Devino Patron!

Pancreatita cronică: cauze, simptome, tratament

Pancreatita cronică: cauze, simptome, tratament
Foto simbol.

Pancreatita cronică reprezintă inflamația pancreasului, fiind o afecțiune care nu se vindecă și care nu se ameliorează. Ea se agravează în timp și duce la daune permanente la nivelul  pancreasului . În cele din urmă, pancreatita cronică va afecta capacitatea pacientului de a digera alimentele și de a produce hormoni pancreatici.

Cauze pancreatită cronică
Pancreatita cronică este, din păcate, o boală progresivă, pe termen lung, din categoria afecțiunilor inflamatorii. Este o boală a pancreasului, care duce la distrugeri permanente în ceea ce privește structura și funcționarea acestui organ.
Pancreasul este localizat în abdomen, în spatele stomacului și sub cutia toracică. Acest organ este specializat în producerea unor enzime și a unor hormoni importanți, care ajută la descompunerea și la digerarea alimentelor. El produce și insulina pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.
Există numeroase cauze ale pancreatitei cronice. Cea mai frecventă este abuzul de alcool pe termen lung, iar specialiștii spun că aproximativ 70% dintre cazurile de pancreatită cronică sunt asociate cu un consum excesiv de băuturi alcoolice.

Alte cauze ale pancreatitei cronice:

 • Bolile autoimune - cele care debutează atunci când organismul atacă, în mod greșit, celulele și țesuturile sănătoase din corp.
 • Un canal pancreatic îngust - acesta este tubul care transportă enzimele de la pancreas către intestinul subțire.
 • Un blocaj al canalului pancreatic - fie din cauza unor calculi biliari (numiți și pietre ale vezicii biliare), fie din cauza unor calculi intraductali la nivelul  pancreasului.
 • Fibroza chistică  - este o altă cauză a pancreatitei cronice; fibroza chistică este o boală ereditară care determină acumularea de mucus în plămâni.
 • Factorii genetici – mutațiile genetice ce există din cauza fibrozei chistice ori alte tipuri de anomalii la nivelul genelor pot duce la pancreatită cronică. Există chiar o formă a bolii numită pancreatită ereditară (două sau mai multe rude apropiate din familie au un istoric medical de pancreatită).
 • Nivelul mare de calciu în sânge (condiție numită hipercalcemie) - poate fi una dintre cauzele acestei boli a pancreasului.
 • Un nivel mare de trigliceride (grăsimi) în sânge - această condiție mai este numită hipertrigliceridemie.
 • Pancreatita cronică autoimună - în care sistemul imunitar al pacientului atacă pancreasul.
 • Pancreatita cronică idiopatică - nu exista o cauză cunoscută pentru care ia naștere pancreatita cronică. Se dezvoltă, de obicei, la pacienții cu vârste între 10 și 20 de ani și la persoanele de peste 50 de ani.

Simptome pancreatită cronică
Cei mai mulți pacienți cu pancreatită cronică se confruntă cu durere în zona superioară a abdomenului, deși se poate întâmpla ca unii pacienți să nu aibă nicio durere. Însă uneori durerea se poate răspândi spre spate, se poate agrava odată ce persoana mănâncă sau bea, iar în cele din urmă durerea devine constantă, debilitantă.
Alte simptome ce indică pancreatita cronică sunt:
•    greată
•    vărsături
•    scădere în greutate
•    diaree
•    scaune cu aspect uleios ori gras
•    scaune de culoarea pământului galben ori scaune deschise la culoare.

Pe măsură ce pancreatita cronică progresează, iar capacitatea pancreasului de a produce sucuri digestive se deteriorează, pot să apară și simptome precum: scaune cu miros neplăcut și cu aspect uleios, balonare, crampe abdominale, flatulență. În cele din urmă, pancreasul nu va mai putea să producă deloc insulină, ducând la instalarea diabetului de tip 1.

Alte simptome, pe lângă durere, pot fi: malabsorbția alimentelor, ceea ce duce la scăderea în greutate sau la diaree, diabet, greață, vărsături, febră, creșterea ritmului cardiac.

Tratamentul pentru pancreatita cronică
Forma cronică de pancreatită poate fi greu de tratat, fiind o adevărată provocare. Medicul va încerca să calmeze durerea și să amelioreze problemele nutriționale și metabolice care rezultă în urma pierderii funcției pancreasului. Tratamentul implică mai multe paliere, în funcție de severitate:

 • Schimbări necesare în stilul de viață – pacienții trebuie să ia anumite măsuri, cum ar fi: să renunțe la consumul de alcool (pentru ca distrugerile pancreasului să nu se accelereze) și să renunțe la fumat.
 • Controlul durerii - tratamentul ar trebui să se axeze nu doar pe calmarea simptomelor de tipul durerii, ci și pe tratarea depresiei, care este o consecință frecventă a durerii cronice.
 • Administrarea de insulină - tratamentul cu insulină va deveni o parte importantă a tratamentului pancreatitei cronice, pentru tot restul vieții pacientului.
 • Intervenția chirurgicală - medicul poate recomanda mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, pentru a trata cazurile mai grave de pancreatită cronică - de exemplu: 
  - chirurgia endoscopică, rezecția pancreasului (o parte a organului este îndepărtată chirurgical),
  - pancreatectomie totală (printr-o operație, pancreasul este îndepărtat în totalitate);
  - transplantul autolog de celule pancreatice (aceste celule vor funcționa în ficat, după ce sunt injectate în vena porta și vor produce insulină).

 

Ce diferențe există între forma acută și forma cronică a pancreatitei
Pancreatita acută apare subit și poate să aibă drept rezultat complicații care pun viața pacientului în pericol. Chiar și așa, cei mai mulți pacienți - aproape 80% - se recuperează complet. Pe de altă parte, pancreatita cronică este, de regulă, rezultatul unor distrugeri pe termen mai lung ale pancreasului, din cauza consumului de alcool. Forma cronică a pancreatitei este marcată de durere severă și de pierderea funcției pancreatice.

 

Autor: Dr. Oana CUZINO

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 342

Susține Natura.md: Devino Patron!