Un almanah digital al turismului național
Lună de lună, an de an, aflăm vești îmbucurătoare despre progresul făcut de Republica Moldova în sectorul turistic. Apar vinării și crame noi, tot mai multe pensiuni își deschid ușile pentru oaspeți, se lansează rute și trasee de drumeție prin diverse ținuturi… și tot așa.
Uneori e aproape imposibil de ținut pasul cu ultimele noutăți, și sunt sigură că ne dorim cu toții să existe un fel de program care ar centraliza și ar ține evidența tuturor destinațiilor turistice din Republica Moldova. Iată că la începutul lunii octombrie a apărut site-ul www.moldova.travel, care va funcționa ca o enciclopedie turistică ce încorporează toate opțiunile de turism și distracție autentică din Republica Moldova.
Pe această platformă digitală sunt prezentate informații utile sub formă de text, imagini, video și hărți despre o varietate de destinații unde oaspeții autohtoni și străini își pot petrece timpul liber. Având la dispoziție trei limbi din care să aleagă (româna, engleza și rusa), vizitatorii site-ului se pot familiariza cu potențialul natural, cultural, gastronomic și hotelier al diverselor zone din Republica Moldova. De exemplu, pe această pagină web sunt prezentate 16 tururi virtuale interactive în toată țara, 25 de trasee, peste 500 de atracții turistice și contacte utile pentru planificarea călătoriilor în Republica Moldova.
Toate destinațiile turistice au fost grupate în câteva regiuni importante: Nord, Centru, Sud, Orașul Chișinău, nucleul Orheiul Vechi și regiunea transnistreană. Dealul Bălănești, Rezervația „Suta de movile”, Duruitoarea Veche, Cimitirul evreiesc de la Vadul Rașcov, Lacul Beleu, Casa-muzeu „A. Mateevici” din Zaim – sunt câteva dintre destinațiile promovate intens de Revista NATURA de-a lungul anilor și care acum sunt descrise și pe site-ul moldova.travel cu lux de amănunte și cu bogate dovezi fotografice.
Câteva din destinațiile prezentate de Revista NATURA de-a lungul anilor recenți.
Mai mult decât atât, autorii propun o sumedenie de experiențe de turism alternativ în diverse locuri din țară: traseele de cicloturism Chișinău-Palanca (raionul Ștefan Vodă), traseele de observare a păsărilor de la Orheiul Vechi (dezvoltat anterior în cadrul Mișcării Ecologiste din Moldova și Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii), locații de savurat mâncărurile emblematice și vinurile din diverse regiuni viti-vinicole.
Captură de ecran din secțiunea dedicată traseelor de observare a păsărilor de pe site-ul www.moldovatravel
Site-ul arată și absolut toate evenimentele culturale, sportive și folclorice care au loc în Republica Moldova în decursul unui an calendaristic: începând de la cursa distractivă de ciclism Velohora și terminând cu festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOPERĂ” de la Butuceni.
De asemenea, site-ul www.moldova.travel este conectat la paginile web individuale ale pensiunilor rurale, vinăriilor, destinațiilor turistice și operatorilor de turism. Prin urmare, mulți dintre vizitatorii platformei digitale MoldovaTravel vor fi direcționați către destinațiile care îi interesează în mod particular.
Captură foto de pe secțiunea dedicată destinațiilor turistice din zona de sud a țării.
Natalia Țurcanu, directoare executivă a Asociației Naționale de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), a declarat că o echipă întreagă de profesioniști a lucrat timp de 3 ani la această platformă de turism online, însă provocarea pentru viitor este de a menține site-ul în viață și actualizat cu evoluțiile ofertei turistice naționale. Autorii site-ului www.moldova.travel sunt de părere că ofertele turistice dintr-o anumită țară trebuie să fie prezente digital întrucât tendințele actuale de dezvoltare a turismului arată o preferință foarte mare a clienților de a utiliza internetul.
Un studiu lansat de Euromonitor arată că 65% din deciziile de călătorie sunt luate online pornind de la un conținut accesibil. Un alt studiu arată că circa 54% din cumpărăturile online din Europa se îndreaptă către sectorul ospitalității și turismului. Așadar, prin intermediul acestei platforme digitale, industria turismului din Republica Moldova va fi mai pregătită să răspundă noilor tendințe de digitalizare a pieței.
Site-ul www.moldova.travel a fost lansat de către ANTRIM sub forma unui amplu parteneriat public-privat al industriei turistice și s-a realizat prin efortul comun al Proiectului de competitivitate Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Regatului Unit în colaborare cu Ministerul Culturii și Agenția Invest Moldova.
Susține Natura.md: Devino Patron!