Devino Patron!

Mânăstirea Voroneț – „Capela Sixtină a Răsăritului”

Articol preluat integral de pe site-ul www.presadeturism.ro. Text și foto: Lucian GHEORGHIU

Mânăstirea Voroneț – „Capela Sixtină a Răsăritului”

La numai 43 km de Cetatea Sucevei, la o oră de mers cu mașina către vest, la ieșirea din Gura Humorului se află mânăstirea Voroneț.

Dacă veți avea inspirația să intrați în mânăstire la prima oră, când roua dimineții este regină peste natură, veți putea asista la spectacolul unic și înălțător al bătutului toacei: liniștea pașnică a satului și a mânăstirii este străpunsă de cântecul de lemn, aspru și ferm și mai apoi de cel grandios și melodic al clopotelor.

Cronicarul Ion Neculce ne spune: „Iară Ștefan-Vodă, mergând de la cetatea Neamțului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneț, unde trăia un părinte sihastru, pre nume Daniil. Și bătând Ștefan-Vodă în ușa sihastrului să-i descuie, au răspuns sihastrul să aștepte Ștefan-Vodă afară până ce și-a istovi ruga. Și după ce și-au istovit ruga, l-au chemat în chilie pre Ștefan-Vodă. Și s-au spovedit Ștefan-Vodă la dansul. Și au întrebat Ștefan-Vodă pre sihastru ce va face, că nu poate să se mai bată cu turcii; închina-va țara la turci, au ba? Iar sihastrul a zis să nu o închine, că războiul este al lui, numa, după ce va izbândi, să facă o mânăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghie, să fie hramul bisericii.”

Construită la 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni din 26 mai la 14 septembrie, biserica de mici dimensiuni este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Arhitectura sa este reprezentativă pentru stilul moldovenesc, cu elemente aparținând goticului târziu.

Pictura exterioară – realizată în vremea fiului său Petru Rareș – este socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Pe fondul vestitului albastru de Voroneț, de o intensă strălucire, frescele sunt aidoma unui covor încărcat de vesele culori. Fațada de vest, găzduiește impresionanta scenă a Judecății de Apoi, o compoziție unică în arta întregii Europe de Răsărit.

În anul 1993, Biserica „Sf. Gheorghe” a Mânăstirii Voroneț a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului cultural mondial.

Pe aleea pietonală de acces a mânăstirii se află o multitudine de tarabe cu obiecte de artă populară și suveniruri. Nu trebuie ratată o plimbare cu trăsura și nici un dejun sau o cină la una dintre pensiunile din zonă, iar dacă timpul vă permite, o vizită în Parcul Ariniș din Gura Humorului o să vă lase cu siguranță amintiri de neuitat.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!