Devino Patron!

Viespea mamut și albina violetă

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Viespea mamut și albina violetă

Viespea mamut - Megascolia maculata (Drury, 1773), face parte din familia Scoliidae, ordinul Hymenoptera. Viespea mamut este cea mai mare viespe din Europa și una dintre cele mai mari din lume, femela ajungând până la 6 centimetri, în timp ce masculul este ceva mai mic. La exterior seamănă cu o albină foarte mare, alungită. Femela are capul galben sau portocaliu, iar masculul - negru. Corpul este acoperit cu peri negri, lungi și lucioși, abdomenul prezintă două benzi galbene, de regulă divizate formând patru pete galbene. Antenele femelelor sunt mai scurte decât ale masculilor. Femela are mandibule mari, folosite pentru a manipula prada.

Populează pădurile de stejar, livezile și grădinile, apare în locurile preferate de găndacul rinocer (Oryctes nasicornis) – gazda lor. Sunt solitari, nu formează colonii. Femela vânează în lemnul mort sau în solul de la baza buștenilor în descompunere, preferă larvele gândacului rinocer (sau alte coleoptere de dimensiuni mari) pe care le paralizează înțepându-le după ce depune câte un singur ou în larvă. Larva viespei consumă conținutul larvei de rinocer în afară de învelișul extern, în care își construiește coconul și se transformă în pupă, iar în primăvara următoare apare adultul. Viespile adulte se hrănesc cu nectarul florilor.

Specia poate fi observată din mai până în septembrie, în locuri calde și uscate. Este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu statut de specie vulnerabilă. Viespea mamut nu prezintă pericol pentru ca nu atacă omul. A fost observată și fotografiată în mai 2020 în orașul Chișinău, sec. Telecentru.

Factori limitativi ai speciei sunt habitatele degradate, extragerea lemnului mort din păduri și tăierea arbuștilor, uciderea exemplarelor adulte de populație, care o consideră o specie periculoasă.

Megascolia maculata. Foto: Caraman Natalia

 

 

Albina violetă sau albina tâmplar - Xylocopa violacea (Linnaeus, 1758), face parte din familia Apidae, ordinul Hymenoptera. Este una dintre cele mai mari albine din Europa și este o specie comună, originară din Asia. Poate fi întâlnită în zona de stepă și silvostepă. Albina violetă are dimensiunea corpului între 20-28 milimetri, este de culoare neagră, dar toracele și capul cu o strălucire metalică albastră, aripile sunt întunecate cu o nuanță albastră-violetă.

Specia Xylocopa violacea poate fi ușor confundată cu specia Xylocopa valga, diferența dintre acestea poate fi făcută prin examinarea minuțioasă a antenelor. Masculii de X. violacea au segmentul 11 și 12 al antenelor portocalii, iar segmentul 13 (ultimul) este negru și curbat, în timp ce masculii X. valga au antene negre și drepte.

Habitează pe partea însorită a trunchiurilor arborilor morți, dar nu putrezi, a stâlpilor de telegraf din lemn, adesea în grinzile caselor. Primăvara după împerechere, femela găsește găuri abandonate, sau face galerii în lemnul trunchiurilor unde depozitează întâi hrană sub formă de polen pentru urmași, apoi depune 10-12 ouă, câte unul în fiecare celulă. Albinile tinere apar la sfârșitul verii, dar hibernează în trunchiuri până în primăvara anului următor (aprilie-mai), când părăsesc cuiburile pentru hrănire și împerechere. Adulții zboară de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie. Au o generație pe an. Este o specie solitară.

Dintre factorii limitativi putem menționa reducerea habitatului, în special tăierea arborilor bătrâni și uscați şi a bazei trofice – cosirea plantelor cu flori. Specia este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie periclitată. Albina nu este agresivă și nu atăca decât dacă este deranjată.

Xylocopa violacea. Foto: Natalia Cîrlig

 

Svetlana Bacal, Galina Bușmachiu

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

 

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!