Devino Patron!

Câștigătorii Competiției „Fii schimbarea!”

Competiția „Fii schimbarea” s-a încheiat, iar juriul a ales pe sprânceană echipele care au demonstrat că merită să fie câștigătoare! 

Câștigătorii Competiției „Fii schimbarea!”

Este bine știut că primul pas pentru o protecție adecvată a mediului e monitorizarea temeinică, menită să identifice starea concretă a unui teritoriu și problemele existente. Monitorizarea eficientă înseamnă documentarea la fața locului și efectuarea vizitelor de cercetare, căci din teren lucrurile se văd clar: deșeuri, exploatări forestiere, construcții, incendii, poluare și multe altele. 

Pentru a stimula tinerii din țara noastră să experimenteze prin diverse procedee de a studia și evalua starea mediului, Mișcarea Ecologistă din Moldova a demarat în perioada 15 aprilie - 31 mai 2022 o competiție inedită, cu genericul „Fii schimbarea!”, desfășurată în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei” și axată pe tinerii din localitățile învecinate cu cinci arii protejate din R. Moldova: Rezervațiile Naturale „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”, „Codrii”, Rezervația Peisagistică „Țipova” și Parcul Național Orhei.

În cadrul competiției au participat 204 tineri, împărțiți în 32 de echipe din 26 localități, care au identificat și au monitorizat o anumită resursă naturală de biodiversitate (râu, lac, pădure, monument natural). Timp de câteva săptămâni, aceste echipe au documentat starea mediului înconjurător, au făcut fotografii și video-uri, au informat comunitatea despre activitățile lor și problemele de mediu depistate. 

Rezultatele au fost analizate după patru criterii: claritatea prezentării resursei de mediu, gradul de completare a fișei de evaluare, vizibilitatea campaniei de informare și calitatea materialelor foto-video. În urma deliberării, fiecare echipă a obținut un anumit număr de puncte, în baza căruia s-au stabilit câștigătorii. Așadar, în urma jurizării, au fost aleși pe sprânceană tinerii care au demonstrat multă pasiune, consecvență și dorință de schimbare și au depus o muncă minuțioasă de cercetare în teren.

 

Iată cine sunt câștigătorii competiției „Fii schimbarea!”:

  • Locul I: Grupul „ECO Plai”, Liceul Teoretic Universul. Scoreni Raionul Straseni (112 puncte)
  • Locul II: Echipa „Tinerii ambasadori ai rezervației Parcul Național Orhei: IPLT Romănești” (108 puncte)
  • Locul III: Echipa Gimnaziul "Ion Sârbu" Maşcăuţi (104 puncte)

 

Echipa „ECO Plai” a monitorizat, în cadrul competiției, un segment al râului Ișnovăț - un afluent de dreapta al râului Bîc, care traversează teritoriul satului Scoreni pe o lungime de circa 4000 metri, separând localitatea în două părți și trecând pe lângă aproximativ 50 gospodării. Potrivit tinerilor cercetători de la „ECO Plai”, cu ani în urmă râul Ișnovăț avea o stare ecologică favorabilă, cu o diversitate bogată de plante și animale, ce formau o priveliște frumoasă, o ambianță plăcută pentru viața satului. Membrii grupului „ECO Plai” au efectuat trei vizite de monitorizare în cursul râului Ișnovăț, atrăgând atenție la starea ecologică a acestui habitat. Ei au observat specii de plante acvatce precum stuf, podbal, rostopască, coada calului, păpădii sau animale precum brotăcelul, șarpele de casă, pescărașul albastru. 

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, persoane în picioare, copac şi în aer liber

În urma vizitelor de monitorizare efectuate în cadrul competiției, tinerii de la „EcoPlai” au identificat că râul Ișnovăț se confruntă cu procese de înnămolire și poluare a apei cu deșeuri menajere, în special plastic.Ei și-au propus să rezolve această problemă prin amenajarea podului din centrul satului și malurilor din preajma lui, care sunt supuse procesului de eroziune în urma apelor pluviale puternice. Prin această acțiune, tinerii vor să favorizeze scurgerea liberă a apei pe sub pod și să creeze o zonă ecologică, cu aspect plăcut și îngrijit. Astfel, grupul „ECO Plai” speră să motiveze mai mulți tineri să participe la acțiuni de cercetare, implicare și promovare a resurselor naturale care îmbogățesc patrimoniul natural al localității natale!

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, copac şi în aer liber

 

Echipa ce a câștigat premiul II al competiției „Fii schimbarea!” se numește „Descoperă-ți râul”, iar membrii acesteia sunt elevii gimnaziului Romănești, care fac parte din grupul „Tinerii ambasadori ai rezervației Parcul Național Orhei, IPLT Romănești”. Numele echipei nu a fost ales întâmplător, întrucât tinerii au monitorizat un râuleț fără nume și fără identitate pentru locuitorii satului Romănești. De fapt, acest pârău s-a dovedit a fi un afluent al râului Ichel, care se confruntă cu aceleași probleme întâlnite peste tot: poluare cu deșeuri menajere, plastice, vegetale, miros urât rezultat în urma deversărilor de apă menajeră. Însă tinerii cercetători au găsit și locuri cu abundență de specii de plante, păsări și insecte uimitoare.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi iarbă

Ei își doresc un râu sănătos și curat, așa cum era în trecut. Din acest motiv, elevii i-au informat pe colegii lor de la liceu despre activitatea lor în teren, după care au mers și au discutat cu primarul localității pentru a vedea ce are de spus autoritatea locală în această problemă.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

 

Elevii de la Gimnaziul "Ion Sârbu" Maşcăuţi (raionul Criuleni) au monitorizat, în cadrul competiției „Fii schimbarea”, porțiunea râului Răut ce trece pe moșia satului. În cadrul celor două vizite de monitorizare, ei au descoperit un izvor cu apă cristalină, care din păcate se află într-o stare nesatisfăcătoare. Acest izvor stinge setea locuitorilor unei mahala din sat, dar și pescarii sau drumeții care trec prin zonă profită de apa curată de aici. Chiar și păsările sălbatice sunt atrase de acest fir de apă proaspătă, lucru evident mai ales în lunile de vară, când seceta se face simțită peste tot. Grație muncii acestei echipe tinere și entuziasmate, coordonate de doamna profesoară Elena Cartin, elevii gimnaziului Mașcăuți au obținut locul 3 în cadrul competiției „Fii schimbarea”, iar acum caută modalități de a atrage fonduri pentru a amenaja și reabilita acest izvor deosebit de important pentru oameni și natură!

Ar putea fi o imagine cu 12 persoane, persoane în picioare, natură, copac şi iarbă

 

Alte câteva echipe s-au remarcat grație entuziasmului cu care au participat. Deși nu au intrat în topul câștigătorilor, acestea au acumulat un punctaj destul de ridicat, fapt pentru care juriul a decis premierea acestora cu o Mențiune specială. Este vorba de echipele din Bălănești, Drăgușenii Noi, Grupul I.M.P.A.C.T. din satul Brânza și Grupul „Attitude” din Neculăieuca.

Cu regret, așa cum se întâmplă la orice competiție, există echipe care nu au reușit să obțină premii. Totuși, toți participanții s-au descurcat admirabil și au făcut un exercițiu inedit pentru a documenta starea mediului din localitatea proprie. În urma acestei competiții, toate echipele participante și-au câștigat propriul mini-studiu amănunțit, pe baza căruia vor putea îmbunătăți în viitor situația ecologică a locației studiate.

Susține Natura.md: Devino Patron!