Devino Patron!

Călătorim împreună cu NATURA

Călătorim împreună cu NATURA

În cadrul Cercului de turism, pe care-l conduc, de la Centrul de creație a copiilor și adolescenților Căușeni, filiala Fârlădeni, desfășurăm mai multe activități cu elevii. Recent, una din lecțiile obișnuite am transformat-o într-o oră publică, la care au asistat colegi și oaspeți, dar și munca sau atitudinea elevilor au devenit mai concentrate, pentru că și sarcinile au fost într-o manieră mai altfel. 

Ne-am gândit că primăvara a bătut la ușă, iar pe om îl apucă dorul de călătorie. La o asemenea oră am hotărât să improvizăm o călătorie în natură, pregătindu-ne teoretic de aceasta. Drept ghid am luat revista NATURA, care nu a lipsit de pe masă și pe care o citim regulat, pentru că în ea găsim foarte multe articole necesare la mai multe discipline.      

Gata de călătorie cu gândul, am format trei echipe cu trei căpitani ingenioși. Sala a fost amenajată cu materiale ale turismului pedestru. În colțișorul turistului au fost improvizate rugul, ceaunul pentru bucate, echipamentele turistice (cortul, sacul de dormit, funie statică, funie dinamică, sisteme și hamuri de siguranță, carabine, dispozitive, manuale de blocare a funiilor, semiautomate). Pe parcursul orei, elevii au primit rucsacul cu întrebări, au folosit diferite jocuri de relaxare, demonstrând nodurile turistice oaspeților. 

În final, am evaluat că, în această primăvară sau la vară, primul popas îl vom face pe stadionul din centrul satului cu acele corturi, saci de dormit, jocuri, rugul, orientări sportive, noduri turistice, întreceri cu bicicleta.     

Avem și alte proiecte referitor la turismul pedestru. Participăm la concursuri raionale, republicane în colaborare cu ARTICO, centrul de creație din Chișinău, dar nu uităm că revista NATURA este un îndemn pentru noi, elevi și profesori. Mai mulți temerari de la Cercul de turism, prin intermediul unui concurs, inaugurat de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii în parteneriat cu Revista NATURA, au construit hrănitori artificiale de iarnă pentru păsări. Mai mulți băieți, printre care Victor Rotari, Mihai Covaliov, Nicolai Țurcan, Tudor Burlac, David Bugzan, David Holiev, Mihai Cebanevci, Iulian Greadcenco și Cristi Ciobanu au meșterit adevărate hrănitori pentru păsări și au avut grijă să le hrănească pe timp de iarnă. 

 

Ion CUCOVICI, 
profesor de geografie și conducător al cercului Turism,
Centrul Raional de Creație a Copiilor  și Adolescenților Căușeni,
 filiala Fârlădeni

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!