Devino Patron!

Piciorul cocoșului (Ranunculus)

Piciorul cocoșului (Ranunculus)

Ranunculus este o plantă originară din Asia Mică și Grecia. Denumirea populară a acesteia este Piciorul cocoșului deoarece rădăcina ei este identică cu gheara unui cocoș. Este o plantă sensibilă care necesită timp pentru îngrijire și multă pasiune.


Caracteristici generale
Speciile spontane sunt în special perene, rar anuale sau bienale, cea mai cunoscută fiind Piciorul cocoșului. Tulpina este de obicei ramificată, frunzele sunt de regulă adânc incizate. Ele pot fi lobate, penat-partite sau sectate. Florile sunt în mod obișnuit galbene, dar pot avea și alte culori.

 

Înmulțire
Se pot înmulți:
- prin divizare, în pământ humo-nisipos, umed și semiumbrit;
- prin semințe, în brazde umbrite, sau în vase cu pământ de pădure nisipos;
- prin rizomi, plantându-se imediat după îngheț și păstrându-se peste iarnă în încăperi uscate și aerisite; se scot în iulie, când vegetația a încetat.


Utilizare
Ca plante ornamentale, se folosesc: în parcuri și grădini (stâncării, bazine, acvarii); în aer liber (pe malul apelor); ca flori tăiate; la ghivece; ca plante de apartament.

Cultivare
Fiind sensibilă la temperaturi extreme vara și reci iarna, aceasta este recomandată să fie pusă la un loc răcoros vara și iarna să fie acoperită cu paie sau frunze uscate. Este preferabil să fie pusă într-o zonă luminoasă. Udarea se face în cantități moderate. În timpul verii și în timpul creșterii planta va necesita mai multă apă, iar când planta începe să se îngălbenească nu se mai udă. Este recomandată înmuierea bulbilor în apă călduță în perioada de toamnă sau primăvara pentru a grăbi răsărirea.

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 362

Susține Natura.md: Devino Patron!