Devino Patron!

Mustul și beneficiile pe care le are pentru organismul uman

Mustul și beneficiile pe care le are pentru organismul uman

Nu există cineva care să nu dorească măcar să guste din mustul de toamnă. Dacă preferi această băutură delicioasă, află care îi sunt beneficiile pentru sănătate și cum ar trebui să consumi corect mustul de struguri:
1. Mustul este obţinut în urma zdrobirii strugurilor și păstrează o cantitate bună de compuși benefici pentru sănătate, prezenţi în pulpa și pieliţa boabelor, în seminţe și ciorchini;
2. Nutriţioniștii apreciază în special proprietăţile antioxidante ale mustului, ce ajută la prevenirea bolilor de inimă, a obezităţii, diabetului de tip 2 și a cancerului;
3. Polifenolii și antioxidanţii din extractul de struguri menţin tinereţea celulelor organismului, mai ales la nivelul pielii;
4. Mustul de struguri protejează neuronii și previne demenţa, maladia Alzheimer, îmbunătăţește facultăţile cognitive, memoria, mai arată studiile în domeniu;
5. Cercetătorii de la Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină din Calabria, Italia, susţin că extractul de struguri, bogat în polifenoli, poate preveni creșterea celulelor neoplazice la femeile care suferă de cancer mamar;
6. Mustul are efect laxativ: accelerează tranzitul intestinal și combate constipaţia;
7. Antioxidanţii găsiţi în mustul de struguri protejează vederea, previn apariţia degenerescenţei maculare a retinei (boală de ochi manifestată prin deteriorarea vederii centrale la vârstnici), exercită acţiune antiinflamatoare asupra ţesuturilor organismului;

8. Oamenii de știinţă consideră că aportul de polifenoli, conţinuţi în struguri, influenţează anumite gene și prelungește durata de viaţă.

Mustul de struguri se bea în cantităţi moderate - un pahar de must cu o jumătate de oră înainte de masă, ori în pauzele dintre mese. Iată de ce sfaturi trebuie să ții cont dacă vrei să bei must:
• Mustul este încărcat în calorii, are un conţinut ridicat de zahăr - până la 280 gr/litru, de aceea poate bulversa o dietă de slăbire.
• Din cauză că este bogat în zahăr, consumul mustului de struguri trebuie limitat în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat.

• Mustul nu se consumă în cantităţi mari. Din cauza efectului laxativ, persoanele cu sindromul colonului iritat ar trebui să limiteze cantitatea de must ingerată. În plus, mustul fermentat ar putea crește, pentru moment, nivelul tensiunii arteriale sau aciditatea gastrică.
• Ca să te bucuri de beneficiile mustului, trebuie să îl consumi înainte ca acesta să înceapă să fermenteze.
• Dacă a început să fermenteze, mustul conduce la formarea excesivă de gaze în intestin, provoacă balonare, flatulenţă, iar uneori, chiar crampe în burtă, diaree, în special la copii. Micuţii de până la trei ani ar fi bine să evite consumul de must, întrucât acesta le poate cauza disfuncţii digestive. Trebuie știut că mustul deja fermentat poate cauza tulburări digestive și la un adult.
• Unele studii au descoperit o legătură între consumul de must și agravarea acneei.
• Prin fierbere, mustul de struguri pierde nutrienţii, devenind doar o băutură cu mult zahăr.
• Dacă bei must, evită să consumi în același timp alimente bogate în grăsimi, lapte crud, bere, alte băuturi alcoolice, fructe și legume crude, pentru a preveni disfuncţiile gastrice și balonarea accentuată a intestinelor.
• Consumă mustul de struguri ca pe un desert, cu moderaţie!

Rețeta de must cu hrean

Mustul cu hrean este un preparat simplu, cu multiple beneficii pentru organism. Rețeta de must cu hrean este promovată de artista Irina Loghin care a dezvăluit cum se prepară mustul cu hrean, cum se consumă și la ce este bun pentru organism.

”Mustul cu hrean, pe care îl consum eu toamna, este preparat după o rețetă a mea, are  un gust extraordinar și se face în felul următor. Peste mustul obţinut din struguri, căpșunică se numește soiul, am pus hrean dat prin blender. Se pune circa 250 de grame de hrean, la o damigeană de 25 de litri, - spune Irina Loghin. - Dacă vă preparați mustul cu hrean în cantități mai mari, atunci la o damigeană de 50 de litri de must veți avea nevoie de 500-600 grame de hrean. Dacă vă doriți un produs mai puternic, atunci veți putea pune chiar un kilogram de hrean la damigeana de 50 de litri de must.

Hreanul se curăță bine și se dă pe răzătoare, apoi se pune peste mustul din damigeană. Se sigilează damigeana cu un dop.

Mustul cu hrean nu fierbe, rămâne dulce, dar pentru siguranță, se poate pune un dop cu furtun la damigeană.

Mustul cu hrean se păstrează circa 30 de zile, apoi se scoate din damigeană și se strecoară bine. Preparatul se poate pune în sticle, dar nu din plastic”.

Mustul cu hrean are beneficii pentru organism

Mustul cu hrean are mai multe beneficii pentru organism, arată cei care folosesc rețeta.

Mustul cu hrean ajută tractul digestiv și combate constipația. Efectul laxativ este dat de sorbitolul natural care, împreună cu acizii organici din struguri, reglează flora intestinală și curăță. Pentru constipație, mustul se bea dimineața, pe stomacul gol.

Mustul cu hrean este și un stimulent pentru imunitate și ajută la creșterea tensiunii arteriale. Este benefic și pentru circulația periferică. Mustul cu hrean are beneficii și pentru cei care muncesc mult la calculator și pe care îi ajută să își protejeze vederea, prevenind afecțiunile oculare degenerative.

Mustul are beneficii și pentru bolnavii de gută, cei care suferă de reumatism și cei care urmează o dietă vegană.

Consumul de must și de must cu hrean se recomandă în cantități moderate.

 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 379

Susține Natura.md: Devino Patron!