Regulile de aur ale bunicii
(Cum se pun murăturile, trucurile unor mari gospodine)
- Murăturile se ţin în borcane şi nu în sticle sau butoaie de plastic.
- Înainte de a pregăti legumele pe care vrei să le pui la murat, trebuie să fierbi o saramură din apă rece şi sare grunjoasă. Ai nevoie de o lingură de sare rasă la un litru de apă rece. După al treilea clocot, lasă saramura la răcit timp de 10-15 minute. Abia apoi torni saramura în legumele sau fructele aşezate în vase. Sarea grunjoasă e cea mai bună în prepararea murăturilor.
- Sarea păstrează o parte din nutrienţi, însă mărarul verde este cel care face cu adevărat minuni. Pune o legătură de mărar în borcanul cu gogonele sau castraveţi pentru a da o aromă specială legumelor. Atenţie! Mărarul se pune pe fundul borcanului, după ce ai adăugat saramura.
- După ce ai pus murăturile în borcane, acoperă-le cu celofan şi apoi cu un capac. Pune borcanele la fermentat timp de 2-3 săptămâni în cămară sau pe balcon (dacă temperatura de afară îţi permite asta). Nu deschide borcanul ca să vezi cum sunt murăturile. Odată ce l-ai deschis, legumele vor intra în contact cu bacteriile din atmosferă şi se pot strica. Desfă borcanul numai atunci când vrei să consumi murăturile.
- Gogonelele se înjumătăţesc că să încapă în borcan şi să pătrundă în ele conservanţii naturali folosiţi. La gogonele se pun doar 3-4 foi de dafin la 2 kilograme. Tot în borcanul cu gogonele e bine să pui şi câţiva morcovi raşi şi o tulpină de hrean, pe lângă clasicul piper. Gogonelele se aşează intercalat (adică un strat de tulpină de rădăcină, un strat de murături, un strat de morcovi raşi şi tot aşa).
- Castraveciorii se pot pune împreună cu varza la murat, dar numai în saramură de oţet. Dacă pui separat câte un borcan cu varză şi castraveţi, atunci poţi folosi saramură simplă. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial (uită-te pe ambalaj atunci când îl cumperi).
- Gogonelele, de pildă, nu se pun în oţet deoarece sterilizarea acestor legume se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume.
Pe lângă foile de dafin, sare plus oţet (după caz) e bine să pui şi ghimbir ras cu piper.
- Conopida nu va avea acel gust acru şi va fi uşor picantă. În plus, conopida cu ghimbir este foarte bună pentru cardiaci.
- Dacă vrei să pui ardei iuţi la murat, întrucât aceştia sunt mai bogaţi în nutrienţi ca toate legumele, sterilizează borcanele la cuptor (bagă borcanul la cuptor, pe o tavă metalică, şi dă focul la 150 de grade pentru câteva secunde, iar apoi opreşte-l şi lasă-l să se răcească).
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 391
Susține Natura.md: Devino Patron!