Devino Patron!

Cum se scrie corect: crenvurști, cremvurști sau cremvuști?

Cum se scrie corect: crenvurști, cremvurști sau cremvuști?

Cuvinte buclucașe 

Crenvurști, grepfruturi, roșii cherry sunt doar câteva denumiri de alimente, fructe, legume, preparate pe care le-am împrumutat din alte limbi. Și asta s-a întâmplat în urmă cu multă vreme. Altele sunt foarte recente și totuși avem dubii cum le scriem, cum le pronunțăm. 

Roșii cherry

Roșii cherry. Cum pronunțăm? Cherry există în dicționar. Se scrie ca în engleză și are două apariții ca adjectiv invariabil, în sintagma roșii cherry, acele roșii micuțe, pe care le folosim în salate sau le mâncăm ca atare în tot felul de aperitive și gustări. Se scriu: roșii cherry, sunt pronunțate ceri (nu șeri). Mai există și cherry, pronunțat tot ceri, dar ca substantiv neutru. E denumirea unei băuturi, la plural - cherryuri. Atașăm dezinența de plural fără cratimă.

Grepfrut sau grape-fruit?

Grepfrut, la plural - grepfruturi. Se pare că am preluat cuvântul din engleză, din franceză, unde se scrie grape-fruit. Nu îl scriem ca în limbile de origine. E un cuvânt care a intrat de destul de multă vreme în limba română. Îl folosim foarte des. Găsim fructul în supermarket-uri.

Crenvurști, cremvurști sau cremvuști? 

Proba de dicție și de atenție este la crenvurst. Nu prea îl folosim, din fericire, la singular, pentru că alăturarea de litere și sonoritate e destul de complicată. Aici, crenvurst așa e corect să-l scriem. La plural - crenvurști (nu crenvuști, nu cremvuști). Substantivul nemțesc de la care vine este Krenwurstchen. Wurstchen este un diminutiv de la vârstă, care înseamnă și cârnați și salam și, desigur, crenvurstul. 

Autor: Parascovia Mămăligă  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 390 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!