Doi cărăbuși colorați și lucioși
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Calosoma mirositoare (Calosoma sycophanta L.) este reprezentat al familiei Carabidae și al Ordinului Coleoptera. Adulții pot atinge o lungime de aproximativ 21–35 milimetri și au următoarele caracteristici: culoarea corpului este neagră-albăstrie, iar în funcție de direcția și calitatea luminii aceste culori au nuanțe iridiscente care se pot schimba în verde, albastru, cupru, bronz, negru-auriu ș.a.. Pronotul (partea dorsală a toracelui anterior), este transversal, posteriorul e îngustat puternic, perforat, elitrele sunt verzi-aurii cu nuanțe roșii-arămii strălucitoare, scutelul (porțiunea triunghiulară de la baza elitrelor întâlnită la unele insecte) este albăstrui metalic.
Calosoma mirositoare este specie fitofilă (depune oă pe plante), se întâlnește în păduri de foioase, pe terenuri agroforestiere, este activă in perioada de vară. Este specie zoofagă, prădalnică, atât în stadiul de adult, cât și in stadiul larvar. Datorită faptului că preferă ca hrană omizile multor specii de fluturi din pădurile de stejar, în special de Lymantria dispar, Thaumetopoea processionea, Thaumetopoea pityocampa ș. a. fost introdusă în America de Nord încă la începutul secolului XX (1905) pentru combaterea fluturelui stejarului și a fluturelui zig-zag.
Această carabidă este originară din Europa, se întîlnește în majoritatea țărilor europene, dar și în
Nearctic, Orientul Apropiat și Africa de Nord.
onform criteriilor de raritate a speciilor de animale a UICN, specia dată este atribuită la categoria CR (critic periclitată), de aceea în Republica Moldova a fost inclusă în edițiile a 2-a și a 3-a ale Cărții Roșii.
Calosoma mirositoare (Calosoma sycophanta L.)
Carabul cu puncte aurii (Carabus clathratus chlathratus Linnaeus) este un reprezentant al genului Carabus, considerat ca unul dintre genurile de Carabidae cele mai bine studiate până în prezent pe plan global. Corpul adulților este de mărime medie (25-36 mm) și are următoarele caracteristici: pronotul (partea dorsală a toracelui anterior) este lateral în părțile mediane au câte un por setiger (adică care are țepi), elitrele moderat convexe cu carene întrerupte prin gropițe strălucitoare mari și numeroase, de regulă arămii și uneori pot forma rânduri dese. Partea dorsală este cu luciu și de culoare negru-bronzat, negru-verzui sau cu reflexe verzi arămii. Este una dintre puținele specii de Carabus la care unii adulți din populație pot avea aripi (la majoritatea specimenilor aripile sunt reduse), deaceea acești gândaci sunt capabili de a zbura.
Carabida clatratus este specie higrofilă (iubitoare de umezeală), se întîlnește pe malurile iazurilor, râurilor, în bălți, pe solurile de solonciac umede, mai ales în a doua jumătate a verii.
Specia se întâlnește de-a lungul Palearcticului, de la Irlanda pînă în Japonia, Coreea de Nord, iar la nord până la Cercul Polar. Foarte frecventă este în Europa Centrală, Europa de Est și în Siberia.
Conform criteriilor de raritate a speciilor de animale a UICN, specia dată este atribuită la categoria CR (critic periclitată), de aceea în Republica Moldova a fost inclusă în edițiile a 2-a și a 3-a ale Cărții Roșii.
Carabus clathratus chlathratus
Material pregătit de prof. Zaharia Neculiseanu
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.
Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.
Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.
Susține Natura.md: Devino Patron!