Devino Patron!

GESS -- 40 DE ANI!

GESS -- 40 DE ANI!
Grupul speologilor români de la București și Chișinău în peștera „Emil Racoviță”. Iunie 2006

La mulți ani GESS – Grupului de Explorări Subacvatice şi Speologie. Animați de Costel Vânău și Cristian Lascu și inspirați de instructorul subacvatic Tom Iliffe, mai mulți speologi s-au constituit la 4 iulie 1981 în GESS. Mulți dintre ei s-au împrăștiat apoi prin lume ca „Phoenix”, dar legând, într-o mare prietenie, realizări importante în speologie, biologie, arheologie, geologie, educație, cercetare în medii subacvatice și spațiale.

Când spunem GESS ne gândim la Peștera Movile și laboratorul de la Mangalia, la primele proiecte de protecție și conservare în domeniul speologic și Casa Liliecilor de la Jupânești, la expediții în Mexic, Vietnam, Laos și Antarctica, la „delta” Văcărești, la albumele foto despre peșteri dincolo de timp. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi interior
Conferirea titlului onorific de „Cetățeațean de onoare al comunei Criva” unui grup de speologi români de la București și Chișinău. Iunie 2006

Când spunem GESS  ne gândim la  „pilonii” care au stat la fondarea Federației Române de Speologie în 1994. 40 de ani – o generație de excepție și de excelență.   

La mulți ani GESS și membrilor săi!

Viorel Lascu, fondatorul Federației Române de Speologie

 

************

Revista NATURA și Mișcarea Ecologistă din Moldova felicită minunata echipă de experți de la GESS și îi așteaptă cu mult drag să treacă Prutul. Ne amintim cu emoții deosebite de întâlnirile pe care le-am avut în Basarabia, de acea expediție fantastică în labirinturile fără de sfârșit din  Peștera „Emil Racoviță” de la Criva, de revărsarea de sentimente frățești, când lumea din comuna Criva a conferit titlurile de „Cetățean de Onoare” ecologiștilor români de pe ambele maluri ale Prutului -- Viorel Lascu, Cristian Lascu, Dan Hazaparu, Alecu Reniță și Valeriu Țarigradschi.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane
Reprezentanții Mișcării Ecologiste din Moldova și ai Revistei Natura în adâncul peșterii „Emil Racoviță”. Septembrie 2003

„Dar după ani de picurare
S-au închegat coloane pline:
Eterna bolţii lacrimare,
În loc s-o surpe, – o susţine.
” …

La mulți ani GESS din Basarabia românească!

Ar putea fi o imagine cu natură şi corp de apă
Lacul revistei NATURA din peștera „Emil Racoviță”

Revista NATURA și Mișcarea Ecologistă din Moldova

Susține Natura.md: Devino Patron!