La Mulți Ani, Mihai Potârniche!
Astăzi, fratele nostru întru credință românească, Mihai Potârniche, a atins vârsta înțelepților. Imaginile lui au dus faima Basarabiei pe diferite meridiane, revenind acasă cu cele mai frumoase premii și referințe. Este unul dintre cei mai mari fotografi din întregul spațiu românesc. Propun atenției Domniilor Voastre un text din 1995 și o fotografie antologică a Maestrului, pe care am întitulat-o: „Basarabia. În așteptare.” La Mulți Ani, Maestre!
Prin anii '60, când pe nevăzute dealurile noastre molcume şi blânde s-au pus pe fugă cu tot cu vetre şi cimitire în spate, când apele se retrăgeau pe furiş din fântâni şi izvoarele se prăbuşeau în adâncuri, când cocostârcii se roteau buimaci în înalturi fără să-şi recunoască baştina şi tineretul golea satele în căutarea norocului prin Siberii de oase, când bătrânii refuzau să moară în aşteptarea deschiderii bisericilor ferecate şi solurile se tăciunau sub chimicale, când manualele plesneau de minciuni şi istoria noastră se ticluia în lupanarele moscovite, -- în acei ani de fals optimism şi de năruire a valorilor etnice, din amăgitele sate basarabene veneau spre Chişinău nişte băietani care aveau mai aproape de suflet icoana casei părinteşti decât carnetul comsomolist, freamătul de codru mai scump decât nesfârşitul tundrei şi taigalei, un colind mai drag decât toate lozincile siropoase despre viitorul luminos.
Mihai Potârniche face parte din acei băietani din ani '60—70, care nu au căzut pradă minciunii comuniste, s-au apropiat de rădăcini şi au sprijinit cu vocaţia şi credinţă fiinţa etnică a Basarabiei, nelăsând-o să se prăbuşească în hăul străinătăţii.
Fotograful Mihai Potârniche. Sursă foto: www.moldpress.md
Poet înnăscut, Mihai Potârniche nu a îmblânzit cuvinte, fiind captivat de imagine, de chipuri, de privelişte, de natură. Cuvintele, cum cerea ideologia comunistă, erau golite de conţinut şi tăvălite prin minciună. Imaginea mai putea păstra curată faţa Patriei şi, Mihai Potârniche a făcut opţiunea în favoarea aparatului de fotografiat, o opţiune norocoasă pentru această palmă de pământ, a cărei respiraţie naţională a rămas să dăinuie nealterată în zeci de kilometri de peliculă. Cine a văzut albumul ACASĂ, dispărut fulgerător din librării, a rămas copleşit de profunzimea semnificaţiilor aşternute pe celuloid, a descoperit chipul autentic al Moldovei, a zărit acea parte nevăzută a esenţelor atât de drastic forfecate de cenzură. ACASĂ nu are nimic comun cu fotografia de duzină, fiecare imagine fiind o pânză pictată cu inima ani îndelungaţi, fiecare chip developând un univers tainic de credinţă pe care, de fapt, se sprijină această suferindă parte de pământ. Codru şi izvor, Nistru şi Prut, limbă şi datină, doină şi colind, Carpaţii şi Marea, Bucovina şi Dunărea, codrii Orheiului şi casa părintească - o ţară în mişcare, imagini prin care se scurge veşnicia noastră la această ultimă frontieră a latinităţii.
Albumul de fotografii „Acasă”. Sursă foto: www.arta.md
Metaforă, Poem, Credinţă, Patrie — toate se întâlnesc şi se înaltă în fotografiile pictate de Mihai Potârniche, -- toate se dizolvă în suferinţă şi patimă pentru a renaşte din dragoste şi dor -- vatra strămoşească, părinţii, satul, natura, veşnicia. Fulguieşte peste amintiri, plouă peste crucile din cimitir, se aşterne uitarea peste o rană care nu se închide de o jumătate de secol, rugineşte sârma ghimpată de pe harta Basarabiei,-- le vezi pe toate cu fior şi trăieşti timpul înveşnicit de ochiul neadormit al fotografului. Priveşti albumul ACASĂ şi descoperi că dacă n-ar fi existat aparatul de fotografiat l-ar fi inventat nimeni altul decât orheianul Mihai Potârniche.
Alecu Reniţă,
Revista Națională NATURA, ianuarie 1995
Susține Natura.md: Devino Patron!