Devino Patron!

4 soluţii naturale şi sănătoase pentru a vopsi ouăle

4 soluţii naturale şi sănătoase pentru a vopsi ouăle

Vopsirea ouălor de Paște este un adevărat ritual încă din cele mai îndepărtate timpuri, pe când nu existau vopseluri chimice. Conform tradiţiei, roșul este culoarea care reprezintă focul și puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus, de aceea ouăle se vopsesc în mod tradiţional în această nuanţă plină de semnificaţie.

Dacă vrei și tu să vopsești ouăle de Paște cu ajutorul unor ingrediente naturale, iată câteva idei:

1. Coji de ceapă galbenă
Pune la fiert 6 cepe galbene cu patru câni de apă și lasă-le pe foc aproximativ 30 de minute. Spală ouăle, fierbe-le și apoi pune-le în oală, pe lângă cepe, astfel le vei colora într-o nuanţă de
roșu-portocaliu foarte naturală. 

2. Suc de sfeclă roşie
Dacă vrei să vopsești ouăle roz, atunci lasăle o noapte întreagă în suc de sfeclă roșie. Ai grijă, însă, înainte de asta să fierbi bine ouăle, deoarece sucul de sfeclă este foarte puternic și poate pătrunde rapid prin coajă. 

3. Boia de ardei
Pune la fiert într-un vas micuţ trei linguri de boia de ardei cu o jumătate de litru de apă, pentru aproximativ 30 de minute. Scufundă ouăle fierte în prealabil în acest amestec și vei obţine astfel ouă roșu-cărămiziu de o culoare uniformă.

4. Ceai negru sau cafea 
Prepară un ceai negru sau cafea concentrată și lasă pur și simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte. Dimineaţa vei obţine ouă de culoare maro deschis.

Reguli înainte de vopsire
Pentru a avea ouă roșii perfecte, trebuie să ţii cont de câteva reguli înainte de a începe procesul de vopsire:
1. Scoate-le din frigider cu o seară înainte de vopsire și lasă-le la temperatura camerei.
2. Înainte de a le pune la fiert, verifică dacă ouăle sunt proaspete prin scufundarea lor într-un vas cu apă. Cele vechi se vor ridica la suprafaţă, iar cele proaspete se vor așeza pe fundul vasului.
3. Curăţă ouăle cu apă călduţă și detergent înainte de a le vopsi. Spală-le cu un burete și limpezește-le apoi cu apă și oţet pentru a șterge orice urmă de detergent și pentru a se prinde cât mai uniform vopseaua.
4. Fierbe ouăle într-un singur strat, la foc mic pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Pentru a avea ouă de Paște perfecte, ar trebui să le lași să fiarbă 10-12 minute. 

 

Autor: redactia ele.ro

Susține Natura.md: Devino Patron!