Devino Patron!

Prin teorie, practică și rugăciune medicii devin mai buni

Prin teorie, practică și rugăciune medicii devin mai buni
Foto: Serafim Savciuc

Al doilea fiu din cei opt copii ai familiei Savciuc, Valeriu și Rodica, era hotărât încă din clasa a opta să se facă medic. Astăzi, Serafim Savciuc este student în anul trei la Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacologie „N. Testemițanu” din Chișinău. Este absolvent al Liceului „Boris Dânga” din Criuleni, promoția 2020. Studiază intens și cu interes toate disciplinele, are deplina maturitate de viitor medic să înțeleagă că a fi medic nu e ușor, a fi un medic bun trebuie să depui mult efort, iar a fi un medic consacrat trebuie să înveți de pe acum teorie și să o îmbini cu rațiunea, dar și cu sufletul. Deocamdată este în faza incipientă a curiozității muncii de student, iar în acest an, când a început să studieze obiectele clinice, când este în interacțiune cu pacienții și cu istoria bolii lor, tânărul doctor Serafim Savciuc are formată o gândire logică, prin ea deja curge și responsabilitatea.

Medicina l-a atras încă din clasa a zecea, din istoria bolii pacientului, care a fost chiar el. A ajuns la școală, simțind în piept palpitații. Pe medicii de la salvare i-a auzit vorbind sacadat despre ce i se întâmpla, iar acum el își descrie starea de atunci în termeni medicali, făcând o radiografie teoretică precisă și clară: „Palpitațiile presupun că au fost din cauza efortului, a oboselii, nu a fost o problemă severă și nu prezenta un motiv de îngrijorare, dar semnul afecțiuni inimii trebuia stabilit într-un diagnostic corect”. 

De fapt, pe viitorul doctor acest caz clinic l-a determinat să studieze la medicină ori poate domeniul l-a ales pe el, fiindcă își crește singur aripi pentru zbor și are de acum formate convingeri pentru domeniul ales. Acest caz nu a fost unicul în alegerea profesiei. Momentul când o profesoară a alergat în grabă cu atâta grijă și atitudine să-i acorde primul ajutor colegei sale, Serafim ține bine minte. Acum el este cel care se grăbește încet să salveze oamenii.

Deocamdată, timpul îl dedică învățatului, simte că obosește, dar starea aceasta e spre bucuria părinților ca doctorul familiei lor să nu-i dezamăgească. Are repere intelectuale prin mulți profesori pe care-i consideră dotați, cu pregătire și vocație. Încă în anul întâi de facultate, l-a marcat inteligența profesională a profesoarei de chimie Olga Tagadiuc, conf. univ., dr. hab. șt. med., iar într-o discuție cu alți colegi mai mari sau mai mici, aceștia își exprimau aceeași simpatie pentru profesoara lor sobră, integrată în medicină. Profesoara cu același statut academic îl are, spune, studentul, și Ludmila Condrațchi, conf.univ., medicină internă, a cărei dedicație, indiferent de capriciile studentului, ea își face datoria cât mai bine.

Repere de pedagogi pentru viitorul medic sunt și Nicolae Bacinschi, Catedra de farmacologie, și neurologul Diana Pașa. Este convins și apreciază că a forma medici e nevoie de o chemare, la fel cum își dă seama că răsplata discipolilor nu este pe măsură. Tot de la profesori a învățat că un medic căutat este cel care va păși trei trepte mereu în ascensiune: teoria, practica și rugăciunea. Existența divină Serafim n-o scoate din viitoarea profesie, așa cum un medic adevărat este cel fără de arginți.

Răsplata lui este moneda pe care o merită. Acasă, la Criuleni, n-a fost demult. Inima de student are doar două palpitații: acasă și studiile serioase. Efortul de acum al viitorului medic gastrolog este răsplătit, deocamdată, de mama Rodica cu plăcinte coapte în cuptor, iar mai târziu, se va cunoaște că rugăciunile tatălui Valeriu sunt spre binele pacienților, pe care medicul Serafim Savciuc le va avea drept arme împotriva tuturor bolilor. 

Silvia STRĂTILĂ,    

Articol publicat în revista NATURA, nr. 376

 

Susține Natura.md: Devino Patron!