Castelul de Lut din Valea Zânelor
La poalele munților Făgăraș, pe malul râului Porumbacu, se află un castel de poveste. Este vorba despre Castelul de Lut din Valea Zânelor, situat în localitatea Porumbacu de Sus, județul Sibiu.
Ajunși la Castel, lecturăm informațiile de pe un panou vintage în formă de invitație, înfrumusețat cu tulpini de porumb uscat: „Bine ați venit! Castelul de Lut Valea Zânelor este un proiect privat ce își are începuturile în jurul zilei de 20 martie 2014, având la bază conceptul „Casă naturală de poveste”. Proiectul învăluie unitatea de cazare, Castelul de Lut, în regim hotelier cu cele 10 camere (4 apartamente și 6 camere duble, având o capacitate de aproximativ 30 de locuri), restaurantul, suvenir-shop-ul, locurile de joacă pentru copii și multe alte activități făuritoare de poveste. Valea Porumbacului, la poalele munților Făgăraș, adăpostește un castel construit exclusiv din materiale naturale, încununat de înălțimile vârfului Negoiu – al doilea vârf ca înălțime din România (2535 metri). Fiecare cameră sau apartament are intrare individuală și beneficiază de magia priveliștilor către râul Porumbacu și Munții Făgăraș. Finisarea cu tencuieli exclusiv naturale a fiecărei camere generează un design unic. Modelat de forme organice din cob, castelul se încadrează perfect în peisajul feeric al naturii, iar dinamismul este conferit de acoperișul inspirat din culmile munților. Pentru a conserva specificul locului și linia narativă, toate materialele și finisajele folosite sunt naturale, non-toxice. Restaurantul va completa imaginea feerică prin acoperișul verde – tip pajiște, ca o imensă grădină suspendată, orientat pentru a oferi o priveliște cât mai bună către râu și munți.”
Panoul de lângă casa de bilete anunță și un set de reguli pentru vizitatorii Castelului de Lut: „Și prin contribuția dumneavoastră conturăm încet-încet povestea. De aceea, dorim să vă mulțumim și să vă oferim: suveniruri, înghețată, cafea și băuturi răcoritoare. Vă rugăm să respectați zonele delimitate, pentru propria siguranță. Ne cerem scuze, suntem încă în construcție. Păstrați curățenia, folosind coșurile de gunoi din perimetru. Nu deteriorați locul și florile. Nu aduceți din exterior produse pentru consum. Nu folosiți zona pentru picnic sau scăldat. Nu forțați ușile închise. Este permisă vizitarea camerei cu ușa deschisă. Aveți grijă de animalele dumneavoastră de companie. În perimetru este permis accesul cu animalele de companie doar cu lesă și punguță, sub supravegherea stăpânilor. Notați ideile dumneavoastră dacă simțiți nevoia și doriți să ni le împărtășiți. Poate le veți regăsi în viitor la Castelul de Lut! Vă mulțumim pentru vizită și vă așteptăm cu drag să reveniți! Castelul de Lut este marcă înregistrată. Taxă: 5 lei / persoană pentru întreținerea perimetrului.”
După ce ne-am văzut cu biletele în mână, am intrat în curtea Castelului de Lut. Înaintam pe o alee pavată cu bucăți de lemn și ne uitam cu admirație la frumosul castel. O adevărată bijuterie care i-ar lăsa muți de uimire până și pe cei mai pretențioși călători. Acoperișul cucerește fiecare vizitator, având forma munților din zare. Ne plimbăm în voie prin curte, facem fotografii și admirăm acest loc de poveste. Lângă cel de-al doilea turn de piatră stau trei sălcii tinere ce țin umbră turiștilor.
Văd o ușă deschisă, așa că sunt curios să văd cum arată interiorul. Grăbesc pasul și descoper o cameră micuță, cu paie pe jos și un decor parcă neterminat. În interior miroase puternic a fân. Mă uit pe geam să văd cum arată interiorul, apoi mă apropii să citesc legenda locului scrisă pe un panou: „Demult, tare demult, prin părțile ăstea de lume trăiau niște zâne. Erau într-o înțelegere cu oamenii, care știau că sunt suflete bune și nu se amestecă în treburile lor. Zânele locuiau într-o pădure, lângă un râu, iar oamenii numiseră acel loc fermecat Valea Zânelor. Iată că într-o bună zi liniștea locurilor a fost tulburată de un zmeu care a pus ochii pe acele meleaguri. I-a plăcut pădurea și râul și s-a hotărât să își facă acolo sălașul. Însă nici zânele, nici oamenii nu voiau o astfel de dihanie în apropierea lor așa că – unii cu furci și topoare, alții cu baghete magice – au pornit împotriva zmeului. Lupta a fost înfricoșătoare și a durat trei zile și trei nopți. Zmeul a fost învins și a fugit în lume, spre bucuria oamenilor și a zânelor. Pădurea însă era pârjolită, așa că zânele nu mai aveau unde să locuiască. Și-au luat rămas bun de la oameni și au plecat spre alte meleaguri, făgăduind însă oamenilor că se vor întoarce când vor putea locui din nou în vale. Astfel, în primăvara anului 2014, o familie strămutată în Vale și îndrăgostită de loc, de povești, de magie, cu iubire și dăruire a pornit construcția unui castel care să redevină casa ânelor. Alături de meșteri iscusiți și harnici au folosit lemn și piatra, însă cel mai de folos le-a
fost lutul, lutul care le-a închegat împreună. I-au spus Castelul de Lut Valea Zânelor și au dat veste în toate zările că e gata, astfel ca zânele să afle și să se întoarcă acasă.”
Florile, iarba verde, arborii înalți, zările albastre, norii albi, vârfurile semețe… toate sunt în armonie cu acest castel de poveste. În apropiere, râul Porumbacu curge domol, venind din Munții Făgăraș. Să tot stai și să te bucuri de priveliștile din jur.
Mircea MITROFAN
Susține Natura.md: Devino Patron!