Insectele invazive s-au acomodat la noi și ne fac probleme
Vreo 25 de specii noi de insecte invazive au fost văzute în Republica Moldova în ultimii 24 de ani și confirmate oficial, în laboratoare europene, ne-a declarat Galina Bușmachiu, doctor habilitat în biologie, șefa Laboratorului de Entomologie al Institutului de Zoologie.
Insectele invazive ajung la noi cu mărfurile importate pe cale terestră, aeriană, feroviară, inclusiv cu plantele de cultură și cele decorative, în bagajele călătorilor, cu masele de aer, dar și cu propriile puteri, trecând din țară în țară.
Tigrul (ploșnița) platanului a fost depistat în 2005, tigrul stejarului – în 2018, ploșnița marmorată – în 2019, ploșnița seminifagă a pinului – în 2010, viespea neagră a ulmului – în 2008, ploșnița verde a tomatelor – în 2014, buburuza asiatică – în 2013, țânțarul-tigru asiatic (purtător de boli tropicale în toată Europa) – în 2020, viermele rădăcinilor de porumb – în 2010 (s-a tăcut mulți ani despre el, deși era văzut), cicada viței-de-vie – în 2023, cicada americană a viței-de-vie – în 2012, gândacul de bucătărie american (atinge o lungime de 5-9 cm) – în 2019, gândacul roșu al crinului – în 2013, gândacul tutunului sau gândacul de țigară – în 2013, țânțărașul galicol al frunzelor de salcâm – în 2011, două specii de molii miniere ale salcâmului – în anii 2006, 2009, molia minieră pestriță a teiului – în 2010, molia minieră pestriță a platanului – în 2004, molia minieră a tomatelor – în 2017, greierul de peșteră – în 2011, călugărița de lemn transcaucaziană – în 2023 etc.
Schimbările climatice, care ne-au adus vara toridă cu ploi torențiale și iarna blândă, le ajută să supraviețuiască și să se înmulțească, mai ales că aici nu-și întâlnesc dușmanii naturali.
„Practic, toate rezervațiile sunt atacate de tigrul stejarului. Ploșnița aceasta măruntă distruge stejarii în țara noastră. La început, tigrul stejarului și tigrul platanului erau specializați doar pe platan și pe stejar, iar acum trec și la alte plante. S-au acomodat, se înmulțesc foarte mult. La rosătura provocată de dăunător apare ciuperca și stejarul se face absolut tot alb. Adică, dăunătorul deschide căile pentru pătrunderea ciupercilor”, ne-a povestit Galina Bușmachiu.
Stropirile cu insecticide nu sunt eficiente, pentru că ploșnițele invazive se ascund sub frunze. Galina Bușmachiu a menționat că este împotriva utilizării substanțelor chimice, pentru că acestea le pot dăuna și plantelor, și oamenilor. Pentru spațiile verzi, parcuri, o soluție ar fi adunarea și arderea frunzelor uscate toamna, cu tot cu dăunătorii și ouăle lor. Poate fi îndepărtat și stratul superior al solului din jurul arborilor afectați.
Autor: Eleonora LISNIC
Articol publicat în revista NATURA, nr. 387
Susține Natura.md: Devino Patron!