Devino Patron!

Toxiinfecțiile alimentare: măsuri prin care pot fi prevenite

Toxiinfecțiile alimentare: măsuri prin care pot fi prevenite
Foto simbol. Sursă: www.sfatnaturist.ro

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune digestivă destul de frecventă, indiferent de anotimp, însă sezonul sau climatul cald favorizează apariția acesteia, în principal din cauza multiplicării rapide a bacteriilor în produsele contaminate.

Toxiinfecția alimentară se caracterizează prin semnele și simptomele apărute odată cu ingestia de alimente contaminate cu germeni sau toxine bacteriene, de regulă, apărând focare de infecție localizate în colectivități. Agentul patogen este deseori reprezentat de Salmonella, Shigella, anumite tulpini de Escherichia coli și Protaeus, enterococi, unele specii de stafilococ.

Diareea și vărsăturile pot duce la semne și simptome de deshidratare. Astfel, este foarte important să se prevină apariția acestora.

Cum ne dăm seama că este toxiinfecție alimentară?
Simptomele tipice au grade diferite de intensitate, în funcție de mărimea inocului bacterian și de capacitatea de aparare imunologică a pacientului, fiind reprezentate de:

  •  Diaree (pe primul plan în tabloul clinic);
  •  Durere abdominală;
  •  Greață;
  •  Vărsături;
  •  Febră.

De regulă, apar în câteva ore de la consumul alimentului contaminat, dar, mult mai rar, se pot produce și în câteva zile. Când prezentați astfel de semne, trebuie să mergeți la medic (de familie, specialist gastroenterolog sau de boli infecțioase), pentru inițierea unui plan diagnostic și de tratament.

Cum ne tratăm?
Tratamentul se realizează pe cale orală, iar în cazul pacienților cu vărsături severe, incoercibile sau cu stare generală alterată, se administrează tratament intravenos, internarea fiind necesară pentru a putea supraveghea pacientul și a urmări evoluția afecțiunii. În cazurile mai puțin grave, se face rehidratare orală, cu diverse soluții standard, recomandate de medicul specialist. În general, toxiinfecțiile alimentare care nu sunt produse de germeni foarte virulenți pot fi autolimitate, uneori doar cu tratament simptomatic sau chiar fără tratament (prognosticul trebuie stabilit de medic). 

Cum pot fi prevenite toxiinfecțiile alimentare?
Iată câteva reguli simple, dar extrem de importante pentru prevenirea acestora:
- Spălarea mâinilor înainte de fiecare masă;
- Spălarea atentă a fructelor și legumelor (alimentele consumate preponderent în sezonul cald);
- Apa trebuie băută din surse sigure, iar prepararea alimentelor se face cu apă din astfel de surse, de preferat certificate sanitar;
- Prepararea termică adecvată a alimentelor și depozitarea lor în locuri corespunzătoare;
- Evitați să consumați carne preparată „în sânge” sau lapte „proaspăt” de țară care, în majoritatea cazurilor, nu este nici măcar fiert și care, oricum, nu este preparat industrial;
- Fructele de mare și peștele crud (sushi) trebuie consumate doar atunci când sunt proaspete, pentru că, deseori, prezintă riscul de dezvoltare a toxiinfecțiilor alimentare.
- Știați că pasteurizarea și sterilizarea UHT a laptelui sunt foarte importante, ultima fiind considerată cea mai eficientă metodă pentru eliminarea agenților patogeni contaminanți, fără a influența proporția de substanțe nutritive din lapte?

 

Dr. Paul DRAGOMIR

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 342

Susține Natura.md: Devino Patron!