Devino Patron!

„Peștera Răposaților” din satul Rudi

„Peștera Răposaților” din satul Rudi
Subterana de sub cimitir. Foto: Vadim Şterbate

În top trei peșteri din Republica Moldova, după peștera „Emil Racoviţă” și „Peștera Surprizelor”, care sunt prea dificil de parcurs pentru turistul obișnuit, este și „Peștera Răposaţilor” din satul Rudi.

Aceasta este mult mai ușor de străbătut, dar oricum nu oricine riscă să intre în ea. Aflată sub cimitirul satului Rudi, a fost numită „Peștera Răposaţilor”, sau i se mai spune „Peștera Morţilor”, denumire care-i sperie pe mulţi și totodată îi atrage ca un magnet pe doritorii de aventuri subterane.

Ca să-i găsiţi intrarea ar fi bine să fiţi însoţiţi de cineva care a mai fost în ea sau să cereţi ajutorul unuia dintre localnici. Pentru a intra va trebui să vă aplecaţi și să mergeţi în pirostrii sau în genunchi. Cei cu dureri de spate sau care suferă de claustrofobie ar fi bine să se abţină de la o astfel de aventură.

Ar putea fi o imagine cu natură
Intrarea în peșteră. Foto: Vadim Șterbate

 

„Sala de primire” este una destul de spaţioasă, dar trebuie coborâtă cu atenţie, până ajungeţi la o strâmtoare săpată de apele subterane de-a lungul mileniilor, prin care trecerea poate fi un pic cam dificilă. Fiţi atenţi de ce vă apucaţi și să nu vă speriaţi dacă daţi nas în nas cu vreun liliac, care ar putea fi la fel de speriat ca și voi. Zeci de pietroaie stau atârnate deasupra capului, gata în orice moment să se prăbușească.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Foto: Vadim Șterbate

 

Urmează o galerie mai largă, dar pe unde va trebui să mergeţi semi aplecați. Zeci de inscripţii lăsate de cei „vii” sluţesc „Peștera Răposaţilor”. Nu vă opriţi până nu ajungeţi la „Sala crocodilului”, unde în cale apare o piatră lungă asemănătoare cu un crocodil. Mai departe accesul este îngreunat. 

Se consideră că peștera ar avea peste 70m, deși ea este mult mai lungă. Unii localnici cred chiar că ar ajunge până la Nistru. După câteva zeci de metri, ea se strâmtează și un om matur cu greu se poate strecura, deși, la lumina lanternei, se vede că ea iarăși se lărgește.

Ar putea fi o imagine cu natură
Foto: Vadim Șterbate

 

„Peștera Răposaţilor” este un loc bun de antrenament și un examen pentru cei care și-au pus ca scop să cerceteze peșteri mult mai dificile și mai periculoase.

 

Distanța de la Chișinău: 194 km

Orașe apropiate: Otaci - 22 km, Soroca - 41 km

Atracții turistice în regiune: Mănăstirea Rudi (1 km), Punctul de observație al Arcului Geodezic Struve inclus în patrimoniul UNESCO (4 km)


NOTA BENE: Pentru a explora „Peștera Răposaților”, luați o lanternă cu bateria încărcată, căci lumina telefoanelor mobile este insuficientă!


Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.

Susține Natura.md: Devino Patron!