Unde ne mai putem plimba în siguranță în Chișinău?
Buna noastră cititoare Victoria Gorencu postează pe FB un filmuleț cu haite de câini vagabonzi, care au populat spațiul public destinat odihnei și recreerii chișinăuienilor. Textul de mai jos este însoțit, ca document.
„26 iulie 2022, parcul Valea Morilor. M-am bucurat că nu am cu mine un copil, în rest, pe mine m-au trecut toate sudorile, pentru că filmulețul e o frântură după ce am trecut prin hărmălaia de căini. Același lucru îl atestăm și în parcul de la Universitatea Dimitrie Cantemir, str. Academiei. Unde ne mai putem plimba în siguranță în Chișinău?”
Nota redacției: Reprezentanții AJMTE au făcut o vizită în parcul „Valea Morilor” și au rămas șocați de numărul mare de câini vagabonzi, care hoinăresc în haite și pot ataca oricând. Confirmăm că după ce se lasă întunericul, îndeosebi în arealul cu pavilioane de la „MoldExpo”, e imposibil să te plimbi chiar în grup de 5-7 persoane. În orice clipă, haitele fără stăpân te pot înconjura. Alte haite de câini vagabonzi au pus stăpânire pe străzile din vecinătatea la „MoldExpo” – străzile Ghioceilor și Cornului. Să nu știe pretura Buiucani sau primăria Chișinăului de haitele de câini vagabonzi, care pun în pericol siguranța copiilor, a mamelor și a tuturor persoanelor aflate în spațiul public? Chiar se așteaptă să fie cineva mușcat sau ucis de haite ca să intervină autoritățile urbane? Or, o să dați vina pe câini, nu pe demnitarii responsabili de la pretura Buiucani și primăria Chișinău? Considerăm că autoritățile municipale ar trebui să se ocupe de această problemă prin a identifica, înainte de toate, cauzele instalării câinilor fără stăpân în aceste spații publice. Suntem siguri că mulți cetățeni de rea-credință abandonează puii nedoriți în diverse colțuri izolate ale parcurilor - iar pentru asta pretura trebuie să mențină un dialog neîntrerupt cu locuitorii capitalei pentru a-i informa despre necesitatea sterilizării animalelor de companie. Mai mult decât atât, primăria ar trebui să organizeze și să finanțeze campanii publice de sterilizare, în care să atragă ONG-urile specializate în acest domeniu și veterinari cu suflet mare ca să ajute la rezolvarea acestei probleme. De asemenea, Primăria trebuia demult să înființeze centre de plasament și adopție a animalelor fără stăpân, în care să ofere condiții civilizate de întreținere a animalelor și prin care să încurajeze vizitele persoanelor care doresc să adopte acești cățeluși oropsiți de soartă. Și abia după asta să dea vina pe câini că umblă liberi sau pe oameni că se lasă atacați de aceste haite semi-sălbăticite.
Susține Natura.md: Devino Patron!