Devino Patron!

Şi în această iarnă, hrănim păsările sălbatice

Şi în această iarnă, hrănim păsările sălbatice
Pițigoi mare (Parus major). Foto: Cristina Kifa

De regulă, păsările sedentare, adică cele care au decis să rămână pe iarnă la noi, sunt rezistente la temperaturile joase și au o dietă variată și orientată astfel încât să aibă ce mânca și iarna. Însă sezonul rece rămâne a fi provocator pentru majoritatea animalelor, căci multe surse clasice de hrană au dispărut ori s-au rărit (insectele și fructele). Din acest motiv, păsările vor aloca mai mult timp și mai multe resurse pentru a găsi hrană. Multe se apropie de oameni, se adună în număr mare prin grădini și pe lângă case, căutând surse alternative de mâncare.

Noi putem să le ajutăm instalând o hrănitoare, pe care s-o umplem zilnic cu mâncarea lor preferată. Acest gest va ajuta enorm păsările sedentare să supraviețuiască în acest anotimp greu.

 

Ce mâncare putem pune?

Diferite păsări preferă tipuri diferite de mâncare, în funcţie de tipul de cioc: unele consumă mâncare moale (bucăţi de fructe moi, ovăz și stafide), altele mănâncă semințe și sâmburi. Cele mai comune specii care ne vor vizita hrănitorile sunt pițigoii (mari și albaștri), vrăbiile (de câmp și de casă), cintezele. Aceste păsări vor consuma cu precădere semințe de floarea soarelui, dovleac, susan, in. Semințele trebuie să fie crude, așa cum păsările le-ar găsi în mod normal în natură. În amestec pot fi incluse și nuci, alune, arahide. Hrana lor se poate completa cu cereale: mei, grâu, orz, ovăz, orez, păsat, făină de porumb măcinată granulat sau mămăligă.

În perioadele foarte geroase se recomandă adăugarea unei hrane mai calorice, de origine animală (de exemplu bucăți de untură). Slănina (nesărată și neafumată), carnea fiartă (la fel nesărată), ouăle fierte – toate sunt foarte apreciate de micii înfometați zgribuliți care vor devora totul pentru a-și asigura suportul de calorii necesare supraviețuirii nopților geroase. Se pot face amestecuri, de exemplu semințe înglobate în bile de untură topită, care apoi, la frig, se întăresc.


Ce mâncare nu trebuie să punem?

Da, există alimente care fac rău păsărilor: semințele sărate (sarea este dăunătoare pentru păsări), semințele prăjite sau prelucrate termic, pâinea, biscuiții și orice alte produse de patiserie (acestea conțin aluat, care nu poate fi digerat de păsări pentru că acestea nu au enzimele necesare). De asemenea, hrana gătită sau condimentată pe gustul oamenilor este absolut contraindicată animalelor sălbatice!

Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Pițigoi albastru (Cyanistes caeruleus). Foto: Oxana On


Când punem mâncarea?

Cel mai bine este să punem mâncare dimineaţa devreme, pentru ca păsările să compenseze consumul de energie din timpul nopţii. În nopțile lungi și geroase păsările pierd foarte multă energie corporală, unele riscând să moară odată cu ivirea zorilor. Punând hrană la primele ore ale dimineții, oferim păsărilor șansa să supraviețuiască încă o zi de iarnă. 

Putem pune mâncare și după-masă, înainte de a se întuneca afară. În acest fel, păsările vor lua o gustare înainte să meargă la culcare, iar caloriile ingerate vor fi de ajutor la menținerea căldurii corporale. În funcție de dimensiunea hrănitorii, avem grijă s-o umplem frecvent (zilnic sau odată la 2-3 zile) și să nu lăsăm o pauză prea mare între 2 reîncărcări. Păsările tind să se obișnuiască repede cu sursa de hrană și, în perioade de criză, devin chiar dependente, astfel încât o întrerupere bruscă și îndelungată le pune în dificultate pe timp de iarnă. Dacă există un strat de zăpadă
și un strat permanent de gheaţă pe pământ, vom continua hrănirea până la sfârșitul lui martie.


Sfaturi la final

Suportul pe care punem hrănitoarea trebuie astfel ales încât pe el să nu poată urca pisicile, deci vom folosi un stâlp, o țeavă metalică sau peretele casei unde vom fixa o hrănitoare suspendată. Dacă nu avem un stâlp la îndemână, punem hrănitoarea într-un copac aflat la o distanță mică de câteva locuri de refugiu (arbuști, șoproane, alți copaci, sârme de rufe etc.).

Hrănitoarea trebuie păstrată curată, așadar vom îndepărta resturile și mizeria odată pe săptămână. După îndepărtarea mecanică, vom șterge suprafețele hrănitorii cu soluție dezinfectantă, pentru a preveni transmiterea infecțiilor între păsări.

 

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Concursul iennii Hrănitoarea de Păsări 2 Instalează o hrănitoare pe care să poți alimenta toată iarna 1 SPPN Roagă-Èi prietenii să voteze poza ta printr-un like, pentru avea mai multe şanse de câștig! 03 START 05 DEC Fă fotografie cu păsările care se hrănesc și trimite-o lasppn.moldova@gmail.com STOP 28 FEB”

Ca în fiecare iarnă, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vine cu o provocare interesantă: instalați hrănitori pentru a ajuta păsările sălbatice și pe deasupra câștigați un premiu inedit! Aflați mai multe detalii despre concursul tradițional „Hrănește păsările iarna” pe site-ul www.sppn.md și participați cu încredere!

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 358

Susține Natura.md: Devino Patron!