Albăstrița-cimbrișorului și Albăstrița-măcrișului
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Albăstrița-cimbrișorului – Maculinea arion (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Lycaenidae, ordinul Lepidoptera. Fluture diurn, de talie mijlocie, cu anvergura aripilor de 35-40 mm. Culoarea de bază a aripilor este albastră, cu un șirag de pete negre pe aripile anterioare.
Dezvoltă o singură generație pe an. Fiind o specie termofilă (iubește căldura), adulții apar la sfârșitul lui iunie din larvele ce au iernat și zboară până la sfârșitul lui august. Larvele, bine camuflate cromatic, se dezvoltă până la a treia năpârlire în interiorul florilor. După a treia năpârlire, coboară pe sol unde este găsită de furnici din genul Myrmica, care, în urma unor proceduri complexe de adopție, transportă larva în furnicar, unde aceasta se hrănește cu ouă și larve de furnici.
Populează pajiști cu vegetație ierboasă scundă, puțin compactă, bogată în perinițe de cimbrișor. Arealul speciei cuprinde regiunea temperată a Spaniei, Franței, Danemarcei, centrul, sudul și sud-estul Europei până în Siberia și China. În Republica Moldova are o răspândire limitată, întâlnindu-se doar în unele sectoare din zona de centru. Pretutindeni în Europa numărul speciei este redus, fiind inclusă în Cartea Roșie a multor țări europene.
A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1908 de către E. Miller și N. Zubowsky. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Este inclusă și Lista Roșie a IUCN, în Anexa II a Convenției de la Berna și Anexele II și IV ale Directivei Habitatelor.
Printre factorii limitativi ai specii se numără urbanizarea, înlocuirea agriculturii tradiționale extensive cu cea intensivă, modificarea intervalelor tradiționale de coasă, abandonul terenului, degradarea habitatului, pășunatul excesiv, arderea ierburilor uscate.
Foto: Cristina Țugulea, exemplar depozitat în Muzeul de Entomologie al IZ.
Albăstrița-măcrișului – Lycaena virgaureae (Linnaeus, 1758)
Face parte din familia Lycaenidae, ordinul Lepidoptera. Este un fluture diurn, cu mișcări bruște și relativ rapide, de culoare roșie ce prezintă pete submarginale albe pe fața ventrală a aripilor posterioare și pete negre pe fața ventrală a aripilor anterioare.
Dezvoltă o singură generație pe an. Zborul adulților începe în luna iunie și continuă până în august. Larvele ieșite din ou se hrănesc cu măcriș, planta-gazdă a larvelor.
Preferă pajiștile mezofile cu vegetație ierboasă înaltă, în compoziția cărora intră și specii de măcriș (Rumex sp.). Mai rar frecventează luminișurile pădurilor, liziera și sectoarele defrișate. Arealul speciei cuprinde Peninsula Iberică, Europa temperată, centrul Asiei până în Mongolia. A dispărut din numeroase situri situate în vestul și centrul Europei.
În Republica Moldova, specia a fost semnalată în zona de nord și centru. A fost înregistrată pentru prima dată în fauna Republicii Moldova în anul 1998 de către entomologii Lozan А., Chiriac. I. și Ostaficiuc V. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de critic periclitată. Specie inclusă în Lista Roșie a IUCN – categoria LC.
Printre factorii limitativi ai speciei se numără urbanizarea, fertilizarea chimică în vederea intensificării utilizării pajiștilor, pășunatul intensiv sau abandonul terenurilor.
Vedere dorsală. Foto: Cristina Țugulea, exemplar depozitat în Muzeul de Entomologie al IZ.
Vedere frontală. Foto: Cristina Țugulea, exemplar depozitat în Muzeul de Entomologie al IZ
Material pregătit de Cristina Țugulea
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.
Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.
Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.
Susține Natura.md: Devino Patron!