Devino Patron!

Cum putem puteți identifica și trata deshidratarea

Cum putem puteți identifica și trata deshidratarea

 

Semnele deshidratării ușoare 
Setea este primul semn al deshidratării. Deshidratarea ușoară poate provoca, de asemenea, și o gură uscată, dureri de cap, oboseală și lipsă de energie. Un alt simptom comun este senzația de slăbiciune în picioare. Dacă urinați mai puțin de 3-4 ori pe zi și eliminați cantități mici de urină,
atunci e posibil să fiți ușor deshidratați.

Alt semn al deshidratării este urina de un galben mai închis ca de obicei. De asemenea, deshidratarea mai poate cauza constipație, ceea ce poate fi o problemă pentru oamenii cu proctită (inflamația rectului).

Dacă bănuiți că suferiți de deshidratare ușoară, o metodă de a verifica este aceea de a măsura câtă urină eliminați în 24 de ore – ar trebui să fie cel puțin 1 litru.


Semnele deshidratării moderate
Semnele care indică o deshidratare mai serioasă (moderată și nu ușoară) pot include: amețeală, crampe musculare, piele uscată și palidă și ochi scufundați. Dacă experimentați astfel de simptome ar trebui să vă adresați unui medic.


Semnele deshidratării severe
Puteți suferi de deshidratare severă dacă, pe lângă simptomele descrise mai sus, experimentați
o stare de confuzie sau dezorientare și vă este greu să vă reveniți, buzele sunt albastre, iar
pulsul și respirația devin rapide. Este posibil să simțiți și stări de iritabilitate și letargie. Deshidratarea severă este periculoasă și necesită urgent îngrijiri medicale. 


Ce ar trebui să fac dacă devin deshidratat/ă?
Pentru a trata deshidratarea trebuie rehidratat organismul. Dar nu este de ajuns să beți doar apă potabilă, deoarece prin deshidratare, pe lângă apă, se pierd, de asemenea, și zaharuri și săruri esențiale. Pentru deshidratare moderată sau severă trebuie să creșteți aportul de lichide și de săruri. O metodă ar fi să consumați soluții de rehidratare pe care le găsiți în farmacii. Ca o metodă pe termen scurt, puteți consuma apă sau cola și să mâncați o gustare sărată. Dacă acestea nu ajută și continuați să vă simțiți deshidratați, discutați cu medicul dumneavoastră.

Pentru o deshidratare mai serioasă sau pentru cei cu ileostomă sau intestin scurt după operație, este posibil să fie nevoie de o soluție de rehidratare orală mai concentrată în sare decât cele existente în farmacii. Astfel doctorul dumneavoastră sau echipa IBD vă pot recomanda sa consumați o soluție orală de rehidratare cu o concentrație ridicată de sodiu (sare).

Dacă suferiți de diabet este foarte important să discutați cu doctorul dumneavoastră înainte de administrarea unei soluții orale de rehidratare. Aceste soluții conțin cantități mari de zahăr și pot crește nivelul de zahăr din sânge dacă sunt consumate prea repede sau în cantități mai maride 1 l pe zi. Doctorul dumneavoastră vă poate sugera să consultați un nutriționist.

E indicat, de asemenea, să vă consultați cu doctorul dumneavoastră înainte de a consuma o soluție de rehidratare orală dacă:
- aveți gleznele umflate
- administrați medicamente diuretice care ajută la eliminarea urinei
- aveți probleme renale
- administrați medicamente pentru inimă sau tensiune.

Mergeți imediat la doctor dacă considerați că sunteți sever deshidratați.


Cum pot evita deshidratarea?

  • Cel mai ușor mod de a evita deshidratarea este să vă asigurați că beți suficientă apă. Pentru a vă menține bine hidratați, este recomandat ca femeile să consume 2 l de lichide pe zi și bărbații 2.5 l. Apa, alte băuturi și conținutul de apă din alimente toate contribuie la acest total. Totuși, cantitatea ideală diferă de la persoană la persoană în funcție de vârstă, nivelul de activitate și transpirație, etc. Ca și ghid, scopul ar trebui să fie de 8-10 pahare de mărime medie pe zi. Dacă culoarea urinei eliminate este de un galben-deschis, acesta este un semn că sunteți bine hidratați.
  • Trebuie să fiți conștienți de situațiile în care sunteți predispuși deshidratării – de exemplu, atunci când este foarte cald sau sunteți foarte activi, veți pierde o cantitate mare de sare și apă prin piele. Nu așteptați să consumați apă doar când simțiți senzația de sete.
  • Consumul de ceai, cafea și cola pot, de asemenea, ajuta dar, deoarece acestea conțin cofeină, au un ușor efect diuretic și vă pot face să urinați mai des. Astfel de băuturi sunt mai puțin eficiente în rehidratare.
  • Savurați băuturile și nu le înghițiți rapid. Acest lucru vă poate ajuta să evitați înghițirea de aer care poate cauza disconfort. 
  • O dietă echilibrată ce include alimente bogate în săruri esențiale (sodiu și potasiu), cum ar fi avocado și banane, care pot ajuta la menținerea echilibrului electrolitic din organismul dumneavoastră.
  • Evitați consumul de alcool, poate cauza deshidratare.

Susține Natura.md: Devino Patron!