Devino Patron!

Acasă la Cezar Petrescu

Acasă la Cezar Petrescu
Foto: Mircea Mitrofan

 

În Valea Prahovei, la poalele muntelui Caraiman, se află casa scriitorului român Cezar Petrescu. Frumoasa vilă este situată într-o zonă liniștită a Bușteniului și găzduiește astăzi Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, înființat la 17 decembrie 1967.

Bușteniul este una dintre destinațiile mele preferate de pe Valea Prahovei. Aproape în fiecare vară merg la Bușteni, iau la pas potecile de pe Platoul Bucegilor sau mă răcoresc în briza cascadelor de la poalele masivului montan.

Vara asta mi-am propus să descopăr altfel Bușteniul, așa că am luat la pas străzile și am vizitat Mănăstirea Caraiman, Castelul Cantacuzino și Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”. Încă de la intrare ne întâmpină semnele prieteniei lui Cezar Petrescu cu artiști plastici: statuile celor trei martiri - Horia, Cloșca și Crișan, realizate de sculptorul Oscar Han. Cezar Petrescu a locuit în această casă timp de 24 de ani, în perioada 1937 și 1960.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi copac
Foto: Mircea Mitrofan

 

Interiorul păstrează vechiul stil: mobilier rustic, ceramică românească, statui și tablouri, o valoroasă colecție de opere, peste 10 mii de volume și reviste și multe altele. Sufrageria înfățișează dragostea scriitorului pentru arta populară, iar printre obiecte se numără ceramică din Transilvania, mobilier lucrat în stil popular, o icoană pe sticlă și două tablouri pictate de Bilțiu-Dăncuș: „Cap de maramureșan” și „Flori galbene”. Mobilierul din biroul de primire a fost conceput după indicațiile scriitorului, perdele lucrate pe pânză topită, iar autenticul covor în stil oltenesc e o dovadă în plus care demonstrează dragostea lui Petrescu pentru arta românescă.

Cel mai mult mi-a plăcut camera de lucru sau biroul de iarnă. Acolo sunt expuse biroul de lucru, fotoliul, uneltele de scris, ibricul de cafea, scrumiere și multe alte piese de valoare. În biroul-bibliotecă se află cel mai vechi mobilier din casă și datează din anul 1928. Pe rafturile bibliotecii sunt aproape 2000 de volume în limba franceză, clasicii români în vechi ediții și cărți cu dedicații.

Ar putea fi o imagine cu interior
Foto: Mircea Mitrofan

 

Pe masa de lucru veți vedea ultimul său articol „După dezbateri faptele”, iar alături, pe măsuța rotundă, se află serviciul de cafea, țigări și medicamente. Veranda, amenajată de scriitor în birou de lucru pe timp de vară, cuprinde o colecție de cărți ale autorilor români contemporani și scriitori din literatura rusă. În alte două încăperi, dormitoarele mamei și soției, a fost amenajată o expoziție documentară. Sunt lucrări ale scriitorilor români și stăini cu dedicații pentru Cezar Petrescu. Expoziția îl prezintă pe scriitor și în postura de grafician și de traducător. Alături de traducerile făcute de el, se află câteva tălmăciri ale operei sale peste hotare. De remarcat, în aceste încăperi sunt documentele originale: acte de familie, de stare civilă, de studii și profesionale, opera scriitorului în ediții princeps, fotografii, corespondență și manuscrise inedite.

Un aspect interesant este faptul că Cezar Petrescu a stat sub același acoperiș cu mama sa în ultimii 14 ani din viață, respectiv în perioada 1938–1956. În interiorul casei veți vedea cele două fotolii unde stătea la sfat mama și fiul. Surorile scriitorului, donatoare ale patrimoniului existent din casă, au înzestrat muzeul cu un număr important de piese și documente.

Demostene Botez spunea despre această casă următoarele: „Aici, la o măsuță simplă din cerdacul de sus, soarele ridicat de după gâturile de munte din răsărit, cu razele lui drepte ca niște cosmice minutare de aur ale unui ornic universal, i-au măsurat zilele, lunile și anii trudei de artist, fără răgaz. Aici în singurătatea sporită de umbrele răcoroase ale băștinașilor Carpați, străjuit de masivul gigantic denumit Omul prin numele lui, simbol monumental al preocupărilor sale de fiecare zi, a scris nepieritoare capitole din cronica poporului nostru, respectând cu strășnicie adevărul și chemând cu pasiune duhul dreptății. Aici sub cerul acesta pur și cinstit ca într-o ceremonie antică deopotrivă: arta, dreptatea și omenia. Întru neuitarea acestui scriitor al poporului nostru am întemeiat în chiar căminul lui de cărturar, în chiar locul lui de muncă, această așezare de evocare și aducere aminte spre a fi laolaltă omagiul omului și operei ca și pildă și învățătură pentru generațiile care vin și care vor intra aici cu capul descoperit, parcă pentru a nu tulbura încă liniștea muncii scriitorului. Aici, între ziduri și cărți a trăit și a scris Cezar Petrescu. Fie ca poporul românesc să-și aducă aminte de el, atâta timp cât Caraimanul își va întinde în fiecare seară umbra pe casa aceasta a lui, ca o imaterială lespede neagră, uriașă, pe măsura muncii lui și operei sale. Intrați, veți găsi prezența unui om care v-a iubit... care a iubit pe toți oamenii.

 

Mircea MITROFAN
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 354

Susține Natura.md: Devino Patron!