Trei rețete de pască pentru masa de Paști

Trei rețete de pască pentru masa de Paști
Sursă foto: www.https://www.observatorbn.ro

O reţetă tradiţională, fără de care nu se poate concepe sărbătoarea Învierii Domnului este pasca de Paşte. Pasca de Paşte va da un plus de savoare acestei frumoase sărbători a bucuriei şi primăverii. O masă împărtăşită, inclusiv cu această pască de Paşte înseamnă bucurie împărtăşită, de aceea trebuie să gătiţi cu dăruire, pentru ca preparatele să fie de excepţie.

 

Pască moldovenească cu caş
Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină, 6 gălbenuşuri, 1 linguriţă sare, 300 gr zahăr, 1/4l lapte, 1/4l ulei, 1 cub de drojdie, esenţă de vanilie, coajă de lămâie.
Pentru umplutură: 400 gr aluat de cozonac conform reţetei, 500 gr caş de oaie proaspăt, 5 gălbenuşuri.

Mod de preparare:

  • Se face aluatul din drojdia dizolvată în lapte (o cană călduţă) şi câteva linguri de făină până devine un pic groasă. Se lasă 15 min la cald să crească;
  • Între timp se freacă gălbenuşurile cu zahărul;
  • Separat, într-un alt vas, se face un munte de făină din toată cantitatea şi se pun în mijloc ingredientele: maiaua, gălbenuşurile bătute, laptele, sarea, esenţa şi mirodeniile. Se adaugă uleiul treptat şi se frământă în jur de o oră, ca să nu rămână cocoloaşe. Se lasă o oră la crescut;
  • Se ia o tavă mare şi unsă puţin cu ulei şi se pune aluatul, apoi se adaugă umplutura care se obţine amestecând ingredientele - se rade caşul pe răzătoarea mică şi se amestecă bine cu gălbenuşurile;
  • Se împarte aluatul în 3 bucăţi, dintr-o bucată se face o foaie rotundă care se întinde în tava unsă cu unt;
  • Din altă bucată se fac 2 suluri lungi care se împletesc şi se face un colăcel, care se pune pe prima foaie;
  • Se pune umplutura în interiorul colacului, iar pe deasupra punându-se alte 2 suluri răsucite, preparate între timp din a treia bucată de aluat, în formă de cruce;
  • Se unge aluatul cu gălbenuşul rămas, apoi se dă la foc potrivit cca. 40 minute.

Pască tradițională cu caș. Sursă foto: www.youtube.com/Laura Laurențiu

 

Pasca-minune
Ingrediente: 200 g aluat de cozonac, 2 kg brânză de vaci, 6 ouă, 250 gr smântână, 250 gr griş, 300 gr zahăr, 500 gr stafide (sau alte fructe confiate), coaja rasă de portocală, vanilie, esenţă de migdale, 1 praf de sare.

Mod de preparare:

  • Se freacă brânza, smântâna, zahărul şi ouăle cu mixerul până devine o cremă. Se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă. 
  • Se întinde o foaie foarte subţire de aluat de cozonac şi se îmbracă cu ea o tavă unsă şi tapetată, lăsând uşor aluatul să cadă peste margini.
  • Se aşează cu grijă crema de brânză, după care marginile de aluat se rulează spre interior pentru a forma marginea pascăi;
  • Se unge cu ou bătut şi se presară stafide. Se lasă la cuptor 45 de min la foc potrivit.

Este bine să lucrăm cu făină de calitate, iar atunci când adăugăm zahărul să reducem sau creştem cantitatea după gust.

Pască cu smântănă. Sursă foto: www.bucătăraș.ro

 

Pască cu brânză
Ingrediente:
Aluat: 500 gr făină, 25 gr drojdie proaspătă, 150 gr zahăr, coaja de la ½ lămâie şi ½ portocală, 2 gălbenuşuri, 2 albuşuri, 200 ml lapte rece, ¼ lgţ esenţă de rom, ½ 1g esenţă vanilie, 100-125 gr unt sau margarină, 1 ou pentru uns blatul
Umplutura : 500 gr brânză vaci, 3-4 ouă, 125 gr zahăr, 100 gr stafide asortate(negre şi aurii), 2 pliculeţe zahăr vanilat, coaja de la o lămâie (se rade doar partea colorată fără a se ajunge la partea albă).

Mod de preparare:

Aluatul:

  • Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare. 
  • Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, mai puţin albuşurile care trebuie să fie reci, să iasă spuma.
  • Din cantităţile de mai sus se opresc 2-3 linguri de lapte din cei 200 ml şi 1-2 lg făină.
  • Într-un vas se topeşte untul pe aragaz la foc mic, apoi se adaugă laptele rece şi gălbenuşurile. 
  • Se încălzeşte până e cald, dar nu fierbinte.
  • Se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom, vanilia şi coaja rasă.
  • Se adaugă albuşurile în compoziţie şi se amestecă puţin.
  • Făina se măsoară şi se cerne de două ori.
  • Cele două linguri de lapte oprite se încălzesc puţin şi se pun peste drojdie cu cele două linguri de făină.
  • Se amestecă puţin până face bule.
  • Se lasă la cald 20 min până creşte un pic.
  • Într-un vas se pune făina cernută şi în mijloc se pune din compoziţia de drojdie câte puţin, se amestecă bine dinspre pereţii vasului spre centru.
  • Când se curăţă pereţii vasului uşor, adică aluatul nu se încleie, nu mai trebuie făină. Aluatul trebuie să fie un pic elastic.
  • Aluatul se bate puţin şi se face o bilă, se aşează într-un lighean uns cu puţin ulei şi se tăvăleşte prin el.
  • Se acoperă cu un prosop curat şi se pune la loc cald. Se fereşte de curenţii de aer şi se ţine la loc cald vreo ora până creşte.
  • Din 2/3 compoziţie se întinde o foaie rotundă pe muşamaua curată unsă cu puţin ulei (de 2-3 cm grosime) şi se pune în forma rotundă tapetată.
  • Din treimea rămasă se împleteşte un colac din 3 vergi, de dimensiunea formei de pască (diametru 20-23).

Umplutura:

  • Peste foaia rotundă din formă se aşează colacul de jur împrejur şi se mai lasă să crească puţin.
  • Se amestecă zahărul cu gălbenuşurile bine, se adaugă esenţele, brânza şi stafidele care au fost hidratate în rom şi scurse, coaja de lămâie şi portocală, albuşul bătut spumă. 
  • Se gustă să vedem dacă mai trebuie zahăr.
  • În mijlocul formei de tartă se presară griş şi abia apoi se pune umplutura de brânză că altfel nu mai creşte.
  • Se unge colacul cu ou. Se dă la cuptorul încălzit pentru 55 minute. În primele 20 minute nu se deschide cuptorul.
  • Se testează aluatul cu scobitoarea. Dacă brânza ţi se pare moale şi nefăcută, mai laşi pasca, dar o ungi mereu cu ou să nu se ardă. Oricum, compoziţia de brânză este fără făină şi se va închega după răcire.
  • După ce închidem focul, se întredeschide uşa cuptorului şi pasca se lasă la răcit acolo.

 

Pască cu brânză. Sursă foto: www.ele.ro