Floarea Paştelui (Fritillaria)
Ce scria revista „Natura” în aprilie 2019
Fritillaria imperialis este o floare delicată originară din Afganistan, Iran, Pachistan, care crește și la poalele munților Himalaya.
A fost aclimatizată și în zona noastră ca floare de grădină, cu aproape 180 de ani în urmă și este cunoscută sub diferite nume populare: Floarea Paștelui, Coroana imperială, Coroana împărătească, Coroana regală. Are un aspect deosebit, bucățelelor de flori ce cresc pe o tijă înaltă și delicată. Rădăcina este în formă de bulb, unul dintre cei mai mari ai florilor cu rădăcină bulbară.
Plantare
Se plantează în septembrie-octombrie în zone puternic luminate de soare, la adâncimi de 18-20cm. Se udă abundent la plantare, ulterior neavând nevoie de apă în exces.
Pe timp de iarnă este bine să protejați rădăcinile, acoperind pământul cu paie sau cu frunze uscate. Planta se dezvoltă odată cu topirea zăpezii și înflorește în aprilie.
Florile delicate au forma unor clopoţei grupaţi câte 5-7 pe o tijă înaltă, în capătul căreia are un moţ de frunze. Petalele pot avea culorile: roșu, galben sau portocaliu, dar nu sunt parfumate.
Îngrijire și înmulțire
Este o floare perenă, care nu necesită îngrijire specială. O dată la 3-4 ani este bine să scoateți bulbii din pământ, în iulie-august, după ce florile și frunzele s-au uscat. Atunci separă bulbii după mărime, replantându-i în zonă sau în alte locuri. Separă bulbii mari, ce vor înflori primăvara, de bulbii mici, care pot fi așezați într-un loc diferit în scopul de a înflori al doilea an. Nu se recomandă amplasarea în vaze de flori în interior, deoarece are un miros neplăcut.
Curiozităţi
Floarea Paştelui protejează grădinile de cârtiţe, deoarece rădăcina florii are un miros dezagreabil acestor rozătoare. Este un motiv pentru care le vor alunga din grădini sau nu vor permite accesul acestora.
Atentie! Bulbul plantei este toxic.
Susține Natura.md: Devino Patron!