Devino Patron!

Femela cerbului nu e căprioara

Femela cerbului nu e căprioara

Probabil nu de puține ori ați folosit termenul de „căprioară” echivalându-l cu „cerb”. Poate chiar ați crezut că este vorba de același animal, în ideea că cerbul este masculul, iar căprioara - femela acestuia. Ei bine, credem că e timpul să anulăm această confuzie din mentalul colectiv și să punem punctele pe i.

Atât cerbul, cât și căpriorul, sunt două specii diferite, dar care aparțin familiei cervidelor. Această familie întrunește multe „rude” care împărtășesc caracteristici comune, cum ar fi modul de nutriție (animale rumegătoare), sau modul de locomoție (picioare lungi și subțiri, copite ușor separate de două degete). De asemenea, habitatul acestor rude poate fi același sau se poate suprapune în anumită măsură, în funcție de arealul lor de distribuție într-o anumită țară și condițiile ecologice oferite de mediul înconjurător într-o anumită locație. Însă dincolo de aceste asemănări, există și deosebiri care ne obligă să nu le încurcăm perechile.

Cerbul (Cervus elaphus) și perechea sa - ciuta - este un mamifer rumegător, de dimensiuni mari (175-250 cm de la coadă până la bot), masculul având coarne mari, bogate, ramificate, ajungând până la 71 cm în lungime și 1 kg în greutate. În plus, modelul de ramificație variază în funcție de individ, astfel încât masculii de cerb pot fi recunoscuți chiar la nivel individual după propriile coarne. Habitatul specific cerbului este pădurea deasă și de nepătruns, formată din arbori mari și bătrâni. Totuși, cerbii sunt animale foarte adaptabile și pot fi găsiți și în plantații de conifere, pajiști deschise, câmpii inundabile, întinderi de tufărișuri și mlaștini aflate în vecinătatea câmpurilor sau pajiștilor.

Căpriorul (Capreolus capreolus) și perechea sa - căprioara - este de asemenea un mamifer rumegător, de dimensiuni mai mici decât cerbul (lungimea corporală variază între 95-135 cm). Coarnele căpriorului sunt mici, doar cu câteva ramificații (două sau trei, rareori chiar patru vârfuri). Căpriorul poate utiliza un număr mare de habitate, inclusiv zone agricole deschise, însă se retrage în păduri dese sau întinderi de tufișuri pentru a se odihni. 

Așadar, precum vedeți, masculinul substantivului căprioară este căprior și nu cerb, substantivul fiind deci unul mobil. În momentul în care discutăm despre cerb, femininul acestuia este ciuta, prin urmare acest substantiv este unul heterogen și nu are formă derivată moțional de la acesta. În concluzie, este greșit să punem semnul egal între cerb și căprioară din punctul de vedere al speciei. 

 

Autor: Silvia URSUL

Articol publicat în revista NATURA, nr. 381

 

Susține Natura.md: Devino Patron!