Devino Patron!

Ghiozdanul elevului din clasa I

Ghiozdanul elevului din clasa I

Sfaturi utile 

Ce ar trebui să conțină? Cum magazinele sunt pline de caiete și penare accesorizate în fel și chip, mai ales cu imagini cu personajele preferate din desenele animate și filme, juniorul tău nu mai are răbdare. Dacă învățătoarea nu v-a comunicat încă ce anume să cumpărați ori nu ați reușit să  procurați cele necesare,vă prezentăm o listă cu rechizitele de care are nevoie copilul tău.

Față de lista cu rechizite necesară pentru clasa pregătitoare, la clasa I lucrurile se schimbă. Lămuririle de rigoare le vei primi la prima ședință cu învățătoarea. Însă, dacă juniorul tău nu mai are răbdare și deja a ochit un penar cu Spiderman ori cu Prințesa Sofia, în cazul fetițelor, iată cum ar trebui să arate lista rechizitelor școlare cu care vei merge la cumpărături: 3 caiete tip I cu liniatură oblică (1 de clasă, 1 de casă, 1 de teste), 3 caiete de matematică (1 de clasă, 1 de casă, 1 de teste), 2 caiete cu foaie velină (lucioasă), 1 caiet de desen, 1 carte de colorat, 1 set beţişoare pentru numărat, 1 penar care va conţine: 2 stilouri, 1 set rezerve, 2 creioane, 1 gumă de şters, 2 pixuri cu gel albastru, 1 radieră, 1 set creioane colorate, carioci, ascuţitoare, 1 carneţel de notiţe,  

4 dosare cu folii de plastic, 1 biblioraft, 20 de coperţi - pentru cărţi şi caiete, 1 socotitoare, 1 alfabetar, 1 foarfecă, 1 lipici solid, 1 set acuarele, 1 pahar plastic, 1 set şerveţele, 1 trening, 1 pereche de încălţăminte sport.

Ce fel de ghizodan alegi?

Dacă pentru clasa pregătitoare ai ales un model cu dimensiuni mai mici, în clasa I prichindelul tău va avea mai multe de transportat. Prin urmare, ar fi bine să te orientezi spre un alt model. 

În primul rând, ține cont de dimensiune. Pentru ca juniorul tău să se simtă confortabil când poartă ghiozdanul pe drumul spre şcoală, e bine să alegi o dimensiune proporţională cu nivelul de dezvoltare fizică a copilului tău. Astfel, ghiozdanul trebuie să nu ajungă mai jos de zona mijlocului sau mai sus de zona umerilor și să nu se extindă cu mai mult de 3 cm în lateralul umerilor. 

De asemenea, pentru a nu afecta coloana copilului tău, un studiu publicat în jurnalul Epidemiology susţine că trebuie să alegi mereu un ghiozdan care să cântărească mai puţin de 15% din greutatea prichindelului tău, luând în considerare şi toate rechizitele şi cărţile care vor fi în interior.

Bretelele trebuie să fie ajustabile pentru a putea poziţiona ghiozdanul în modul cel mai confortabil pentru copil, cu doar câţiva centimetri deasupra taliei. În cazul în care curelele nu sunt egale şi bine strânse pe corp, ghiozdanul se poate mişca prea mult şi poate cauza dureri de spate, mai ales dacă este greu.

Ține cont și de faptul că compartimentarea adecvată, cu buzunare simetrice, contribuie la o distribuire optimă a greutăţii. Învaţă-ţi copilul că, pentru un confort sporit, când îşi face ghiozdanul pentru a doua zi, să poziţioneze obiectele grele mai aproape de spate şi pe cele uşoare spre exterior. 

De reținut! Printre cei mai importanţi factori când alegi un ghiozdan sunt dimensiunea şi greutatea lui, pentru că nu vrei să îi creezi probleme de spate sau de gât copilului tău. Dar pentru că el să se bucure de fiecare utilizare, e bine să faceți o echipă și să îl consulţi atunci când este vorba de model. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 389  

 

Susține Natura.md: Devino Patron!