Devino Patron!

Cauze și remedii pentru urechile înfundate

Cauze și remedii pentru urechile înfundate
Foto simbol

Urechea înfundată sau hipoacuzia reprezintă un simptom frecvent întâlnit în patologia urechii la orice vârstă și un motiv bine întemeiat pentru solicitarea unui consult ORL. Prima testare screening a auzului se face încă din maternitate, la câteva zile după naștere. Descoperirea precoce a copiilor cu deficiențe de auz și reabilitarea lor auditivă prin proteze auditive sau implant cohlear creşte șansele de recuperare și de integrare socială a copiilor hipoacuzici.

Cauzele senzației de ureche înfundată

Senzația de ureche înfundată apare frecvent după duș prin pătrunderea apei în conductul auditiv extern. Ea durează câteva secunde până când apa se scurge din conduct sau este absorbită cu colțul prosopului.

Cauzele hipoacuziei diferă în funcție de vârsta pacientului astfel:

 * La nou-născut poate persista lichid amniotic în urechea medie (în spatele timpanului), de aceea testul screening de otoemisiuni acustice modificat trebuie repetat după 10 zile.

 * La sugari poate pătrunde accidental lapte matern în urechea medie prin trompa lui Eustachio, mai ales la copiii care au malformații faciale sau ale vălului palatin.

 *  La copilul mic, secrețiile mucoase din nas ajung frecvent în urechea medie prin trompa lui Eustachio, întrucât până la vârsta de 3-4 ani acesta nu știe să-și sufle nasul și își aspiră (trage) mucozitățile. Prezența vegetațiilor adenoide în copilărie cresc riscul de otite medii seroase.

 * La adolescenți și adulți, cauzele apariției senzației de înfundare sunt multiple și diverse, mergând de la cauze banale precum pătrunderea apei în ureche după duș până la cauze serioase ce pot duce la pierderea definitivă a auzului. Cele mai frecvente sunt:

 - toaleta excesivă a conductelor auditive folosind așa-zisele bețișoare de urechi, care nu reușesc să elimine cerumenul ci, dimpotrivă, să împingă resturile ceruminoase spre timpan și să le compacteze, formându-se astfel dopul de cerumen;

 - otita externă care este frecvent întâlnită în sezonul estival și se poate manifesta prin hipoacuzie din cauza inflamării intense a pereților conductului auditiv extern care se apropie unul de celălalt, ducând la diminuarea sau chiar la dispariția temporară a orificiului conductului;

 - otita medie este o altă cauză importantă de hipoacuzie care poate persista și câteva luni în lipsa unui tratament de specialitate sau poate afecta definitiv auzul;

 - trauma sonoră produsă prin expunerea urechii la un zgomot unic de intensitate mare sau la zgomote de intensitate mai mică, dar de lungă durată în cadrul unor profesii precum morari, motoriști, tăietori de lemne etc.;

- formațiuni tumorale localizate la nivelul urechii externe (osteoame, polipi) sau în urechea medie (colesteatomul);

 - tumori ale nervului auditiv (neurinomul de acustic);

 - inflamațiile acute sau cronice de vecinătate: sinuzitele acute sau cronice, polipoza nazală, rinita alergică;

 - formațiuni tumorale de cavum (fibromul nazofaringian, cancerul de cavum).

 * La vârstnici, presbiacuzia este un proces fiziologic ce constă în scăderea acuității auditive odată cu înaintarea în vârstă. Acest proces se instalează după vârsta de 50 de ani, afectează mai ales bărbații și deopotrivă ambele urechi.

Cum desfunzi urechile când zbori cu avionul

Zborul cu avionul poate fi uneori neplăcut din cauza senzației de înfundare a urechii. Senzația de ureche înfundată poate fi remediată folosind următoarele metode:

 * înghițitul în sec;

 * căscarea gurii;

 * utilizarea gumei de mestecat;

 * sugerea de bomboane sau acadele, de preferat mentolate;

 * manevra Valsalva, ce constă în pensarea nasului (strângerea nărilor între degete), împingerea aerului spre urechi, urmată de înghițirea în sec. Această manevră nu se indică atunci când persoana are secreții în fosele nazale.

Remedii pentru urechile înfundate

Cauzele senzației de ureche înfundată sunt numeroase, unele banale precum pătrunderea apei în ureche sau dopul de cerumen, altele foarte serioase precum otitele medii, barotraumele în timpul unui zbor cu avionul sau chiar tumorile.

Pentru stabilirea cauzei și a tratamentului de specialitate este necesar un consult ORL, completat uneori de investigații audiologice precum audiograma, timpanograma, otoemisiuni acustice, potențiale evocate sau imagistice (RMN, CT, fibroscopie).

Leacuri precum utilizarea de apă oxigenată sau ulei cald în urechea înfundată, chiar și spray-ul ceruminolitic, sunt utile pentru înmuierea dopurilor de cerumen, dar în cele mai multe cazuri nu reușesc să le îndepărteze și pot agrava situația dacă pacientul are o perforație de timpan.

Când este recomandată vizita la medic?

Vizita la medicul specialist ORL este recomandată în cazul în care senzația de înfundare a urechii persistă mai mult de 24 de ore sau se asociază și cu alte simptome precum: otodinie (durere de ureche), tinitus (țiuit în urechi), vertij (amețeală), otoree (curgerea de secreții din ureche), otoragie (curgerea de sânge din ureche), febră, cefalee, senzație de presiune (urechi înfundate și presiune în cap).

Sfaturi pentru igiena urechii

Cerumenul este produsul activității glandelor ceruminoase care se găsesc în conductul auditiv extern. Acesta are rolul de a proteja urechea de microorganisme, corpi străini sau chiar de zgomot. Îndepărtarea excesivă a cerumenului stimulează de fapt producerea lui mai rapidă. Chiar dacă normele de igienă actuale îl consideră dezagreabil, cerumenul nu trebuie îndepărtat zilnic și, în niciun caz, nu trebuie să folosim bețisoare de urechi, agrafe, chei sau alte obiecte care pot leza conductul auditiv extern.

Pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare se recomandă utilizarea de 2-3 ori pe săptămână, în funcție de cantitatea de cerumen produsă, a sprayurilor auriculare pe bază de apă de mare, uleiuri sau a substanțelor ceruminolitice.

Mădălina Baciu, medic primar ORL 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 387

Susține Natura.md: Devino Patron!