Devino Patron!

Două specii de cărăbuși mai greu de văzut

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Două specii de cărăbuși mai greu de văzut

Carabus intricatus - specie de gândaci din familia Carabidae (Coleoptera), cu dimensiuni ale corpului mari (24-36 mm). Corpul adultului este alungit, îngust, puțin convex dorsal. Pronotul puternic cardiform cu marginile puternic curbate, unghiurile lui posterioare sunt în formă de lobi triunghiulari, lungi și ascuțiți la vârf. Intervalele elitrelor, mai mult sau mai puțin, întrerupte, fără anumită regularitate. A doua pereche de aripi, care se află sub elitre și este folosită de alte insecte pentru zbor, lipsește. Partea dorsală  a corpului este de culoare purpurie metalică, albastră-violetă sau albastră -negricioasă, cel puțin cu reflexe verzi.       

Este o specie mezoxerobiontă, adulții sunt activi în principal primăvara și vara, preferă să se afle sub scoarța de lemn mort uscat (de regulă, pe arborii de stejar și frasin care nu sunt prăvăliți), dar pot fi întâlniți și pe arborii putrezi aflați la suprafața solului umed și acoperiți cu mușchi.

Adulții și larvele acestei carabide sunt carnivori nocturni, preferă moluștele, în special, de Limax marginatus, iar în condiții de captivitate atât adulții, cât și larvele consumă cele mai diverse diete propuse: mâncare pentru câini, diferite salamuri, ficat, carne de porc și vită etc.  Este o specie cu reproducere de primăvară-vară, iernează în stadiul de adult.

C. intricatus este o specie frecventă în majoritatea țărilor europene.  În Republica Moldova a fost înregistrată pentru prima dată în 1931 de către O. Marcu. Personal am întâlnit această specie de mai multe ori în pădurile de stejar pedunculat cu amestec de gorun și în Rezervația  „Plaiul Fagului”sub coaja arborilor de stejar uscați. În conformitate cu criteriile de raritate a speciilor de plante şi animale ale Listei Roşii a Uniunii Internaţionale a Conservării Naturii, specia este atribuită la categoria vulnerabilă (VU), deaceea în Republica Moldova a fost propusă pentru edițiile a 3-a Cărții Roșii.     

Carabus intricatus Linnaeus, 1760. Foto Zaharia Neculiseanu

 

Cychrus semigranosus - este o carabidă ce aparține tribului Cychrini, care este foarte omogen și are o răspândire largă în Eurasia și America de Nord. Specia a fost descrisă pentru prima dată de către Palliardi în anul 1825. Dimensiunile adulților variază între 16 și 22 mm și au următoarele caracteristici: culoarea corpului este neagră, forma foarte îngustă a capului și a pronotului, pronotul puțin convex în partea anterioară, este mai lat decât lung, semicircular sau cardiform, pe disc are puncte dese ruguroase, iar părțile lui laterale sunt puternic îndoite în sus; elitrele sunt puternic convexe, au reflexe puternice de bronz; femurele picioarelor anterioare sunt îngroșate, mai ales la masculi, sunt prezenți pori setigeri dorsali la părțile anterioară și posterioară, iar tibiile anterioare la masculi sunt arcuite convex.      

Se întâlnește în frunzarul umed al pădurilor de foioase, preferă ascunzișuri sub lemnul putred al buturugilor, sub pietre și mușchi. Insecta este o specie prădătoare, adulții se hrănesc cu diferite specii de moluște. Biologia nu este suficient cunoscută.     

Cychrus semigranosus este specie europeană, cu o largă distribuție geografică, întâlnindu-se în Transilvania, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Albania și Grecia. Prima dată a fost citată de pe teritoriul Moldovei de către Lucinik în 1915. De atunci a fost mai multe ori observată în pădurile țării. Conform criteriilor de raritate a speciilor de animale, specia este atribuită la categoria VU (vulnerabilă). În Republica Moldova este frecventă în zona de centru, în pădurile de foioase.

Cychrus semigranosus Palliardi. Foto Zaharia Neculiseanu

 

Zaharia Neculiseanu

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

 

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!