Câți și-ar da viața pentru Tricolor?
Maria Isaicul, învăţătoare (profesoară de istorie) din satul transnistrean Cocieri din R.Moldova a fost omorâtă în 19 decembrie 1991 și aruncată într-o fântână pentru faptul că purta tricolorul românesc pe drumul spre școală. Citisem despre această eroină în articolul scris de Eugen Nirca în revista Basarabia nr.10/1992, pag.205.
Apoi am aflat mai multe despre Maria Isaicul din articolele Svetlanei Corobceanu și Valentinei Ursu.
Maria Isaicul a fost cea mai mare dintre frați. Fire perfecţionistă, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. Inițial a lucrat profesoară la Dancu, Hâncești, apoi, la rugămintea mamei sale, s-a mutat în satul de baștină, Cocieri. Nu avea familie. A lucrat director adjunct la liceul din satul vecin, Roghi, și avea câteva ore de istorie în școala din satul natal. Iubea nespus de mult elevii și îi antrena în diverse activități extrașcolare.
În septembrie 1991, avea 52 de ani. Alături de sute de oameni din satul natal, a protestat timp de mai multe zile în or. Dubăsari, în fața Executivului raional. „Lozincile pe care le scandam cel mai des erau: „Noi suntem acasă!” și „Чемодан, вокзал, Россия!”. Maria organiza lumea la protest, rostea discursuri, arăta că ținem la pământul acesta, că optăm pentru suveranitatea R. Moldova. Se iscau certuri, la un moment dat, a fost atrasă într-o gloată de rusofoni, însă bărbații noștri au sărit și au apărat-o. Protestele au durat până la sfârșitul lui septembrie”, povestește Lidia Cojușnean, colega Mariei.
Potrivit surorii Mariei, Liuba, femeia a primit ulterior câteva scrisori cu amenințări cu moartea. S-au adresat și la poliție. În seara de 19 decembrie, Maria era cu mama ei, o femeie în vârstă de 79 de ani. Bătrâna avea să spună a doua zi că o strigase cineva pe fiica ei la poartă și aceasta a ieșit. Nu s-a întors peste o oră, nici peste două, tot așteptând-o, bătrâna a ațipit, apoi s-a trezit; lumina continua să ardă, în geam se iveau zorii. Maria lipsea. Primii trecători din zorii zilei de 20 decembrie aveau să găsească un halat pe un gard de la marginea drumului în preajma unei fântâni de lângă casă.
O vecină avea să spună că a fost mirată să audă noaptea zgomotul valului de la fântână. O fântână adâncă de 52 de metri. Căldarea a coborât cu mare zgomot în apă!
Fratele Tudor se întorcea cu pâine de la magazin când a aflat despre ce s-a întâmplat cu sora sa. Apropiindu-se de fântână, unde era adunat deja întregul sat, a simțit cum nu-l mai ascultă trupul, i s-au înmuiat picioarele, nu și-a mai recunoscut glasul. A înțeles că femeia care le aducea în casă sărbătoarea, care îi întâmpina în pragul casei mamei, zăcea acolo, jos, fără suflare, cu urme de vânătăi pe brațe și pe gât.
Tudor spune că „separatiștii au vrut să bage frica în oameni și le-a reușit. Lumea era foarte speriată după aceea. Seara nu mai vedeai pe nimeni pe uliţe. Nu se mai organizau mitinguri.”
„Din decembrie până la 2 martie 1992, am simțit o frică mai mare decât în timpul războiului, căci combatanții au blocat intrările în sat și separatiștii nu puteau intra”, spune Ludmila Cușnariov, o altă profesoară din sat.
Avertismente cu moartea a primit și o profe- soară de franceză. Crima nu a fost investigată. Unicul anchetator la care s-a adresat sora Mariei, un rus originar din or. Dubăsari, i-a spus acesteia că apa a spălat urmele crimei, sugerându-i că are două fete mari și ar face bine să uite această istorie.
În inimile oamenilor din sat, Maria rămâne femeia cu un suflet mare care, timp de 30 de ani, a învățat elevii cum să îmbrățișeze valorile umane, femeia cu un tragic destin care a servit ca avertisment criminal al structurilor separatiste în preajma războiului de pe Nistru.
Aurelia Ursu, directoarea din urmă, de câțiva ani la Liceul Teoretic „Vlad Ioviţă” din satul Cocieri, raionul Dubăsari spune că „Profesorii, practic, au fost primii care s-au ridicat să apere sediul poliţiei din orașul Dubăsari, atunci când băieţii au fost încercuiţi de forţele separatiste. Am stat acolo trei zile, eram oameni pașnici, ne-am dus cu cântece să le arătăm că nu dorim să fugărim pe nimeni, să le spunem să plece cei care au venit, dar printre ei, desigur, erau infiltrate și forţe separatiste, cărora le sunt străine valorile la care ţinem noi. Am avut o profesoară de istorie, dna Maria Isaicul, care a îndrăznit și a arborat tricolorul și a costat-o viaţa acest gest, a fost aruncată în fântână de forţele separatiste care s-au furișat în sat pe timp de noapte, mascaţi, au chemat-o afară, dumneaei a ieșit și dimineaţă am găsit-o în fântâna de lângă casă.”
Ludmila Cușnariov își amintește și ea: „Chiar în prima zi, făceam lecţii. Lucram atunci profesoară. Directorul școlii ne-a spus să trimitem copiii acasă, dar să nu meargă pe strada centrală. Eu mi-am luat copiii din clasă și m-am dus în beci la mine acasă. Puţin am stat. Au început a veni părinţii, au luat copiii și în vremea asta a trecut o mașină blindată dinspre Dubăsari, împușcând în toate părţile. Era lume, era dimineaţă, erau răniţi. De atunci s-au început necazurile noastre. La Dubăsari, am întrat la magazinul universal și când coboram, m-am întâlnit faţă în faţă cu o învăţătoare, care a activat la noi. Învăţătoare de limbă rusă. Și ea a început a striga: „Oameni,
adunaţi-vă, a apărut Frontul Popular.” Eu eram Frontul Popular. Eu nici nu ţin minte cum am ajuns acasă, pe care drum. „Până acum ei au ură pe noi, ne zic că „voi sunteţi români, duceţi-vă în România” cu toate că și acum în pașaportul bunicii este scris cu grafie latină, românește este scris. Până acum ei ne urăsc. Să nu fi fost armata a 14-a, se rezolva problema demult”, spune fosta profesoară, colega eroinei Maria Isaicul.
Autor: Viorel DOLHA
Susține Natura.md: Devino Patron!