Sfaturi pentru masa de Paşte

După o lungă perioadă de post, toată lumea aşteaptă Paştele, pentru a servi preparate gustoase şi a se bucura alături de cei dragi de această sărbătoare, cea mai importantă a anului. Paştele se serbează peste tot în lume, potrivit tradiţiilor, astfel pe mesele credincioşilor vor fi ouă, pască, pâine, miel, cozonaci şi alte preparate care fac farmecul acestor sărbători şi crează o atmosferă deosebită.

Sfaturi pentru masa de Paşte
Sursă foto: www.ebihoreanul.ro

Indiferent dacă vă pregătiţi de musafiri sau petreceţi Paştele în familie, o masă elegant aranjată vă va pune în contact cu spiritul sărbătorii şi va da esenţă semnificaţiei acestei zile deosebite.
Nu trebuie să faceţi decoraţiuni pompoase şi nici nu trebuie să cheltuiţi foarte mult. Important este să aşezaţi totul cu gust şi cu multă dăruire!

Faţa de masă
• Faţa de masă poate fi decorată cu motive religioase, de Paşti, iepuraşi sau ouă colorate pentru familie şi prieteni sau simplă, albă, mai ales dacă masa este una mai formală.
• Puteţi armoniza faţa de masă cu vesela şi tacâmurile. Dacă faţa de masă are model încărcat, atunci folosiţi o veselă cât mai simplăşi viceversa.

Vesela şi serveţelele
• Un lucru foarte important de ţinut minte atunci când faceţi distribuţia locurilor oaspeţilor este plasarea farfuriilor astfel încât fiecare să stea cât mai comfortabil. Distanţa recomandată este de 40 de centimetri.
• In general, vesela constă dintr-o farfurie de bază, lată pe care veţi plasa celelalte farfurii. Această farfurie va rămâne în permanenţă pe masă, astfel încât aceasta să nu rămână goală.
• Şerveţelele trebuie să fie asortate cu faţa de masă, fie cu model, fie simple şi se aşează întotdeauna pe partea stângă.

Tacâmurile
• Numărul de tacâmuri depinde de numărul de feluri servite, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacâmuri pe o parte.
• Furculiţele la stânga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior în ordinea în care vor fi folosite: furculiţa de salată cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.
• Cuţitele la dreapta farfuriei, în acelaşi mod ca furculiţele. Partea ascuţită trebuie să fie orientată spre farfurie.
• Lingura la dreapta farfuriei, cel mai în exterior.
• Tacâmurile de desert vor fi aşezate deasupra farfuriei şi de obicei sunt aduse cu puţin înainte de servirea lui.

Accesorii pentru masă
În această categorie intră solniţele pentru sare şi piper şi alte condimente, untul şi pâinea.
• Solniţele trebuie plasate în dublu exemplar la ambele capete ale mesei.
• Dacă intenţionaţi să serviţi unt, acesta trebuie pus într-un vas acoperit înainte ca oaspeţii să se aşeze la masă. Cuţitul pentru unt este mai scurt şi plasat pe recipientul pentru unt, în stânga.
• Pâinea poate fi servită sub formă de chifle sau baghete. Baghetele se taie în felii în unghi. Ambele se plasează în coşuleţe acoperite cu un şervet alb şi sunt distribuite în mod egal pe
suprafaţa mesei.
• Dacă sunt necesare, scrumierele se aduc la masă odată cu desertul.

Paharele
• Vinul se serveşte în pahare cu picior, aşezate la dreapta şi în faţa farfuriei, pe cât posibil pe diagonală, începând cu cel mai mare pahar. Aveţi nevoie de câte un pahar pentru fiecare tip
de vin.
• Primul este paharul de apă, fără picior. Următorul este paharul de şampanie, apoi paharele pentru vin roşu mai mare şi cel de vin alb, terminând cu paharele pentru desert.
• Lăsaţi vinul să decanteze într-o carafă înainte să-l serviţi.

Piesa ornamentală centrală
• Pe masă puteţi pune un coşuleţ din răchită cu iarbă în care aşezaţi câteva ouă vopsite şi un iepuraş de pluş sau din ciocolată. Langă coşuleţ aşezaţi o vază cu flori. Nu trebuie să fie mare. Apoi aşezaţi pe o farfurie rotundă felii de cozonac şi pască.
• În mijlocul mesei puneţi un sfeşnic cu lumânărele sau două lumânări sub formă de ou ori iepuraş.
• Piesa ornamentală se aşează în centrul mesei şi nu trebuie să fie prea înaltă sau prea lată, astfel încât oaspeţii să se poată vedea şi vorbi comfortabil.
• Piesa centrală poate fi alcătuită din diverse componente: flori, porţelan, feluri de mâncare mai deosebite, în funcţie de imaginaţia şi resursele dumneavoastră. Florile pot fi uscate sau proaspete şi în general de sezon.
• Nu folosiţi lumânări parfumate, aroma lor intrând în conflict cu a mâncării.

 

Articol publicat în numărul 206