Se poartă pungile de pânză
Noi iubim natura, cel puţin aşa pretind mulţi dintre noi. Dar ce facem din iubire pentru ea ? Ne jucăm cu ea pe tabla de şah şi o ducem până la extremele eşecului – poluarea. Lovim în ea ca într-o minge de fotbal. Suntem egoişti, pur şi simplu nu ne pasă de ea, iar când pretindem că vrem să contribuim la protecţia ei părem mai mult penibili decât sinceri. Dincolo de toate putem fi eficienţi… împreună.
La școală am tot învățat despre reciclare, care reprezintă în sine procesul de refolosire a materialelor și produselor vechi pentru crearea altora, fără a apela la materii prime noi, astfel se reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv se reduce distrugerea deșeurilor. Reciclarea ajută natura prin faptul că gunoaiele se diminuează, astfel se reduce poluarea. În mâinile noastre stă puterea de a schimba ceva. Pentru început ce ziceți de înlocuirea sacoșelor de plastic cu pungile de pânză. Da, veți spune voi, în majoritatea supermarket-urilor ele sunt oferite gratuit, corect, iar după aceasta își găsesc menirea în a fi aruncate pe străzi, în parcuri, păduri, iar apoi să nu uităm că pungile de plastic nu pot fi reciclate, și se descompun tocmai în 450 de ani. Nu vă pare acest proces prea îndelungat?
Foarte multă lume a început să înlocuiască plasticul pe pânză, e mult mai comod și dacă vreți e un trend eco. Foarte multă lume, dar aceasta nu este îndeajuns. Pe blogosfera din R.Moldova au început să apară tot mai multe articole care încurajează lumea să lepede pungile de plastic și să aleagă cele de pânză. Și dacă până acum predominau campaniile antifumat, antiviolență, acum la toate astea se adaugă și campaniile antipungile de plastic.
Și doar pe vremuri toată lumea folosea traistele de pânză, de ce să nu o facem și acum, mai ales că putem printa diferite desene, mesaje, sau pur și simplu putem agăța câteva accesorii ca să pară mai cool, se strânge compact și nu ocupă prea mult spațiu. Educarea începe de la fiecare din noi, pentru că suntem conștienți, singuri nu putem schimba nimic, iar un grup fie el cât de mic poate răsturna și munții dacă își dorește foarte mult acest lucru. Citisem undeva că dacă am folosi o pungă de pânză în locul uneia din plastic am putea salva șase pungi pe săptămână, 24 pungi pe lună, 288 pe an.
Primul oraș care a interzis pungile de plastic în 2007 a fost San Francisco. Printre țările care au interzis pungile de plastic se numără Bangladesh, Irlanda, Israel, Canada, Botswana, Kenya, Tanzania și Taiwan. De la 1 ianuarie 2011 și în Italia s-au interzis sacoșele de plastic, oare noi cât mai trebuie să așteptăm?
Hai să contribuim și noi cu ceva la protecția mediului înconjurător, o investiție mică cât o furnică pentru o viață mai bună.
Dina Cepeliuc,
studentă
Articol publicat în numărul 231
Susține Natura.md: Devino Patron!