Un Mecena printre noi

În nemuritorul său poem „Divina comedie” Dante învinge frica impactului cu pădurea întunecoasă și întâlnirea cu cele trei feline, pentru că dorința poetului să-și găsească iubirea, adică pe Beatrice, este mai presus decât orice teamă. Capodopera lui D. Alighieri a apărut în sec. al XIV-lea, iar de atunci italienii au învățat o lecție bună din această operă, devenită universală: „Iubirea mișcă sori și stele” – esența din versul dantesc, repetat în poem, însușit de oamenii care au preluat sentimentul generozității, al dragostei către celălalt.
Gian Luca del Marco, un italian care a auzit de Republica Moldova în 1994, fiind într-o vizită la Iași și ajungând până la vama Albița, a constatat mai târziu că Moldova lui Ștefan cel Mare nu avea granițe între frați. Nu știa nimic despre acest colț de țară, dar s-a ambiționat să nu rămână restanțier la geografie și în scurt timp, ca un adevărat autodidact (iar noi îl vedem ca un personaj autohton, creat de Vasile Alecsandri în nuvela „Balta Albă”, francezul care nu știa nimic de Valahia, dar s-a convins de frumusețile naturale și spirituale ale Țării Românești, călătorind pe aceste locuri). Nu poate uita peisajele românești, iar faptul că un român i-a vorbit în italiană i-a crescut și mai mult ambiția că trebuie să facă ceva pentru acest popor. Și a făcut. Multe din acel moment. Primul gest, în semn de respect, a învățat limba română, a studiat istoria românilor, a organizat o asociație de voluntariat pentru pătura nevoiașă din R. Moldova, iar soarta i-a scos în cale și un suflet pereche, Olga Irimciuc, profesoară de română cu studii în doctorat, așa încât cele două limbi și culturi – româna și italiana – și-au găsit același acoperiș, viețuiesc împreună și prolifică tot ce este legat de cultură și sufletul uman.
A fost mereu atras de programele care susțin familiile cu copii, aflate în nevoi. Italia avea programe de ajutorare a copiilor la distanță, iar Gian Luca se implica cu dragoste. În 2001, a ajuns în R. Moldova și a găsit un popor de oameni primitori și prietenoși. A avut ocazia chiar să fie îmbrățișat de cineva necunoscut în stradă, iar această apropiere de la inimă la inimă l-a sensibilizat mult. Probabil acea sinceră îmbrățișare l-a convins să acești oameni merită darurile pe care Gian Luca le va căuta în altă parte și le va aduce celui în neputință de a le putea agonisi singur.
Totul a pornit pe filieră sufletească când s-a înscris într-o asociație din Italia de ajutorare la distanță a copiilor. Apoi și-a înființat propria asociație de promovare a carității „Italia-Moldova”, care să continue susținerea copiilor și a familiilor nevoiașe. Și-a făcut ordine în gânduri, s-a retras într-un birou și proiectele inițiate au început să deruleze. Activitatea organizației în R. Moldova constă în ajutoare sociale, acțiuni culturale sau donații medicale. Nu crede că este una mai importantă decât alta. Și le amintește ca pe niște poezii învățate la școală: locul, timpul desfășurării, oamenii care au participat, dar și bucuria că el i-a primit cu plăcinte moldovenești. Susține financiar copii din familii vulnerabile sau cu dizabilități din 2004 până în prezent; din 2005 până în 2008 a contribuit la asigurarea copiilor Fundației Copilului cu foi de odihnă în taberele de vară din Vadul lui Vodă; în 2010 i-a cumpărat casă unei familii din satul Puhoi, Ialoveni; a ajutat cu haine locuitorii din satul Cotul Morii, Hâncești, în urma inundației din 2010; donează cărucioare copiilor invalizi, jucării copiilor de la grădinița din Puhoi, lupe electronice copiilor cu vedere slabă din Chișinău - 2019, colete alimentare pentru familii vulnerabile din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă - 2021, produse alimentare fără gluten pentru copii cu boala celiacă - 2021, costume de sport pentru echipa de fotbal din Tănătari, Căușeni - 2021; ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni din regiunea Căușeni (13,5 tone de produse alimentare și de igienă personală) - 2022; donație economică către Municipiul Tănătari pentru a contribui la realizarea unui sistem fotovoltaic pentru apeduct - 2023; daruri de Crăciun pentru copiii vulnerabili din satul Ursoaia (Căușeni), în 2023/2024; donarea pentru Gimnaziul „Pantelimon Erhan” din s. Tănătari a 7 table interactive - 2024. Sunt mult mai multe activități de ordin social, pe care Gian Luca le-a dăruit în schimbul acelei îmbrățișări cu necunoscutul din stradă.
