Devino Patron!

IN MEMORIAM: Ștefan Lozinschi, un om al mediului

​​​​​​​Ne întristează să anunțăm trecerea la cele veșnice a unui bun coleg ecolog și om de radio. Numele lui Ştefan Lozinschi (pseudonimul literar Ştefan Lozie) va fi veșnic asociat cu protecția mediului din acest plai.

IN MEMORIAM: Ștefan Lozinschi, un om al mediului
Ștefan Lozinschi. Fotografie din arhiva revistei Natura.

Ștefan Lozinschi (Lozie) s-a născut la 20 mai 1944 în satul Cioburciu, raionul Slobozia. În anul 1961 a absolvit şcoala medie din localitate, după care a absolvit Facultatea de filologie a Universităţii de Stat din Moldova, în 1966. După studii, a fost repartizat la ziarul „Tinerimea Moldovei”, unde a activat în calitate de lucrător literar, şef de sector, şef de secţie, secretar responsabil al redacţiei. În anul 1975, pentru  merite, a fost transferat la Comitetul de Stat al Sovietului Miniştrilor al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti pentru Televiziune şi Radiodifuziune în calitate de redactor-şef. Mai apoi a exercitat funcţia de şef de departament la radioul naţional.

Mulți ani a lucrat în calitate de redactor-prezentator la Compania Publică Naţională „Teleradio-Moldova”, realizând ciclul de emisiuni radiofonice „Eco-Terra”.

În paralel a dezvoltat o prodigioasă carieră literară: a editat câteva plachete de versuri, a colaborat cu compozitorii Mihai Dolgan, Anatol Chiriac, Eugen Mamot, semnând texte pentru mai multe creaţii muzicale. De asemenea, a efectuat traduceri din creaţia diferitor poeţi.

De-a lungul celor aproape cinci decenii de activitate, cât a scris şi difuzat materiale cu tematica de mediu, a acumulat o bibliotecă de câteva mii de cărţi despre natură şi mediu pe care s-a gândit să le dea în dar unei şcoli – pentru generaţia în creştere...

Dumnezeu să îl ierte și să îl primească la dreapta sa!

Colegul redacțional al revistei NATURA

Susține Natura.md: Devino Patron!