Devino Patron!

Ce putem face când vedem deșeuri aruncate la întâmplare

Ce putem face când vedem deșeuri aruncate la întâmplare
Foto simbol.

Gunoiștile improvizate sunt focare de contaminare a solului, apei, afectează animalele și păsările din jur și pe noi, oamenii. Toți suferim din urma lor și credem că toți trebuie să contribuim la rezolvarea problemei. Acest fapt ne-a motivat să realizăm un mini ghid „de conduită” în cazul depistării deșeurilor aruncate la întâmplare sau a unei gunoiști neautorizate.


Ce amenzi prevede legea?
Sancțiunile privind încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor sunt prevăzute de Articolul 154 din Codul Contravențional. Pot fi pedepsite atât persoanele fizice, cât și juridice. Mai exact, pentru depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori pentru utilizarea unor alte procedee de evacuare a deșeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate este prevăzută amendă pentru persoanele fizice - de la 900 la 1500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore -, și pentru persoanele juridice - de la 3000 la 6000 de lei cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.


Ce posibilități de raportare există?
Veronica Focșa, șefa Direcției control gestionare deșeuri și substanțe chimice din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, într-o discuție cu ecopresa.md, a menționat trei posibilități prin care cetățenii pot semnala gunoiștile haotice sau situațiile când cineva aruncă deșeurile într-un loc neautorizat:


1. Publicarea pe platforma Eco Alert – un instrument online destinat semnalării problemelor de mediu. Pentru a sesiza inspectorii de mediu trebuie să vă autentificați (înregistrați) folosind contul de Facebook, Google sau Odnoklasniki și să oferiți cât mai multe detalii despre încălcare, inclusiv puteți atașa și fotografii.


2. Anunțarea autorităților publice locale, care potrivit Legii 209 privind deșeurile, sunt responsabile de:

 • crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectare separată și de transportare a deșeurilor și stabilirea modului de funcționare a acestuia, în conformitate cu prevederile prezentei legi și ale altor acte normative;
 • alocarea terenurilor necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, inclusiv pentru colectarea deșeurilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului, dotarea acestora cu containere specifice tipurilor de deșeuri, precum și funcţionalitatea acestora;
 • amenajarea unor spaţii speciale pentru depozitarea deșeurilor colectate separat, dimensionate corespunzător, pentru a asigura protecţia mediului și a sănătăţii populaţiei;
 • depozitarea deșeurilor municipale doar în locurile special amenajate în corespundere cu documentația de urbanism.

3. Poliția. Aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate este o infracțiune, iar oamenii legii o pot documenta și ulterior transmite actele către inspecțiile de mediu pentru a constata contravenția.

 

Here's What Makes Littering Bad for the Environment in Every Way

 

Dar, să nu uităm că toate aceste deșeuri există și pentru că noi, oamenii, le producem. Potrivit Greanpeace România, zilnic, puteți contribui pentru un mediu mai curat dacă:

 • Refuzați produse de plastic de unică folosință, bunuri și produse toxice, care nu pot fi reparate, compostate sau reciclate.
 • Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care o cumpărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți bunuri și produse funcționale de care nu mai aveți nevoie.
 • Cumpărați responsabil produse și bunuri locale, durabile, nontoxice, reparabile, recondiționate, compostabile, reciclabile. Prioritizați produsele la vrac și ambalajele reutilizabile.
 • Reparați și reutilizați produse și bunuri de orice fel. Căutați în special atelierele mici de reparații din orașul vostru.
 • Separați și compostați resturile alimentare a căror recurență nu o puteți evita. Separați uleiul alimentar uzat și duceți-l la centrele de colectare.
 • Separați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.
 • Identificați produsele care nu pot fi reparate, refolosite, compostate sau reciclate. Contactați companiile producătoare și solicitați-le reproiectarea acestora.

Cristina STRATON

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 359

Susține Natura.md: Devino Patron!