Devino Patron!

Competiţia „Fii schimbarea!”

Documentează starea mediului înconjurător din localitatea ta și câștigă premii!

Competiţia  „Fii schimbarea!”

Mișcarea Ecologistă din Moldova lansează o provocare inedită tinerilor care provin din localitățile rurale care se învecinează cu cele mai importante arii protejate din Republica Moldova! O competiție în care tinerii sunt răsplătiți pentru curiozitatea lor față de mediul înconjurător, de natură și de plaiul natal!

Protecția mediului înconjurător este un proces îndelungat, care se transmite de la o generație la alta sub forma unei eștafete complicate și provocatoare. Este bine știut că primul pas pentru o protecție adecvată este reprezentat de o monitorizare temeinică, menită să identifice starea concretă a unui teritoriu și problemele existente. 

Monitorizarea eficientă înseamnă de cele mai multe ori documentarea la fața locului, efectuarea de vizite de cercetare, notarea meticuloasă a tuturor factorilor care influențează starea teritoriului studiat. Din teren lucrurile se văd clar: deșeuri, exploatări forestiere, construcții, incendii, poluare și multe altele. Identificarea acestor probleme stă la baza unei strategii corecte de protecție și valorificare, de aceea procesul de monitorizare și cercetare în teren este foarte important pentru
orice inițiativă de mediu.

 

Așadar, miza concursului anunțat  de Mișcarea Ecologistă din Moldova este cercetarea amănunțită a zonelor care alcătuiesc eșantioanele reprezentative de natură ale Republicii Moldova. De aceea, competiția „Fii schimbarea!” se adresează tinerilor elevi din localitățile învecinate cu cinci arii protejate din Republica Moldova:

  1. Rezervația Naturală Prutul de Jos (Pașcani, Crihana Veche, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Giurgiulești);
  2. Rezervația Naturală Plaiul Fagului (Sipoteni, Bahmut, Temeleuți, Rădenii Vechi, Bumbăta, Cornești, Bălănești);
  3. Rezervația Naturală Codrii (Lozova, Vorniceni, Micleușeni, Scoreni, Ciuciuleni, Drăgușenii Noi);
  4. Rezervația Peisagistică Țâpova (Lalova, Țâpova);
  5. Parcul Național Orhei (Tabăra, Camencea, Teleșeu, Lucășeuca, Neculăieuca, Trebujeni, Piatra, Orhei, Mașcăuți, Codreanca, Romănești).


Tema competiției: Natura din preajma localității (peisaje și habitate, monumente ale naturii, floră și faună, resurse naturale).

Metoda de participare: Lucru în grup (5-7 membri per echipă). Cercetare în teren în scopul monitorizării resursei naturale și completării unei fișe de evaluare.

Vârsta participanților: între 12-18 ani.

* * *

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi text

 

Această competiție are ca scop cercetarea/monitorizarea situației de mediu a unei anumite resurse naturale/obiect de patrimoniu natural din împrejurimile localităților care se învecinează cu ariile protejate menționate mai sus: pădure, izvor, mal de râu, stâncă, peșteră sau alt obiectiv de interes natural).

Modalitatea de participare:
1. Tinerii participanți la competiție vor trebui să identifice o resursă naturală (ex: pădure, izvor, râu, stâncă, peșteră, pajiște sau alt obectiv natural) din preajma localității natale.

2. Participanții vor efectua minim 2 vizite de monitorizare a resursei identificate, în cadrul cărora vor completa o fișă de monitorizare, furnizată de organizatorii competiției. 

3. Tinerii vor documenta fiecare vizită de monitorizare cu cel puțin 4 fotografii și 1 video cu durata de un minut. Materialele foto/video trebuie să afișeze diversitatea și valoarea patrimoniului natural studiat, precum și probleme sau provocări existente în zonă.

4. În paralel, participanții vor organiza o mini-campanie de informare la nivel local, sub formă de flashmob online, interviuri, articole în presa scrisă sau postări pe social media etc. Echipa de lucru va publica și distribui mat erialele către publicul larg pe diverse canale (Youtube, Facebook,
Twitter, Tik-tok). Campania trebuie să aibă un titlu și un mesaj cheie pe care grupul vrea să-l transmită oamenilor din comunitate.

Ar putea fi o imagine cu text

 

Participanții sunt rugați să expedieze în format digital, la adresa mem@ mem.md, următoarele rapoarte: 

1. Raport privind resursa din localitate (scurtă descriere, anexe: fișele de monitorizare, foto, video, o scurtă descriere a situației ecologice a resursei monitorizate).
2. Raport privind campania media (un document word în care vor fi indicate link-urile unde pot fi găsite produsele realizate în cadrul campaniei publicate online sau prin intermediul altor canale media).

În textul mesajului indicaţi: denumirea resursei naturale, denumirea grupului de lucru, numele și prenumele membrilor grupului, localitatea și date de contact a cel puţin unuia din membrii grupului.

Termenul limită de expediere a rapoartelor: 31 mai 2022.

 

În cadrul jurizării, vor fi aplicate următoarele criterii de evaluare:

  • Gradul de completare al chestionarului de monitorizare,
  • Respectarea condiţiilor concursului,
  • Calitatea materialelor foto-video,
  • Vizibilitatea campaniei (nr. de vizualizări și aprecieri).

 

Echipa câștigătoare va fi desemnată în urma evaluării calității cercetării în teren (demonstrată prin gradul de completare a fișei de evaluare) și a impactului campaniei de informare.

Susține Natura.md: Devino Patron!