Ce este boala Lyme
Ce este boala Lyme? Boala Lyme este o boală infecţioasă cauzată de bacteriile Borrelia burgdorferi. Această bacterie se transmite oamenilor printr-o mușcătură de căpușă infectată. Căpușa se infectează după ce se hrănește din cerbi, păsări sau șoareci infectaţi.
Pentru a transmite boala o căpușă trebuie să stea pe piele cel puţin 36 de ore. Multe persoane cu boala Lyme nu știu că au fost mușcate de o căpușă. Boala Lyme a fost recunoscută pentru prima dată în orașul Old Lyme, Connecticut, în anul 1975. Este cea mai frecventă boală de căpușă din Europa și Statele Unite ale Americii.
Persoanele care trăiesc sau petrec timp în zone împădurite au șanse mai mari să se aleagă cu o asemenea boală. De asemenea, oamenii care au animale domestice și merg în zone împădurite riscă să se aleagă cu această bacterie numită Borrelia burgdorferi.
Simptomele bolii Lyme
Persoanele cu boala Lyme pot reacţiona diferit, iar simptomele pot varia ca și gravitate. Deși boala Lyme este împărţită în general în trei etape, simptomele se pot suprapune.
Cele trei stadii ale bolii Lyme sunt:
Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) - începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator.
Stadiul 2: Infecţie diseminată - după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.
Stadiul 3: Infecţie persistentă - luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicaţii grave.
Chiar și așa boala Lyme are o serie de simptome printre care:
- o erupţie plată, circulară, care arată ca oval;
- dureri articulare și umflături;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- febră;
- noduli limfatici umflaţi;
- tulburări de somn;
- dificultate de concentrare.
Dacă vă găsiţi în situaţiile de mai sus este bine să vă adresaţi medicului imediat. Aceste simptome pot apărea imediat după infectare sau chiar la luni sau ani distanţă.
Tratamentul bolii Lyme
Boala Lyme este tratată cel mai bine în stadiile incipiente. În cazul acesta nu este nevoie decât de 10-14 zile de antibiotice orale pentru a elimina infecţia.
Medicamentele utilizate pentru a trata boala Lyme includ:
- doxiciclina, amoxicilina sau cefuroximul, pentru adulţi și copii;
- cefuroxim și amoxicilina, sunt utilizate pentru a trata femeile care alăptează sau îngrijesc un copil.
Antibioticele intravenoase (IV) sunt utilizate pentru unele forme mai grave de boală Lyme și pentru persoanele care au probleme cu inima sau cu sistemul nervos central. După terminarea tratamentului, persoana infectată trebuie să urmeze un regim alimentar care poate să dureze între 14 și 28 de zile.
Artrita Lyme, un simptom în stadiul tardiv al bolii Lyme, care poate fi prezentă la unele persoane, este tratată cu antibiotice orale timp de 28 de zile. După terminarea tratamentului, persoanele infectate cu boala Lyme pot, încă, avea simptome ca și cum ar fi infectate.
Simptomele sindromului bolii post-Lyme sunt similare cu cele care apar în stadiile incipiente. Sindromul bolii post-Lyme poate afecta mobilitatea și abilităţile cognitive.Tratamentul este axat în principiu pe calmarea durerii și a disconfortului. Majoritatea oamenilor se recuperează, dar poate dura luni sau ani.
Nu există dovezi că boala Lyme este contagioasă între oameni. De asemenea, în conformitate cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), femeile însărcinate nu pot transmite boala fetusului prin laptele matern.
Printre celebrităţile lumii care au fost afectate de boala Lyme se numără următoarele persoane: Justin Bieber, Avril Lavigne, Ben Stiller, Shania Twain, Kelly Osbourne, Ally Hilfiger, Debbie Gibson, Alec Baldwin, Daryl Hall, Thalía Mottola, Kris Kristofferson, Bella Hadid.
Articol publicat în numărul 340
Susține Natura.md: Devino Patron!