Devino Patron!

Energia soarelui în fotosinteză și respirație

Energia soarelui în fotosinteză și respirație
Energia soarelui în fotosinteză și respirație

 Pentru noi, profesorii, este o bucurie atunci când obiectul de interes al elevilor se mută dincolo de clasă, de modelul profesorului, iar orizontul lui de cunoștințe, mai simplu spus - informația obținută în clasă, și-o extinde prin diverse activități. În treapta de liceu, elevii se văd în viitorul apropiat medici sau biologi, cercetători în evoluția corpului uman și a sănătății omului, de aceea biologiei ca disciplină școlară îi acordă o mare atenție.  

Pasionați de miraculoasa știință a vieții - biologia, elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a a Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” (director Aurelian Silvestru) au avut cea mai bună ocazie să participe la o lecție cu totul specială, pe parcursul căreia și-au completat cunoștințele la două subiecte deosebit de interesante: fotosinteza, cel mai important proces biochimic de pe pământ, fără de care n-ar putea exista nicio vietate, și respirația plantelor, un fenomen invers procesului de fotosinteză, care se face cu eliberare de energie atât la lumină, cât și la întuneric. Lecția, care a durat două ore, a fost susținută de domnul Nicolai Aluchi, doctor, conferențiar universitar, decanul Facultății de Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, al cărui portofoliu profesional ni-l prezintă drept biolog de excepție, autor al mai multor lucrări științifice de cercetare în domeniul respectiv. Structurată foarte reușit și prezentată explicit pentru elevi, informația le-a trezit un viu interes, motivându-i să intervină cu opinii și întrebări privind subiectele abordate.

Studiile savante ale profesorului universitar Nicolai Aluchi i-au orientat pe elevi să înțeleagă că respirația, după o definiție clasică a lui Louis Pasteur este ca fermentaţia „viaţă fără oxigen”.     

Orice profesor de biologie cu aplecare și dragoste pentru disciplina pe care o predă, va găsi mereu inițiative, metode inovative să le prezinte tinerilor viziuni și descoperiri, motive și, respectiv, argumente că biologia este un obiect de mare perspectivă științifică, foarte necesar înțelegerii lumii în care trăim. Datorită acestei întâlniri cu profesorul Nicolai Aluchi, dar și altor colaborări cu factori în cauză, a apărut inițiativa în vederea semnării unui viitor parteneriat de colaborare, în care savanți cu renume de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău să-i ghideze pe elevii de la „Prometeu-Protalent” în lumea cunoașterii unei științe complexe, dar incredibil de interesante.

Aceste ore altfel trezesc liceenilor nu doar interes de carte, dar ele îi îndreaptă să facă o alegere sigură privind studierea aprofundată a biologiei care este de mare perspectivă. Ea îi poate propulsa în lumea magică a cercetării diferitelor forme și manifestări ale vieții.

Membrii catedrei, administrația liceului exprimă sincere aprecieri și alese mulțumiri mult stimatului savant, Nicolai Aluchi, pentru efortul și timpul acordat elevilor noștri. Sperăm ca mulți dintre ei să-i urmeze exemplul.   

Eu ca profesor, care îmi place să-mi investesc cunoștințele, efortul și toată dăruirea în predarea biologiei, cred că acest domeniu fantastic de real este o știință mereu în dezvoltare.   

Tatiana STATII,

 profesoară de biologie, grad superior, 
Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” din Chișinău 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!