Bondarii - principalii polenizatori în peisajele sălbatice

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Bondarii - principalii polenizatori în peisajele sălbatice

Bondarul-de-stepă Bombus fragrans (Pallas, 1771), face parte din familia Apidae, ordinul Hymenoptera. Bondarii sunt printre cei mai importanți polenizatori ai culturilor agricole în special de legume și fructe.
Bombus fragrans, este cel mai mare bondar din Europa, în prezent fiind pe cale de dispariție. Este o specie critic periclitată, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.
Specia poate fi întâlnită în stepe, pajişti și lizierele pădurilor. Este răspândită în Austria, Slovacia, Ungaria, Turcia, Iranul de Nord, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan, China de Vest, Mongolia de Nord și Rusia.
Se deosebește de alți bondari prin dimensiunile mari și culoarea aurie a perișorilor care acoperă corpul, doar capul, o fâșie situată pe torace între aripi și membre sunt de culoare neagră. Regina are dimensiunea de 46-48 mm, iar femelele lucrătoare 18-21 mm. Iernează doar reginele - femelele fecundate în viziunele părăsite ale rozătoarelor, sub pietre sau mușchi, ceilalți bondari lucrători pier toamna.
Primăvara, regina construiește un cuib din plante uscate la suprafaţa solului sau în vizuinile rozătoarelor. Într-un cuib regina depune între 50 și 100 de ouă, câte un ou în fiecare celulă, apoi adună nectar și polen – hrană pentru larve. Formele lucrătoare trăiestcîntre o lună și 3 luni, iar femele fecundate un an. Specia este iubitoare de căldută și umiditate.
Din punct de vedere trofic, specia este legată de anumite specii pe plante din familiile Asteraceae, Fabaceae și Lamiaceae, pe care le polenizează hrănindu-se cu nectarul lor și ceea ce o face foarte sensibilă la orice schimbare de mediu.
Printre factorii principali care amenință specia sunt utilizarea pesticidelor, modificarea terenurilor agricole deoarece specia patrulează la o distanță mică de la cuib, urbanizarea și schimbările climatice. Pentru a proteja specia este necesar de a stopa degradarea habitatului, de a promova practici agricole favorabile biodiversității, și de a proteja stepele și pajiștile care le conferă hrana.


Bondarul-de-stepă (Bombus fragrans). Sursă foto: http://macroid.ru/showphoto.php?photo=161109

 

Bondar-de-mușchiBombus muscorum (Fabricius, 1775), face parte din familia Apidae, ordinul Hymenoptera. Este un bun polenizator al plantelor cultivate (roșii, ardei, dovlecei, fragi, lucernă). În Europa conform sistemului de clasificare IUCN specia este vulnerabilă, și în Republica Moldova figurează cu statut de specie vulnerabilă. A fost semnalat în centru și nordul Republicii Moldova. Specia este răspândită din Irlanda până în Mongolia, la nord din Norvegia și până în Grecia la sud.
Dimensiunile corpului reginei sunt cuprinse între 17-19 mm, a femelelor lucrătoare 10-16 mm, a masculilor 13–15 mm. 
Consumă nectarul şi polenul plantelor din familiile Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae și Scrophulariacae, preferă trifoiul, măzărichea, lucerna, ghizdeiul și ciulinul. Pentru reproducere, regina construiește primăvara în iarbă înaltă un cuib din plante uscate și mușchi la suprafața solului: în lunci, poiene și la liziera pădurilor; apoi realizează celulele în care depune la sfârșitul lunii mai ponta, din care apar femelele lucrătoare, acestea sunt îngrigite de regină. Ulterior femela mai depune ouă, care sunt îngrijite de femelele lucrătoare. Din ouă după 4 zile apar larvele, de la ou până la apariția adultului durează 20-27 de zile. La sfârşitul verii apar masculi şi femele reproducătoare tinere care se împerechează. Hibernează doar femelele fecundate. De obicei, densitatea cuiburilor este mică între 50 și 100 de indivizi.
Pășunatul excesiv, cositul, schimbările climatice, sunt printre factorii limitativi ai speciei, pentru a restabili efectivul căreia trebuie protejate habitatele acesteia.


Bondar-de-mușchi (Bombus muscorum). Sursă foto: http://www.bloomsforbees.co.uk/id-guide/moss-carder-bee/

 

 

 

 

Material pregatit de dna dr. Bacal Svetlana

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail natura@natura.md sau bushmakiu@yahoo.com.

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.