Pe descendentul lui Mecena îl cunoaște și intelectualitatea din R. Moldova. Eticheta de mecenat nu l-a încântat pe Gian Luca. Lauda noastră nu i-a umplut pieptul de glorie, din contra, a menționat că îi place să ajute, că în genele sale curge sânge cald de om bun, că este prea sensibil la durerea altuia, iar meritul lui este că reușește să adune daruri pentru alții ca să facă pentru cineva viața mai bună. Investește în cultură, iar acțiuni de acest fel sunt nenumărate: donație de cărți de autori italieni Liceului „Dante Alighieri” – 2005, 2006, 2007; expoziție de fotografii VARESE ÎNTRE LACURI ȘI MUNTI în incinta Bibliotecii „O. Ghibu” din Chișinău – 2007; organizarea cursului de limbă italiană pentru copiii vulnerabili de la Fundația Copilul din Chișinău cu participarea profesoarei italiene Cecilia Daverio – 2009; organizarea unei excursii la Peștera (Emil Racoviță) din satul Criva, Briceni, cu participarea speologilor moldoveni și italieni – 2015; donație de cărți de autori italieni Bibliotecii „Târgoviște” din Chișinău cu deschiderea secției de literatură italiană – 2015; expoziție de sculptură din lemn de măslin Patimile lui Hristos a artistului italian Damiano Cosimo Latorre, organizată la Muzeul Național de Etnografie și Științe; prezentarea primei cărţi de poezii a lui Grigore Vieru traduse în italiană; lecturi din poeziile autorilor din Republica Moldova; primul Târg de Carte și Artă Moldavă, dedicat autorilor basarabeni traduși în limba italiană, artiștilor plastici și meșterilor populari etc., etc. În etcetera însă nu poate fi trecut niciun suflet de copil pe care Gian Luca îl ajută. Un italian, de două decenii, face două mii de kilometri și vine cu punga plină la 123 de copii nevoiași. Numărul lor a ajuns și la 160-170, iar prin Asociația „Italia-Moldova” mai multe familii dintr-o țară frumoasă, râvnită de mulți compatrioți, ajută și, respectiv, recuperează golurile materiale, pe care guvernanții ar trebui să le umple la ei în țară.
Îl asculți pe italianul Gian Luca del Marco vorbind cursiv limba română, cunoscător al culturii Cucuteni, fiind în stare să-ți povestească la nesfârșit, ca să înțelegi că ocupațiile lui de astăzi sunt niște virtuți care cu șapte mii de ani în urmă au construit Civilizația Europei. Nu poate uita gestul jurnalistului Alecu Reniță, care i-a dăruit un tablou cu o priveliște frumoasă din R. Moldova. Poate că simte o datorie să justifice prin fapte la păstrarea frumuseții naturale, reflectată în desen. Marea lui bucurie este să dăruiască înapoi ce a primit, răsplătind astfel respectul ce i-l poartă românii basarabeni cu generozitate și daruri la pachet.
Autor: Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în revista NATURA, nr. 389
Susține Natura.md: Devino Patron!