Devino Patron!

Natura și agroecologia

Natura și agroecologia
Foto: Petru Vinari

S-a încălzit simțitor, iar natura devine din ce în ce mai prezentă pe străzile din orașe și din mediul rural. Cu toții ne-am bucurat de înflorirea copacilor, de întoarcerea păsărilor, de insectele trezite la viață și de broaștele care orăcăiesc.

Natura a intrat, de asemenea, într-o etapă activă în fermele și grădinile noastre, unde plantulele mici aduc bucurie în timp ce-și dezvoltă frunzele și tulpinile verzi, suculente. Deja am savurat și primele verdețuri: salată verde, spanac, măcriș, pătrunjel, ceapă verde, kale și multe altele.

May be an image of cold frame, chard, spring greens and seedlings
Foto: AO Grădina Moldovei

Nu este deloc surprinzător faptul că atunci când vorbim de hrană și agricultură, natura apare ca factor principal. Ea poate fi observată atât în diversitatea culturilor și a animalelor domestice dintr-o gospodărie, deoarece acestea ne permit să cultivăm alimente fără substanțe chimice și în armonie cu mediul înconjurător. De asemenea, din natură fac parte și speciile de floră și faună sălbatică, pe care nu le cultivăm, însă de care beneficiem fără să ne dăm seama. 

Valoarea naturii sălbatice și spontane în zonele cultivate a fost din ce în ce mai apreciată și recunoscută de oamenii de știință și fermierii din întreaga lume. De exemplu, producătorii de vin din California folosesc bufnițe pentru a-și proteja vița de vie împotriva rozătoarelor, în loc de substanțe chimice. Mai aproape de noi, în Franța, un fermier și-a salvat livada de meri de la faliment introducând în producție o rasă locală de găină care a consumat insectele dăunătoare. De asemenea, cazul lui Bogdan Suliman din România este notoriu - el a învățat rațele să se hrănească cu buruieni din gospodărie, iar în prezent folosește „energia de la insecte, plante și animale, astfel încât acestea să poată coexista între ele și să aibă o productivitate mai bună”. Bogdan încearcă, de asemenea, să creeze condiții și spațiu pentru a atrage lilieci care ar consuma insectele dăunătoare, și totodată și cocostârci care să controleze broaștele al căror număr a crescut din cauza umidității ridicate din grădina sa.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Foto: AO Grădina Moldovei

 

În Republica Moldova, fermierii și grădinarii agro-ecologici sunt și ei conștienți de ajutorul naturii și mulți sunt bucuroși să aibă un arici care ar controla populația de melc sau cât mai multe gărgărițe - inamicul nr. 1 al afidelor.

Producătorii de alimente și fermierii organici manifestă un mare interes pentru agricultura în armonie cu natura. De exemplu, Asociația Obștească „Grădina Moldovei” reprezintă un grup de grădinari dedicați, fermieri de familie și ecologiști care sunt conștienți de rolul naturii în agricultură și în producția de alimente și care prețuiesc biodiversitatea în agricultură. Ei inspiră și îi atrag și pe alții către cauză: în prezent organizația aduce față în față experții în biologie și producătorii agro-ecologici pentru a dezvolta o modalitate de a învăța și documenta natura sălbatică în gospodăriile lor într-un mod care este inteligibil și relevant atât pentru cercetători, cât și pentru fermieri. 

Un exemplu în acest sens este fermierul agro-ecologic Mariana Seremet, care documentează în grădina sa toate vietățile care își găsesc aici refugiu sau îi vizitează terenul. Inspirat de biodiversitatea naturală din grădina Marianei, domnul Veaceslav Purcic, doctor în Biologie și profesor universitar, a exclamat: „Aveți jumătate din Cartea Roșie a speciilor pe cale de dispariție pe acest mic teren!”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, căpşună şi în aer liber
Mariana Șeremet. Foto: AO Grădina Moldovei

 

Pentru cultivatorii de alimente, a ști mai multe despre natură înseamnă a avea mai multă putere, înseamnă o grădină mai bogată, mai primitoare față de natură - cu toată varietatea și formele ei, ne amintește cât de frumoasă este lumea noastră, dar și cât de inteligentă poate fi de fapt această frumusețe.

Anya Coutinho

Expertă în sisteme alimentare regenerative

Directoare executivă A.O. ”Grădina Moldovei”

 

Susține Natura.md: Devino Patron!