Croitorul alpin și croitorul cenușiu: insecte importante pentru sănătatea pădurilor
Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.
Croitorul alpin (Rosalia alpina) (Linnaeus, 1758) – insectă de dimensiuni mari (până la 4 cm fără antene), viu colorată în albastru și desen negru specific, ușor de observat, din familia Cerambycidae. ordinul Coleoptera. În premieră a fost citată ca fiind specie obișnuită, prezentă pe tot teritoriul Basarabiei, inclusiv în jurul orașului Chișinău, de către Miller E. și Zubowsky N. în 1917. În prezent specia este inclusă în Cartea Roșie cu statut de specie critic periclitată (CP).
Femela depune ouă sub scoarța arborilor bătrâni, în crăpăturile și rănile scoarței. Larvele se hrănesc cu lemnul copacului sub scoarța căruia au fost depuse. Perioada de dezvoltare a insectei durează 2-3 ani. Insectele mature sunt active în perioada însorită a zilei, iar zborul lor poate fi observat începând cu luna iunie.
Prezența speciei pe teritoriul Republicii Moldova este limitată de pădurile bătrâne de fag din zona de centru a țării. Ultima dată a fost semnalată în iulie 2018, pe un trunchi de stejar bătrân defrișat din Rezervația Plaiul Fagului. Preferă diferiţi biotopi mezofili, lizierele pădurilor, poienile din păduri, etc. Poate fi prezentă și în alte zone unde s-au păstrat oaze de păduri cu stejari bătrâni. Nu iubește să fie deranjată, în caz de capturare, emite niște sunete specifice pentru a speria inamicul. Specia nu prezintă pericol pentru om, însă oamenii sunt periculoși pentru Rosalia
alpina.
Factorii limitativi – defrișările arborilor bătrâni, micșorarea suprafețelor împădurite cu specii de arbori autohtoni, precum stejarul, fagul etc.
Croitorul alpin (Rosalia alpina). Foto: Galina Bușmachiu
Croitorul cenușiu (Morimus asper funereus) (Mulsant, 1862) - insectă de dimensiuni mari (până la 4 cm), colorată în negru-sur, cu desen specific pe elitre, ușor de observat, din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera. În prezent specia este inclusă în Cartea Roșie cu statut de specie periclitată (EN).
Larvele se dezvoltă întâi sub scoarța copacilor putrezi, apoi în lemnul acestora. Stadiul larval durează nu mai puțin de 2 ani. Insectele mature sunt active în perioada însorită a zilei, fiind observate în perioada lunilor mai-iulie. Adesea pot fi ușor observate pe tulpinile groase a arborilor bătrâni în păduri cu esențe foioase sau chiar, uneori, și în cele de rășinoase. Se dezvoltă, mai ales, în lemnul de fag, stejar, uneori – în cel de frasin, carpen și ulm.
În Moldova conform datelor acumulate de-a lungul anilor se întâlnește în zona centrală a Codrilor (pădurea Ivancea, Tribujeni), în pădurile inundabile ale Nistrului Inferior și în ariile protejate de-a lungul cursului superior ale Nistrului și Prutului.
Factorii limitativi – defrișările arborilor bătrâni, micșorarea suprafețelor împădurite cu specii de arbori autohtoni, precum stejarul, fagul etc.
Croitorul cenușiu (Morimus asper funereus). Foto: foto Alina Larion
Ambele specii de insecte sunt saproxilice (se hrănesc cu lemnul copacilor uscați) și joacă un rol important în circuitul substanțelor organice în natură, dezvoltându-se în lemnul mort.
Menirea acestor insecte este să descompună masa vegetală a arborilor bătrâni, reîntorcând în circuit substanțele hrănitoare acumulate de copaci în timpul vieții. Datorită lor, lemnul mort era descompus și nu se acumula la suprafața pământului, formând mormane de reziduuri. Cu alte cuvinte le putem numi sanitari ai pădurilor bătrâne.
Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].
Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!
Susține Natura.md: Devino Patron!