5 modalități simple pentru a ajuta păsările sălbatice
În lumina schimbărilor climatice, oamenii de știință documentează pierderea uluitoare și regretabilă a animalelor și habitatelor sălbatice pe întreaga planetă. Însă a ajuta natura stă în puterile fiecăruia din noi, căci într-o anumită privință acest ajutor stă în schimbarea obiceiurilor de zi cu zi și crearea unui stil de viață prietenos cu mediul înconjurător.
Așadar, vă propunem o listă rapidă cu 5 acțiuni simple pe care le puteți face pentru a ajuta păsările sălbatice din Republica Moldova:
1. Transformați ferestrele caselor în locuri sigure
Problema: se estimează că până la 1 miliard de păsări mor, numai în Statele Unite și Canada, în fiecare an, în urma coliziunilor cu ferestrele.
Cauza: Păsările nu percep sticla ca pe o barieră ce separă două medii diferite. În timpul zilei, păsările sunt induse în eroare de reflexiile în ferestre și cred că acolo există un culoar prin care pot zbura. Noaptea, păsările migratoare sunt atrase de luminile orașului, care le alterează traseul și le atrage în mijlocul clădirilor, acolo unde au un risc ridicat de a se ciocni cu ferestrele și alte materiale dure.
Ce putem face: lipiți pe exteriorul ferestrei diverse obiecte care „sparg” reflexiile – folii opace, picături de vopsea sau siluete de păsări mari (distanțate una de alta între 5-12 cm). Explicați membrilor familiei și colegilor de la serviciu (mai ales dacă lucrați în clădiri înalte) importanța edificiilor prietenoase cu păsările sălbatice și militați pentru stingerea luminilor pe timp de noapte în clădirile din localitatea Dvs.
2. Țineți pisica în casă
Problema: se estimează că pisicile ucid peste 2,6 miliarde de păsări anual în SUA și Canada. Aceasta este cauza nr. 1 a mortalității în rândul păsărilor, generată de om, după pierderea habitatului.
Cauza: Pisicile sunt niște animale de companie grozave și membri de familie îndrăgiți, dar ele sunt în natura lor niște prădători non-nativi, introduși masiv de către om în absolut toate habitatele din lume. Acestea vânează și ucid păsările din instinct chiar și atunci când sunt bine hrănite.
Ce putem face: O soluție bună (dar nu perfectă) este să ținem pisicile în casă sau să le dăm voie să se plimbe în curte într-un spațiu restrâns. De asemenea, îi putem lega un clopoțel la gât, astfel încât mișcările acesteia să fie auzite din timp de către păsări. Mai mult decât atât, militați pentru adopția pisicilor fără stăpân, sterilizați-vă animalul de companie pentru a preveni abandonul puilor nedoriți și a controla populația acestui prădător.
3. Evitați pesticidele
Problema: s-a calculat că în Statele Unite, în fiecare an sunt aplícate circa 1 miliard de kilograme de pesticide! Cele mai utilizate dintre acestea sunt letale pentru păsări și pentru insectele pe care le consumă. Erbicidele care se utilizează în mod obișnuit pe lângă casă sunt toxice pentru fauna sălbatică și pot provoca și cancer în rândul oamenilor.
Cauza: Pesticidele, care sunt toxice pentru păsări, le pot dăuna prin ingerare directă sau dacă mănâncă semințe contaminate. Dar pesticidele dăunează mai ales prin faptul că reduc drastic numărul de insecte disponibile, de care păsările au nevoie pentru a supraviețui.
Ce putem face: Cumpărați produse locale de la agricultori care nu folosesc pesticide sau practică o agricultură cât mai sănătoasă pentru mediu. Reduceți pesticidele în jurul casei și grădinii dvs.
4. Protejați planeta de plastic
Problema: Se estimează că 4.900 de milioane de tone de plastic s-au acumulat în gropile de gunoi și în mediul nostru din întreaga lume, poluând oceanele noastre și dăunând vieții sălbatice, cum ar fi păsările marine, balenele și țestoasele care mănâncă din greșeală plastic sau se încurcă în el.
Cauza: plasticul are nevoie mai mult de 500 de ani pentru a se degrada, iar 91% din materialele plastice create până acum nu sunt reciclate. Studiile arată că cel puțin 80 de specii de păsări marine ingerează plastic, confundându-l cu hrană. De exemplu, în stomacul albatroșilor morți s-au găsit brichete, periuțe de dinți și alte deșeuri.
Ce putem face: evitați LA MAXIM plasticul de unică folosință, inclusiv pungi, sticle, folii de împachetare și ustensile de unică folosință. Mergeți la cumpărături cu pungile de acasă, evitați să puneți fiecare produs în sacoșe, consumați băuturi din recipiente reutilizabile. La nivel de familie și comunitate, pledați în mod activ pentru interzicerea pungilor de plastic, a spumei de polistiren și a altor plastice de unică folosință. Încurajați prietenii Dvs. să folosească pungi reutilizabile și să elimine treptat plasticul de unică folosință.
5. Atrageți atenție la păsările din jur
Problema: Monitorizarea păsărilor este esențială pentru a le proteja, căci doar așa putem înțelege cu ce probleme se confruntă acestea. De exemplu, cea mai abundentă pasăre din lume - Porumbelul pasager (Ectopistes migratorius) - a dispărut complet, iar oamenii nu și-au dat seama cât de repede această specie a pierit până când a fost prea târziu.
Cauza: Evident, urmărirea și monitorizarea celor 10.000 de specii de păsări din lume este o provocare imensă. Pentru a înțelege cum se descurcă păsările, oamenii de știință au nevoie de sute de mii de oameni pentru a raporta ceea ce văd în grădinile, localitățile lor sau terenurile sălbatice din întreaga lume. Fără aceste informații, oamenii de știință nu vor avea suficiente date în timp util pentru a arăta unde și când păsările sunt în declin în întreaga lume.
Ce putem face: încercați să deveniți un observator al păsărilor. De fiecare dată când vă plimbați undeva, vă odihniți, vizitați un loc interesant, atrageți atenție la păsările din jurul Dvs. Observați ce fac, unde stau, ce mănâncă. Încercați să identificați cât mai multe specii văzute timp de o zi. Notați aceste informații într-un carnețel și adunați cât mai multe liste de acest fel. Veți vedea că peste ani se va acumula un tezaur științific foarte important, pe baza căruia veți putea discuta cu biologi, conservaționiști sau chiar politicieni interesați de protecția mediului. Urmăriți organizații axate pe studierea păsărilor sălbatice, cum ar fi Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova, și implicați-vă în activități interesante de observare a faunei sălbatice. Mobilizați și alți oameni din anturajul Dvs, organizând excursii, plimbări sau competiții în care să vă întreceți la observarea păsărilor sau a altor animale.
Silvia URSUL
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 367
Susține Natura.md: Devino Patron!