Devino Patron!

Șase situații în care se îndepărtează chirurgical fierea

Șase situații în care se îndepărtează chirurgical fierea

Vezica biliară mai este cunoscută și sub denumirea de fiere sau colecist. Este un organ de mici dimensiuni, situat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată din ficat. Un regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarismul și surmenajul pot duce la declanșarea unor afecțiuni precum litiaza biliară, ce pot fi tratate prin îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare. 

Calculii biliari sunt compuși din colesterol, iar dimensiunile acestora variază de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Aceștia se regăsesc în interiorul vezicii biliare și a căilor biliare. Atunci când apar calculii biliari, funcționarea normală a colecistului și a organelor adiacente este întreruptă și apar simptome precum durere, greață, vărsături, febră, chiar și icter, în fazele acute ale bolii.

Cea mai eficientă formă de tratament pentru eliminarea definitivă a simptomelor care produc disconfort și pot pune în pericol viața pacientului este îndepărtarea chirurgicală a fierii.

Acestea sunt principalele 6 situații în care se îndepărtează chirurgical vezica biliară!

Colecistită litiazică simptomatică

Dacă în urma ecografiei este confirmată prezența calculilor la nivelul vezicii biliare, atunci principala recomandare de tratament este colecistectomia laparoscopică.

Colecistită acută

Dacă este diagnosticată în primele 72 de ore de la debut, colecistita acută reprezintă una din situațiile în care este recomandată colecistectomia pe cale laparoscopică, ce presupune îndepărtarea fierii. O altă posibilitate de tratament în acest caz este colecistectomia laparoscopică realizată la 4-6 săptămâni de la episodul acut.

Litiaza biliară asimptomatică

În acest caz, este preferabilă colecistectomia laparoscopică, datorită complicațiilor acestei boli, printre care se numără pancreatita și icterul mecanic.

Afecțiuni complexe ale colecistului

În această categorie se află pancreatita de cauză biliară, litiaza coledociană și neoplasmul malign al colecistului.

Pancreatita de cauză biliară

În cazul unei forme ușoare sau moderate, intervenția laparoscopiă se poate face imediat după încetarea episodului acut. În cazul formelor moderat-severe, colecistectomia se realizează imediat.

Litiaza coledociană

În faza inițială, se îndepărtează calculii din calea biliară principală, pe cale endoscopică. La câteva zile după această intervenție, maxim o săptămână, se efectuează colecistectomia laparoscopică.

Neoplasmul malign al colecistului

Neoplasmul malign al colecistului, suspectat sau confirmat preoperator sau intraoperator este o indicație de abordare clasică a colecistectomiei. Dacă acesta este descoperit întâmplător în timpul colecistectomiei laparoscopice, medicul chirurg va face conversia în chirurgie clasică.

Cum este pus diagnosticul de litiază biliară, colică biliară și colecistită acută?

Litiaza biliara este diagnosticată cel mai frecvent în urma unei ecografii de rutină, atunci când pacientul se prezintă la consult prezentând simptomele specifice unei litiaze biliare.

Colica biliară asociază litiazei și o simptomatologie caracteristică. În acest caz, imaginea ecografică este ușor modificată față de o litiază biliară asimptomatică. 

În cazul colecistitei acute, simptomele sunt mult mai intense decât în cazul colicii biliare. În cadrul ecografiei se poate observa faptul că vezica biliară /colecistul are pereții îngroșați și inflamați, iar testele de laborator vor indica o creștere a leucocitelor.  

De ce este important tratamentul chirurgical al litiazei biliare?

În cazul litiazei biliare, indiferent de forma acesteia, tratamentul medicamentos are o acțiune limitată.

Antispasticele și antialgicele vor ameliora simptomele, dar nu vor contribui la dizolvarea pietrelor/calculilor biliari. În timp, lăsată netratată, afecțiunea evoluează către colecistită acută, gangrenă, perforație și icter mecanic.

De aceea, tratamentul chirurgical este indicat la scurt timp după diagnosticare și confirmarea prezenței calculilor biliari.  

De ce colecistectomie laparoscopică?

Laparoscopia în litiaza biliară este minim-invazivă și se realizează prin miniincizii, sub controlul unei camere video miniaturizate. Recuperarea după laparoscopie este mult mai rapidă, cicatricile fiind foarte puțin vizibile, iar durerea postoperatorie redusă.

Este posibil ca după operație să dezvoltați tulburări de tranzit, care se vor ameliora în câteva luni. 

Autor: dr. Ștefan TUCĂ, 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!