Cele mai bune vitamine pentru creșterea părului
Experții sunt de acord că o dietă echilibrată, care conține 13 vitamine esențiale printre care A, C, D, E, K și complexul de vitamine B te poate ajuta la menținerea sănătății podoabei tale capilare. Dintre toate cele 13, s-a scris mult despre beneficiile vitaminelor D și B pentru îngrijirea și creșterea părului - haide să vedem și noi mai exact despre ce e vorba.
Vitamina D pentru un păr sănătos
Chelirea sau căderea părului apare atunci când foliculii de păr devin inactivi (se află în mod constant în stare latentă), datorită nutrienților insuficienți și a unei diete dezechilibrate. Dacă acești foliculi nu primesc suficiente substanțe nutritive, părul devine tern, se rupe, își pierde elasticitatea, crește din ce în ce mai greu, ca în cele din urmă să înceapă să cadă. În ultimii ani, vitamina D3, cea care menține oasele și pielea sănătoase, a fost corelată și cu menținerea sănătății părului și creșterea mai rapidă a acestuia.
Un studiu din 2012 din jurnalul Stem Cells Translational Medicine sugerează că vitamina D poate ajuta la crearea de noi foliculi - pori mici în care părul nou poate crește. Tot această vitamină poate îmbunătăți grosimea firului de păr, făcându-l mai rezistent, și poate reduce căderea părului.
Vitamina D împreună cu alte substanțe nutritive descoperite recent pot ajuta, de asemenea, la “trezirea” foliculilor de păr inactivi - potrivit cercetărilor de la Harvard.
Vitamina D ajută la menținerea unui păr sănătos și ajută la creșterea părului, dar chiar și așa, nu garantează creșterea firelor noi. Așadar este o idee tare bună să ai grijă să obții suficientă vitamina D și să eviți vreo deficiență cauzată de lipsa acesteia.
Modalitățile naturale de a obține mai multă vitamina D includ următoarele alimente:
- pește (în special somon)
- ciuperci
- cereale
- suc de portocale
- lapte natural sau lapre vegetal fortificat (îmbogățit cu vitamina D)
- o doză de soare în fiecare zi (15-20 de minute), sau ori de câte ori se poate, deoarece organismul poate produce vitamina D prin contactul direct cu razele soarelui.
Dacă alegi să iei suplimente cu D3, trebuie să fii atentă, căci această vitamină este solubilă în grăsimi și se poate acumula în țesutul adipos la niveluri periculoase, dacă iei în exces. Excesul poate duce la prea mult calciu în sânge, ceea ce provoacă oboeală sau probleme renale. Dacă iei un supliment, asigură-te că îl iei cu o masă care are grăsimi, astfel încât să fie absorbit. Noi îți recomandăm vitamina D lipozomală - vitamina D3 învelită într-un strat lipidic dublu al lipozomilor, care să o protejeze de mediul dur al tractului gastric și să îi permită un transport eficient către celule și o foarte bună absorbție.
Ceea ce este foarte revoluționar la acest tip de suplimente lipozomale este că structura membranei lipozomale care protejează vitamina D este foarte similară cu cea a celulelor, astfel facilitându-se livrarea eficientă și eliberarea controlată a nutrientului în celule.
Vitamina B pentru creșterea părului
Vitaminele din complexul B sunt importante pentru reglarea metabolismului și menținerea sistemului nervos central. Dar sunt esențiale și pentru o piele și un păr sănătoase. Unii nutriționiști susțin că vitaminele B mai populare - cum ar fi B12- pot ajuta atât la întărirea și restructurarea podoabei capilare, cât și la creșterea acesteia.
Vitaminele complexului B includ B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (folat) și B12 (cobalamin). Ar trebui să încerci întotdeauna să îți iei vitaminele mai întâi din alimente. Poți găsi complexul de vitamine B într-o varietate de surse, inclusiv:
- cereale integrale
- legume cu frunze verzi, conopidă și morcovi
- boabe de soia
- nuci
- avocado
- ouă.
Dacă ești îngrijorată că ai putea avea o deficiență, poți lua și un supliment de vitamine B. Asta, bineînțeles, după ce te consulți și cu medicul. De știut este că un adult ar trebui să obțină 2.4mcg de vitamina B pe zi, aceasta fiind relativ sigură (fără efecte adverse) atunci când este luată pe o
perioadă mai lungă de timp.
Alte vitamine bune pentru îngrijirea părului
Vitamina E este recunoscută de mult timp pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului. Antioxidanții potențiali numiți tocotrienoli se găsesc în vitamina E, iar acei tocotrienoli contribuie la un scalp mai sănătos.
Vitamina A, uneori cunoscută sub numele de retinol, este un luptător deosebit de valoros împotriva căderii părului, deoarece te ajută să reglezi secrețiile de sebum la nivelul scalpului, o substanță care împiedică ruperea părului.
Maniere de a îmbunătăți aspectul și condiția părului
Vitaminele sunt importante pentru sănătatea, cât și pentru creșterea părului. Dar schimbările stilului de viață pot ajuta la fel de mult:
- folosește mai puține produse de styling și evită coafarea prea deasă și prea agresivă a părului;
- scapă de stres și fă exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi;
- bea 6-8 pahare de apă pe zi;
- fii atentă la alimentele și băuturile pe care le consumi, la produsele cosmetice pe care le folosești și la modul în care faci față stresului - toate pot contribui la îmbunătățirea stării de
bine a părului tău.
Mariana RADU
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 355
Susține Natura.md: Devino Patron!