La plăcinte, înainte!

Ciorbă de perișoare acrită cu corcodușe
Ingrediente: - Pentru perișoare: - 500 gr carne, 2 ouă, 1 ceapă, 100 gr orez, piper, sare. - Pentru supă: - 3 litri de apă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 linguri de pastă de roșii cu ardei. - Pentru pasta de corcodușe: - 250 ml apă, 250 gr corcodușe, o legătură de leuștean verde, sare.
Mod de preparare: Se începe cu prepararea supei. Se pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă, se adaugă legumele curățate și tocate.
Între timp se pregătește compoziția pentru perișoare. Se amestecă carnea tocată cu o ceapă tocată mărunt, orez, piper și sare. Apoi se adaugă ouăle și se omogenizează compoziția.
Se formează perișoarele de dimensiunea unei nuci. Se adaugă în supă când legumele sunt pătrunse.
Între timp, se pregătește și pasta de corcodușe. Se spală corcodușele și se pun la fiert în apa cu sare. Se lasă până se desfac sâmburii, apoi se trec prin sită, împreună cu apa în care au fiert și se transformă în pastă.
Se adaugă în ciorba de perișoare mai întâi pasta de roșii cu ardei, apoi pasta de corcodușe și se mai lasă ciorba la fiert maxim 10 minute. Se mai potrivește gustul cu sare și piper, iar în ultimele 5 minute se adaugă leușteanul verde tocat.
Dovlecei cu smântână
Ingrediente: 3 dovlecei medii, 2 cepe albe, 2 linguri făină albă de calitate superioară, 400 gr făină, 400 gr smântână, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 0,5 lingurițe piper negru, o linguriță sare.
Mod de preparare: Dovleceii se spală și se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Într-o tigaie se pune ulei și se încălzește, apoi se pun dovleceii la prăjit. Dovleceii se rumenesc pe ambele părți și se scot pe o farfurie.
După ce s-au prăjit dovleceii, se pregătește sosul de smântână. Ceapa se taie mărunt și se călește ușor în ulei. Apoi se adaugă 2 linguri de făină, se amestecă bine și se mai lasă 5 min la foc mediu să se călească făina împreună cu ceapa. Se adaugă smântâna, se amestecă bine. După ce se amestecă și totul începe să fiarbă, posibil sosul să fie cam gros. Dacă îl vreți mai lichid se adaugă încă puțină apă sau lapte până se obține o consistență dorită. Se sărează și piperează după gust.
În sos se adaugă dovleceii, se amestecă ușor și se mai lasă să fiarbă totul împreună încă 5 min.
Sunt foarte buni calzi cu garnitură de cartofi, orez sau carne.
Prăjitură simplă cu vișine
Cum s-a scos din cuptor, se presară cu zahăr tos, zahăr vanilat sau zahăr pudră.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 400
Susține Natura.md: Devino Patron!