație, contact cu natura și lucru în echipă – avea să remarce și Mihai Brașovean, care spune că a combinat plăcutul cu utilul participând la salubrizare și apoi savurând peisajele Nistrului.

Ar putea fi o imagine cu natură şi lac


Răutul ca destinație de relaxare
Răutul a fost o locație mai dificilă pentru noi. Specificul acestuia, inclusiv prin lățimea mai mică în  comparație cu cea a Nistrului, a provocat obstacole minore, precum tamponarea cu alte caiace. Râul Răut a solicitat un grad mai înalt de concentrare, dar ne-a oferit un spectru de emoții.

Ar putea fi o imagine cu corp de apă şi natură

Kayaking-ul pe Răut ne-a oferit un alt unghi de vedere al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, o priveliște frumoasă a mănăstirii rupestre Butuceni, stâncile abrupte ce emanau o întoarcere în trecutul  strămoșilor noștri, aducându-ne aminte de istoria acestui loc.

Alexandru Hițuc a urcat în caiac pentru prima dată, pe râul Răut: „Mi-a plăcut, multă adrenalină, mai ales când ești singur în caiac și dirijezi procesul. Mi-a plăcut foarte mult să admir natura Complexului Cultural-Natural „Orheiul Vechi”.

Olivia Cucoș a fost de aceeași părere: „O experiență frumoasă! Deși îmi era frică să nu ne răsturnăm, totul a trecut cu bine. Cu vâsla am simțit că Răutul nu este atât de adânc și asta mi-a creat o stare de siguranță. Merită să încercați măcar odată, o să trăiți niște momente de neuitat!”.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, corp de apă şi natură


Kayaking - mai mult decât sport
Este cunoscut faptul că în Republica Moldova kayaking-ul era perceput mai mult ca un tip de sport: pe timpuri au existat secții de caiac-canoe pentru copii, și astăzi mai sunt câteva. Avem și un campion mondial la caiac-canoe: Nicolae Juravschi, acum președinte al Comitetului Național Olimpic și Spor- tiv din Republica Moldova. Dar această ramură a fost mereu dedicată unui cerc restrâns de oameni - pentru cei inițiați și membri de club, iar numărul de caiace era, de obicei, foarte limitat.

Alexandru Gutsaga, fondatorul Kayakingtours.md, este de părere că această ocupație reprezintă o metodă de relaxare, dar și de a vedea locuri unice, vizitate de foarte puțini oameni. „Înainte de Kayakingtours.md, mă  ocupam cu dezvoltarea turismului în Republica Moldova. Am înțeles că oamenii care vin la noi nu vor doar să se cazeze și să mănânce, ci vor experiențe. Întrucât nu avem aici nici munți, nici mare, mi-a venit ideea să facem kayaking. Am început cu un număr foarte mic de caiace, iar acum am crescut: putem pune pe apă până la 200 de oameni dintr-o singură dată. Metoda cu tururile ghidate am preluat-o din Lituania, una din primele țări din lume cu cel mai dezvoltat kayaking la moment din Europa”.

Kayaking-ul înseamnă multă expunere la soare, iar aceasta am înțeles-o pe propria piele. Oricine planifică un weekend pe caiace trebuie să țină cont de următoarele lucruri: costum de baie și cremă de protecție solară, pentru un bronz frumos. Și invers, dacă dorești să te protejezi de soare, trebuie de luat o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni lungi, iar pălăria sau chipiul sunt esențiale pentru a nu face insolație. Mai trebuie și încălțăminte confortabilă pentru a intra în apă,
căci pentru a ajunge în caiac trebuie să pășești chiar pe buza apei.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, natură şi corp de apă

Deși caiacele au fost create inițial de către inuiți cu multe mii de ani în urmă pentru vânătoare și pescuit, în prezent umanitatea s-a convins că practicarea acestui sport în natură are multe beneficii. Pe lângă efectele pozitive asupra corpului, o plimbare cu caiacul este momentul perfect pentru a profita de soare, de apă și de peisaje!

Kayaking-ul merită a fi valorificat, iar potențialul sportiv și cel turistic îl face atractiv pentru toate vârstele.

Ar putea fi o imagine cu natură şi lac

Ludmila HIŢUC
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 353

Susține Natura.md: Devino Patron!