Devino Patron!

Nemţişorul, planta care dă eleganţă grădinii tale

Nemţişorul, planta care dă eleganţă grădinii tale

Există circa 150 de specii de nemțișori - Delphinium - care se diferențiază după înălțimea tufelor și lungimea inflorescențelor, culoare și forma florii. Planta, de o eleganță aparte, este foarte apreciată pentru florile multicolore și tulpinile înalte și grațioase, ce dau verticalitate grădinii. Soiurile pitice pot fi cultivate în ghivece și jardiniere, ca plante de interior.

 

Descriere
Planta are tulpina de până la 2 m, groasă și fistuloasă, glabră sau puțin păroasă, cu frunze divizate în segmente liniare.
Florile sunt dispuse în formă de spic și au diferite culori – roșii, roz, mov, albastre, albe. Există chiar și varietăți cu flori duble sau bicolore. 

 

Cultivare și îngrijire
Înmulțirea se face prin însămânțare directă în grădină, fie toamna în octombrie-noiembrie, fie primăvara în martie. Distanța între rânduri variază în funcție de înălțimea solului, de la 20 la 40 cm, urmând ca pe rând plantele să se rărească la 10-15 cm.
Planta nu este pretențioasă, însă se dezvoltă bine dacă este cultivată în sol fertil și expusă la soare.
Are o perioadă lungă de înflorire, până toamna târziu. Pentru a stimula apariția de noi flori este bine să le îndepărtezi pe cele trecute. După ce s-au trecut și ultimele flori este bine să scurtezi tulpinile nemțișorului la circa 5 cm deasupra solului.
Nemțișorul rezistă bine la îngheț, însă este bine să-l protejezi de temperaturile extreme din timpul iernii cu un strat de mulci.


Boli și dăunători
Nemțișorii pot fi atacați de limacși, acarieni și omizi care duc la distrugerea frunzelor și distorsionarea plantei, însă acești dăunători pot fi îndepărtați ușor cu substanțe fitosanitare din
comerț.
Cea mai frecventă boală care atacă nemțișorii este făinarea. Aceasta este provocată de diverse ciuperci și poate fi tratată cu substanțe chimice pe bază de lecitină.
Pentru a preveni făinarea este bine să plantezi nemțișorii la o distanță suficient de mare unul față
de altul.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 341

Susține Natura.md: Devino Patron!