Devino Patron!

Poluarea aerului sau cum orășenii s-au gândit la mediu, vreo câteva zile

Poluarea aerului sau cum orășenii s-au gândit la mediu, vreo câteva zile

Am intrat în noul an cu aer poluat. În primele zile ale lui 2023, locuitorii capitalei s-au arătat îngrijorați de calitatea aerului pe care-l respiră, dat fiind smogul care nu se lăsa dus de deasupra orașului și mirosul înțepător de fum. Limita admisibilă a concentrațiilor  la particulele în suspensie PM10  a fost depășită de aproape trei ori. 

 

Avertizare: respectați normele de mediu

Ministerul Mediului a emis notificări privind nivelul ridicat de poluare - atât înainte de Anul Nou, cât și după. Iar agenții economici au fost avertizați să respecte limitele la emisiile aruncate în atmosferă.

„Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău se menține ridicat. În primele zile ale noului an, s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori”, se spunea într-un comunicat al ministerului.

Responsabilii din domeniul mediului anunțaseră că acumularea poluanților în aer s-a intensificat dat fiind condițiile meteorologice – temperatura destul de ridicată pentru început de Ianuarie, influența  aerului cald în combinație cu lipsa vântului.  Astfel, particule poluante au rămas în stratul de aer de la suprafața solului, accentuând depășirea normelor sanitare.

Poluarea s-a simțit mai acut în zona luncii Bâcului - cea mai joasă depresiune din Chișinău și în sectorul Ciocana - cel mai aglomerat în activități industriale mari și medii. 

Dar nici alte sectoare nu au fost scutite de impactul aerului nesănătos. Pentru a reduce poluarea, agenții economici și cetățenii au fost atenționați să nu folosească anvelopele, uleiurile uzate și deșeurile din plastic în procesul de producere sau de încălzire a spațiilor. Acestea contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele aglomerate. Mai mult, arderea lor este ilegală și se sancționează conform legii contravenționale sau penale. 

 

Cine poluează cel mai mult?

S-au dat cu părerea cu toții, evident, îngrijorati că respiră aer poluat. În special, s-a vorbit că motivul principal ar fi arderea păcurii la termocentrala din Chișinău. Totuși, datele  au arătat că poluarea  este din cauza nivelului ridicat al traficului rutier din unele sectoare, apoi fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale.

Ca măsură de prevenire, cei mai mari poluatori au fost atenționați că trebuie „să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. În acest sens, CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, au menționat  autoritățile.

Contactat de Ecopresa.md, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a asigurat că inspectorii de mediu din Chișinău efectuează controale pentru a stabili care sunt cauzele nivelului ridicat de poluare și cine sunt făptașii. Potrivit lui, cel mai probabil, era vorba despre incendierea diferitor substanțe pe timpul nopții. De asemenea, pentru a identifica cauzele poluării a fost implicată și Poliția.

 

Un plan de fluidizare a traficului rutier

Poluarea aerului sau, mai bine spus, îngrijorarea exprimată de cetățeni, a determinat și anumite decizii, luate la o ședința ad-hoc din cadrul Ministerului Mediului. Una dintre ele a fost prelevarea probelor și pe timpul nopții. O alta a ținut de identificarea zonelor și intersecțiilor cu cel mai mare trafic și cu nivel mărit de poluare cu particule în suspensie PM10 și alți poluanți. Ca urmare, Primăria municipiului Chișinău trebuia să elaboreze un plan de acțiuni în scopul fluidizării traficului. Deocamdată, nu a fost făcut public niciun plan de acest gen. Asta deși Primăria a transmis în grabă o scrisoare oficială autorităților centrale, cerând să anunțe motivul poluării și măsurile luate. Mai mulți ecologiști au adus ca exemplu capitale europene, unde poluarea este diminuată prin interzicerea în zonele urbane centrale a accesului mașinilor care nu corespund normelor ecologice, programe de stimulare a transportului în comun etc.

Dacă pe 30 decembrie 2022 s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie 2023 situația privind calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ. Astfel, concentrațiile particulelor în suspensie (PM10) au scăzut, înregistrând valori în limitele admisibile, a comunicat Agenția de Mediu.

Nu este prima dată când respirăm aer poluat. De fapt, datele zilnice ale Agenției de Mediu arată ca avem o poluare continuă, fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri și, de ce nu, să ne îngrijorăm mai des. Și să punem în prim-plan mediul, sănătatea noastră, nu interesele înguste. 

 

Lilia Curchi
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371


 

Susține Natura.md: Devino Patron!