Devino Patron!

Ciufii de pădure - hai să-i numărăm!

Multe specii de păsări ne părăsesc pe timpul sezonului rece, alegând destinații mai calde și mai abundente în hrană. Însă păsările care rămân aici la noi și ne țin companie cât e iarna de lungă s-au adaptat la condițiile spartane și au învățat să se descurce de minune.

Ciufii de pădure - hai să-i numărăm!
Ciuf de pădure (Asio otus). Foto: Vitalie Ajder

Una dintre acestea este ciuful de pădure (Asio otus) – o pasăre din familia bufnițelor și o specie sedentară pentru Republica Moldova.

Dacă pe timp de vară ciufii de pădure cuibăresc în diverse habitate semi-deschise, odată cu sosirea iernii aceștia se mută în zonele mai protejate, ferite de vânt, ale localităților, deoarece condițiile de aici sunt mai prielnice: se găsește mai ușor hrană (rozătoare mici), iar temperatura este mai ridicată cu câteva grade.

Ei se adună în parcuri sau pâlcuri de arbori mari (în special conifere), unde se camuflează foarte bine și dorm pe timpul întregii zile, iar noaptea ies la vânătoare. Aceste grupuri se numesc „colonii de iernare” sau „roost” și pot fi formate din zeci sau chiar sute de indivizi. De exemplu, în fiecare iarnă, în centrul orașului Soroca se adună vreo 40 de ciufi de pădure și stau acolo până în luna februarie. În orașul Cimișlia din sudul țării au fost numărați într-o iarnă circa 200 de ciufi de pădure care și-au „adjudecat” o stradă întreagă mărginită de conifere.

Ar putea fi o imagine cu copac şi natură
Ciuf de pădure surprins în Soroca. Foto: Vadim Șterbate

 

Cine este atent și are văzul ascuțit, poate găsi în propria localitate grupuri de astfel de păsări, care nu doar că nu ne fac nici un rău, ci chiar ne ajută să scăpăm de șoarecii care se pitesc la subsolul clădirilor. Prezența acestor păsări printre noi este cu siguranță benefică pentru întreaga comunitate, și în plus orice întâlnire cu un ciuf de pădure este foarte specială și memorabilă.

Membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, care se interesează de situația tuturor speciilor de păsări din Republica Moldova, au decis să demareze un program de numărare a ciufilor de pădure în locurile de iernare. Datele acumulate din acest „recensământ” vor ajuta ornitologii să estimeze mărimea populației de ciuf de pădure de la noi din țară, care este de obicei o specie cu rată de detectabilitate redusă, adică greu de văzut în condiții obișnuite.

Voi îi puteți ajuta să obțină informații valoroase! Iată cum faceți asta:

  • Plimbați-vă prin diverse locuri din satul/orașul Dvs: atrageți atenție la pâlcurile de copaci situate în fața instituțiilor publice (primării, biserici, școli, etc.), sau în locuri liniștite, unde deranjul este scăzut.
  • Uitați-vă cu atenție prin copacii din parcuri: ciufii preferă pâlcurile de tuia, sălcii, molizi sau brazi cu vegetație deasă, dar se pot instala și în mesteacăn, pomi fructiferi, sau alte specii de foioase;
  • Uitați-vă pe jos la rădăcinile copacilor: ca și alte răpitoare de noapte, ciufii de pădure nu pot digera oasele rozătoarelor pe care le consumă. În schimb, acestea sunt regurgitate sub formă de cocoloașe de blană, numite „ingluvii”. Iarna puteți găsi pe sol multe ingluvii la poalele copacilor unde s-a format o colonie de iernare.

Voluntarii care doresc să contribuie la acest recensământ sunt rugați să trimită pe adresa [email protected] un mesaj care să conțină următoarele informații:

  1. numărul ciufilor de pădure prezenți în locul de aglomerare;
  2. coordonatele exacte ale locului unde aceștia se află în perioada iernii (se pot fixa cu ajutorul Google Maps);
  3. caracterul locului (pâlc de copaci pe stradă, parc, scuar, curte de instituţie publică/, curte privată, curte biserică, cimitir);
  4. ora numărătorii (în zori, în timpul zilei, sau seara);
  5. informații despre factori de deranj (dacă există);
  6. alte comentarii adiționale.

Să nu uităm că ciufii de pădure sunt păsări nocturne, care dorm pe timpul zilei. Prin urmare, este important să nu le deranjăm și să fim foarte discreți atunci când le numărăm: urmărim păsările de la distanță și ne vom abține de la strigăte, țipete și alte manifestări vocale. La cel mai mic semn de stres din partea păsărilor (stare de alertă, zbor de îndepărtare, țipăt de alarmă), voluntarii trebuie să se îndepărteze.

Nu uitați: succesul acestui program de numărare a ciufilor de pădure se bazează pe dorința iubitorilor de natură de a contribui la progresul științei din Republica Moldova. Prin urmare, dacă ați identificat în propria localitate un grup de ciufi de pădure, anunțați Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii și ajutați ornitologia să avanseze! 

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 357

Susține Natura.md: Devino Patron!