Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

Ciorbă de perișoare acrită cu corcodușe

Ingrediente: - Pentru perișoare: - 500 gr carne, 2 ouă, 1 ceapă, 100 gr orez, piper, sare. - Pentru supă: - 3 litri de apă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 linguri de pastă de roșii cu ardei. - Pentru pasta de corcodușe: - 250 ml apă, 250 gr corcodușe, o legătură de leuștean verde, sare.

Mod de preparare: Se începe cu prepararea supei. Se pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă,  se adaugă legumele curățate și tocate. 

Între timp se pregătește compoziția pentru perișoare. Se amestecă carnea tocată cu o ceapă tocată mărunt, orez, piper și sare. Apoi se adaugă ouăle și se omogenizează compoziția.

Se formează perișoarele de dimensiunea unei nuci. Se adaugă în supă când legumele sunt pătrunse.

Între timp, se pregătește și pasta de corcodușe. Se spală corcodușele și se pun la fiert în apa cu sare. Se lasă până se desfac sâmburii, apoi se trec prin sită, împreună cu apa în care au fiert și se transformă în pastă.

Se adaugă în ciorba de perișoare mai  întâi pasta de roșii cu ardei, apoi pasta de corcodușe și se mai lasă ciorba la fiert maxim 10 minute. Se mai potrivește gustul cu sare și piper, iar în ultimele 5 minute se adaugă leușteanul verde tocat.

 

Dovlecei cu smântână

Ingrediente: 3 dovlecei medii, 2 cepe albe, 2 linguri făină albă de calitate superioară, 400 gr făină, 400 gr smântână, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 0,5 lingurițe piper negru, o linguriță sare.

Mod de preparare: Dovleceii se spală și se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Într-o tigaie se pune ulei și se încălzește, apoi se pun dovleceii la prăjit. Dovleceii se rumenesc pe ambele părți și se scot pe o farfurie.

După ce s-au  prăjit dovleceii, se pregătește sosul de smântână. Ceapa se taie mărunt și se călește ușor în ulei. Apoi se adaugă 2 linguri de făină, se amestecă bine și se mai lasă 5 min la foc mediu să se călească făina împreună cu ceapa. Se adaugă smântâna, se amestecă bine. După ce se amestecă și totul începe să fiarbă, posibil sosul să fie cam gros. Dacă îl vreți mai lichid se adaugă încă puțină apă sau lapte până se obține o  consistență dorită. Se sărează și piperează după gust.

În sos se adaugă dovleceii, se amestecă ușor și se mai lasă să fiarbă totul împreună încă 5 min.

Sunt foarte buni calzi cu garnitură de cartofi, orez sau carne.

 

Prăjitură simplă cu vișine

Ingrediente: 8 ouă, 200 gr zahăr, 50 ml de ulei, 250 gr făină, 1 kg vișine, zahăr vanilat, coajă de lămâie, un praf de sare.

Mod de preparare: Se pune cuptorul la preîncălzit la 180°C cu ventilație (căldură sus+jos) sau pe treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Se spală vișinele, se curăță de sâmburi și se lasă la scurs. Se bat bine albușurile spumă tare cu un praf de sare, se adaugă apoi zahărul și se bate în continuare până ce se obține o spumă tare, densă și lucioasă (dacă întorci castronul deasupra capului să nu-ți curgă spuma în cap). Se adaugă treptat gălbenușurile, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Apoi se pune mixerul pe turație mai mică și se adaugă treptat jumătate din făină,  uleiul și apoi cealaltă jumătate de făină. Nu se pune praf de copt! Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt cu dimensiunile de 42x30 cm se întinde aluatul. 

Vișinele care s-au scurs se adaugă peste aluat bucată cu bucată. Unele se „aruncă” mai de sus, pentru a ajunge mai adânc în aluat și altele mai de jos, pentru a rămâne la suprafață. Astfel vom avea vișine în toată grosimea prăjiturii.

Cum s-a scos din cuptor, se presară cu zahăr tos, zahăr vanilat sau zahăr pudră.

Notă: În funcție de sezon (sau de preferințe) puteți înlocui vișinele cu cireșe, căpșuni, felii de caise, piersici, nectarine etc. De fiecare dată veți obține o prăjitură cu fructe extraordinar de pufoasă și de fragedă, deloc înecăcioasă sau seacă.   

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 400

 

Susține Natura.md: Devino Patron!